Korona-krisen:
«Nå må vi satse på norske entreprenører og leverandører for å hindre konkurser», skriver anleggsarbeider Frode Engen
Vi må ta raske grep for å sikre at bygg- og anleggsarbeidere har en jobb å gå til også etter korona.
MÅ HOLDE TRYKKET OPPE: Krisepakker er bra, men nå må vi tenke på hvordan vi kan opprettholde aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen, skriver kronikkforfatteren.
privat
Koronaviruset herjer for fullt og landet går på tomgang.
Regjeringen har innført flere krisepakker for både næringsliv og arbeidsfolk.
Men med disse pakkene på plass må det raskt komme løsninger for å unngå fremtidige permisjoner. Nå må vi tenke på hvordan vi kan opprettholde aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen.
Derfor er det viktig ved nye anbud at det blir benyttet varer og tjenester fra norske produsenter og leverandører så langt det lar seg gjøre. Dette for å hjelpe hverandre opp å stå igjen.
Dette er en bransje som også holder mange andre bransjer med arbeid. En stopp i bransjen får store ringvirkninger for leverandører av materiell, kantinedrift på anlegg, renhold og transportnæringen – for å nevne noen.
Fylker bør ta ansvar og holde aktivitet oppe
Bane NOR utsetter anbudskonkurranser, fylke og kommuner venter med å lyse ut nye jobber. Dette vil dessverre få store konsekvenser for byggebransjen når vi forhåpentligvis skal tilbake til en normal hverdag litt fram i tid.
Nå ser vi Innlandet, Trøndelag og Viken tar grep og framskynder prosjekter for å sikre at aktiviteten ikke stopper opp, her burde alle fylker følge opp.
Statens vegvesen tar også grep og øker nå takten med å få nye prosjekter ut i markedet. Det er nå viktig å ikke stoppe prosjektering, men heller framskynde dette for å unngå et stort vakuum i bransjen til høsten.
I tillegg har Norge et stort etterslep på vann og avløp. Kanskje det nå er tida for at staten bevilger øremerkede midler til utbedring av vann- og avløpsnett til kommunene. Dette ville vært en solid investering for kommunene både ved at nettet forbedres, men det vil også føre til inntekter til kommunene ved at skatter og avgifter fra bransjen ikke stopper opp.
Bør hjelpe de mellomstore aktørene også
Hva med de store prosjektene til SVV, Nye Veier og Bane NOR som er satt bort til utenlandske entreprenører? Hvordan skal driften her bli med innreisenekt og karantener? Her burde det tas raske grep og stanse prosjektene. Slik kan det startes opp mindre delprosjekter slik at også de mellomstore norske aktørene tør å regne på anbudene.
Norsk Arbeidsmandsforbund har over 10 000 organiserte arbeidere i anleggsbransjen som trenger at det øyeblikkelig tas grep i stat, fylker og kommuner slik at alle i bransjen har en jobb å gå til også etter korona.
Krisepakkene kom på plass etter en kamp fra opposisjonen og fagforbund i en oppvisning i hvorfor trepartssamarbeidet er så viktig. Tiltak for å hjelpe næringslivet ellers er også utarbeidet og ligger klart.
Nå er i hvert fall stort sett alle sikret økonomisk framover en stund uansett utfall.
Disse forslagene bør legges frem:
• Alle fylker må vurdere å framskynde prosjekter likt som Innlandet, Viken Trøndelag fylke
• Det må bevilges øremerkede midler til kommuner for å starte opp større vann- og avløpsprosjekter.
• Store prosjekter burde settes på vent og mindre delprosjekter som norske entreprenører tør å regne på må legges ut.
• Påbegynt prosjektering må ikke stoppe opp slik at vi unngår et stort vakuum i bransjen når vi skal tilbake til den normale hverdagen etter hvert.
• Stille krav i anbud til å bruke norske produsenter og leverandører på varer og tjenester.