JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Eldreminister Sylvi Listhaug vil ha et forlik om eldreomsorgen.

Eldreminister Sylvi Listhaug vil ha et forlik om eldreomsorgen.

Jan-Erik Østlie

Kommentar:

«Listhaugs eldre-flørt»

Eldreminister Sylvi Listhaug (Frp) vil ha et forlik om eldreomsorgen.
02.09.2019
14:00
02.09.2019 11:22

kjell.werner@anb.no

Det mener hun er nødvendig for å få bygd nok sykehjem og omsorgsboliger i årene framover. Listhaug ønsker seg et forlik etter mønster av barnehageforliket, hvor det sentrale var at private og kommunene gikk sammen for å sikre full barnehagedekning. Dette er et Frp-utspill og ikke en politikk som er forankret i regjeringens politiske plattform.

– Jeg tror mange ikke har tatt inn over seg hvilke enorme utfordringer vi står foran, sier Listhaug til Aftenposten. Eldreministeren viser til at mange vil leve som pensjonister i over 30 år. Hun mener at en så ekstraordinær situasjon fordrer ekstraordinære løsninger. Listhaug hevder at private aktørers innsats var helt avgjørende for å sikre full barnehagedekning. Eldreministeren mener at dagens takt i sykehjemsutbygging «ikke er i nærheten av å dekke behovet vi ser noen år fram i tid».

Følg oss på Facebook

Samtidig er Sylvi Listhaug befriende ærlig på at hun har lært av feil som ble gjort i barnehageforliket. Her lå det nemlig en åpning for at private aktører kunne «skumme fløten etterpå» siden de hadde fått gratis tomt av kommuner og rimelige lån av det offentlige. Slik kunne mange selge barnehager videre med stor fortjeneste. Dette må unngås når det gjelder eldreomsorgen, skal vi tro Listhaug.

Eldreministerens ide om forlik om eldreomsorgen kan virke besnærende ved første øyekast, men dette er nok først og fremst for å få fokus på egen politikk i innspurten av valgkampen. Innerst inne visste Listhaug at forslaget ville falle på stengrunn. Ap-leder Jonas Gahr Støre sier nemlig at det er helt uaktuelt å la kommersielle få drive eldreomsorg på lik linje med det offentlige. Det hører også med til historien at Frp, som eneste parti, vil ha statlig finansiert eldreomsorg. Forsøkene med et slik system i seks kommuner har vært en flopp som bare har ført til økte kostnader.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Poenget i denne saken er imidlertid er at Sylvi Listhaug forsøker å skape et inntrykk av at det vil bli flere nye sykehjemsplasser ved å slippe til private aktører. Regjeringen skal ha ros for å ha økt statens andel for bygging av sykehjemsplasser fra 35 til 50 prosent. Det er ikke penger til investeringer i nye sykehjem som er mangelvare. Det er utgiftene til drift som fører til at kommunene holder litt igjen, for disse kostnadene må kommunene dekke uansett om det er private eller kommunene selv som gjør jobben.

Sylvi Listhaug bør heller bruke energien på å sette kommunene i stand til å finansiere drift av flere plasser i eldreomsorgen. Svaret bør komme i statsbudsjettet for 2020.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
02.09.2019
14:00
02.09.2019 11:22