Norge vender det døve øret til og ser en annen vei. Her hersker fremdeles illusjonen om verdens beste kriminalomsorg, skriver Tommy Fredriksen.
Ole Palmstrøm
Kronikk
Kriminalomsorgen har stø kurs mot isfjellet
Dårlige soningsforhold og dårlige arbeidsforhold ødelegger fengselsbetjentenes psykiske helse.
Sivilombudets seneste advarsler om tilstanden i norske fengsler gjør at vi fint kan sammenligne kriminalomsorgen med Titanic.
Til tross for gjentatte advarsler fra ulike skip om isfjell i farvannet, forandret ikke Titanic verken kurs eller fart. Den siste konkrete advarselen fra et skip i nærheten som selv hadde stoppet, ble sett på som brysom. Titanic kunne jo uansett ikke synke.
Dokumentarfilmen (2015) om norske fengsler laget av amerikaneren Michael Moore, omtalte Bastøy fengsel som en feriekoloni og Halden fengsel som et hotell. USA skjønte lite av at innsatte på Bastøy gikk fritt på en idyllisk øy i Oslofjorden og at det var fliser og flat-TV på rommene i Halden. Ikke Norge heller for den saks skyld. Moore gjorde også et poeng av at innsattes velkomst i høysikkerhetsfengselet Halden var betjentene som sang We Are the World.
Moores budskap var at Norge har verdens beste kriminalomsorg hvor innsatte og ansatte lever i harmoni uansett om det er lav eller høy sikkerhet.
Sivilombudet og Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund (NFF) har i flere år varslet om at fengslene har for mye å gjøre med for lav bemanning. Nedbemanningen har pågått i ti år og pågår fortsatt. Soningsforholdene til de innsatte er dårlige, og de ansattes arbeidsforhold er dårlige. Samtidig øker gjøremålene.
Likevel forandrer Kriminalomsorgen verken kurs eller fart, for Norge har jo uansett verdens beste kriminalomsorg?
Danmark offentliggjorde for tre år siden omfanget av psykiske belastningsskader hos politi- og fengselsbetjenter. Omfanget var tre ganger så høyt hos fengselsbetjentene som politiet. En av sju hadde posttraumatisk stresslidelse (PTSD). En av ni hadde alvorlig PTSD. Fengselsbetjentene var overbelastet og hadde ingen organisatorisk støtte. Avgjørende årsak til de psykiske belastningsskadene var underbemanning og vanskelige arbeidsforhold.
I september offentliggjøres omfanget av psykiske belastningsskader hos norske fengselsbetjenter. Foreløpige tall fra en undersøkelse bestilt av Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI), viser at omfanget er like stort i Norge som i Danmark. Likevel gjøres ingenting.
Vi vet alt om Danmarks administrative, byråkratiske og politiske tabber. Likevel gjøres de samme tabbene også her. Vi vet at flukten fra fengselsbetjentyrket er stor i Danmark, og at den aldri har vært større i Norge enn nå. Likevel gjøres ingenting.
Det er ikke slik at betjentene først blir syke i september. De er allerede syke, og fremdeles blir flere det. Hvis ingenting gjøres straks, kommer Norge til å havne i samme situasjon som Danmark. Der vil nesten ingen bli fengselsbetjent lenger. Og de som blir det, blir ikke værende lenge.
I Danmark spør man seg hvorfor man skal få dårlig betalt for å bli ødelagt. Det som gjør at noen likevel kommer tilbake er kollegaene. Det er de som vet hvordan du har det. Ingen andre gjør det. Eller forstår det.
Norge har dobbelt så mange registrerte vold- og trusselhendelser som Danmark. Fire ganger så mange som Finland. Danmark har tre ganger så mange ansatte per betjent på HR. I Danmark vet man at det er yrket som er problemet. I Norge ser man fortsatt på det som at det er betjenten som er problemet.
Da Titanic sank, var det av byråkratiske grunner bare livbåter til halvparten av alle som var om bord. Da livbåtene ble satt på vannet, var det av administrative årsaker 400 plasser som ikke ble brukt.
