JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Krisen er ennå ikke over»

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole-Erik Almlid vil ha krisetiltak for hele næringslivet, ikke bare reiselivet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole-Erik Almlid vil ha krisetiltak for hele næringslivet, ikke bare reiselivet.

Jan Erik Østlie

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Korona-pandemien rammer fortsatt hardt.

kjell.werner@anb.no

Mange bedrifter sliter. Tusenvis har mistet jobben eller er permittert. I denne situasjonen blir flere støtteordninger dessverre avviklet selv om det vil være behov for slike tiltak langt inn i 2021. Opposisjonen på Stortinget reagerer. Det samme gjør LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Regjeringen skal ha honnør for at støtteordningen for serveringsbransjen og reiselivet forlenges og utvides. Problemet er bare at også andre deler av næringslivet fortsatt sliter. NHOs siste undersøkelse blant medlemsbedriftene er dyster lesning. Over halvparten av bedriftene sier at de mister ordre eller får kanselleringer. 87 prosent av reiselivsbedriftene sier det samme. Begrunnelsen er usikkerhet om det framtidige smittebildet og eventuelle nye smitteverntiltak.

På denne bakgrunn konkluderer NHO-sjefen med at krisen er høyst reell og alvorlig. Den rammer et bredt spekter av næringer. Derfor mener NHO at den nye kompensasjonsordningen må gjelde hele næringslivet, altså ikke bare reiselivsbedriftene. LO-lederen krever det samme. NHO-sjefen sier videre at kompensasjonsgraden må heves fra 50 til 70 prosent av omsetningsfallet.

LO-lederen er også opprørt over at ekstrastøtten til permitterte og arbeidsledige nå forsvinner. Og her får Gabrielsen støtte fra den reelle opposisjonen på Stortinget. Mange permitterte og ledige har i utgangspunktet lav inntekt. Det rammer hardt når dagpengesatsen nå går ned fra 80 til 62,4 prosent. Denne ekstrastøtten bør derfor i det minste forlenges langt inn i neste år.

Arbeidsledigheten har riktignok blitt halvert siden toppen i april, men ledigheten er fortsatt svært høy. Nå er det registrert 187.000 ledige og arbeidssøkende hos Nav. Det er 6,6 prosent av arbeidsstyrken her til lands. Nedgangen skyldes primært at permitterte har kommet tilbake i jobb. Dette viser at det var riktig politikk å forbedre permitteringsordningen som korona-tiltak. Mange ville ellers ha mistet jobben og ikke hatt en arbeidsplass å komme tilbake til.

Korona-smitten øker både i Norge og ikke minst ellers i verden. Det synes å ta lengre tid å komme over denne krisen enn det vi så for oss i sommer. Dugnaden må fortsette på alle plan. Vi må belage oss på strenge smitteverntiltak i lang tid framover. Samtidig tar det måneder og kanskje år før mange ellers så solide bedrifter igjen tjener penger.

Derfor må politikerne sørge for å utvide reiselivspakken til å omfatte hele næringslivet. Alternativet er at mange bedrifter risikerer å måtte ryke og reise. Regjeringen setter på bremsene litt for tidlig. Stortinget må sørge for at det brukes noen ekstra oljemilliarder på krisetiltak neste år. Vi må ikke spare oss til fant.

Annonse
Annonse