I forsøket på å eksponere verdens beste kriminalomsorg, er vi selv blitt eksponert. Norge er av vestlige land dårligst på psykiske belastningsskader. Det finnes verken administrativ, byråkratisk eller politisk støtte.
Norge vender det døve øret til og ser en annen vei. Her hersker fremdeles illusjonen om verdens beste kriminalomsorg.
Mest lest
Renholdsassistent Alexander Skadberg har gjennom sine fem år på sokkelen fått en stolthet og trivsel i jobben. Hans opplevelse av å bli utsatt for fordommer kom derfor bardust på.
Arkivfoto: Tord Paulsen, Khrono
Alexander ble satt ut av kommentar på pauserommet: – Ser ikke ut som du er fra Bodø
TØFFE TAK: Erlend Overvik beskriver årene hvor han kjempet for å få komme tilbake til jobb som en stor påkjenning for både ham og familien. Det har gjort at gleden han alltid hadde når han skulle på jobb er borte. Tilliten til systemet og ledelsen er heller ikke der lenger. Selv om han ikke føler han må passe på hva han gjør, forteller han at han går litt på tå-og-hev når han nå har fått komme tilbake på arbeidsplassen.
Martin Guttormsen Slørdal
Erlend ble utestengt fra jobb i fire år. Tillitsvalgt forteller om fryktkultur
I framtida skal du leve av pensjon. Derfor er det lurt å kunne noe om pensjonssystemet.
Brian Cliff Olguin
Forvirret av pensjon? Her er en oversikt
– Dette vil hjelpe noe utrolig, forteller en tydelig prega Rune Sundmoen.
Martin Guttormsen Slørdal
Etter 13 år får Rune millionerstatning: – Tårene triller her nå
Kokk Vebjørn Furuseth og verftsarbeiderne Steinar Skomedal Rasmussen og Odd Magne Sjursen Skogland er alle delegater på Fellesforbundets landsmøte. Debatten om framtidas AFP blir het.
Full strid om pensjon før landsmøtet. Nå blir det kamp om AFP
Kokkene Jarle Quist og Vendela Fremstad trodde de var på vei mot fast jobb i Equinor, men fikk nedslående nyheter. Nå går de og 29 andre til søksmål mot oljeselskapet.
Jonas Fagereng Jacobsen
Jarle og Vendela tar Equinor til retten for å få fast jobb
Den tidligere sykepleieren mener mulighetene for endring av syn på seksualitet, parforhold og intime behov hos eldre med demens ligger i neste generasjon helsepersonell.
Anita Arntzen
Skulle ønske hun fikk spørsmål om sexlivet da mannen flyttet på sykehjem
Kommentar
I dagens situasjon må finansminister Trygve Slagsvold Vedum holde igjen på pengebruken for å unngå at Norges Bank setter opp renta mer enn høyst nødvendig, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
Problemet er at den nye kakseskatten gjør vondt verre
Debatt
Hadde Erna Solberg vore avhengig av bustønad, kunne ho ha blitt kasta ut av bustaden sin om ho ikkje hadde oversikt over eiga inntekt, skriv Trine Østereng.
Jan-Erik Østlie
Erna Solberg er raus med dei mektige og hard mot dei med minst
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Sykepleiere og lærere kan bli pålagt å anmelde papirløse mennesker
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
Sparebank 1 Forsikring er den største leverandøren av hybridpensjon i markedet. Nå har Sparebank 1 Gruppen valgt hybrid for sine egne ansatte.
Ole Palmstrøm
Lite LO kan gjøre for å presse Sparebank1 på renter, mener Jørn Eggum
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden
Stadig nærmere et nytt LO-forbund: Vil få 80.000 medlemmer
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
TJENER GODT, OG BETALER HØY KONTINGENT: En del oljearbeidere og andre høytlønte i Fellesforbundet mener det burde være et tak på hvor mye man betaler i kontingent.
Håvard Sæbø
Blir det billigere å være medlem i Fellesforbundet?
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox