JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar:

«Olje-epoken er ikke over»

Johan Sverdrup-feltet er det nye store på norsk sokkel.

Johan Sverdrup-feltet er det nye store på norsk sokkel.

Equinor

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Politikere flest snakker varmt om det grønne skiftet, men faktum er at Norge har blitt mer oljeavhengig de siste årene.

kjell.werner@anb.no

Det er tallenes tale fra Statistisk sentralbyrå. Dersom vi tar oljen ut av handelsbalansen, ser vi at importen fra utlandet er stadig større enn eksporten. Handelsunderskuddet for Fastlands-Norge har økt med 54 prosent siden 2014.

– Aktiviteten i Norge er mer oljeavhengig i 2019 enn i 2016. Vi ser en omstilling til mer olje, sier SSB-forsker Ådne Cappelen til Klassekampen. SSB-prognoser forteller også at Norges samlede brutto nasjonalprodukt (altså medregnet oljen) for neste år vil vokse raskere enn for Fastlands-Norge. Det er et utviklingstrekk som Cappelen ikke har sett på lenge.

Følg oss på Facebook

Statssekretær Geir Olsen (V) er ikke bekymret og understreker at det vi nå ser er resultat av villet politikk. Olsen har helt rett. Et bredt flertall på Stortinget har sagt ja til å starte opp de to store oljeprosjektene som det nå investeres milliarder i. Det dreier seg om gigantiske Johan Sverdrup i Nordsjøen og Johan Castberg i Barentshavet. Produksjonen ved Sverdrup-feltet skal etter planen starte opp ved juletider, og dette feltet vil produsere olje i 50 år. Castberg-feltet kommer i produksjon senhøsten 2022, og dette feltet vil vare i 30 år.

Det kraftige oljeprisfallet i 2014 førte naturlig nok til et kraftig tilbakeslag for norsk oljevirksomhet. Mange mistet jobben, og investeringer ble satt på vent. I 2018 snudde heldigvis konjunkturene. Olje-eventyret er ennå ikke over. Regjeringen forventer at produksjonen av olje og gass vil øke fram til 2023 til et nivå nær toppåret 2004. Og så langt ser vi ingen grønne arbeidsplasser som kan gi tilnærmelsesvis så god verdiskapning som en oljearbeidsplass.

Men Norge har også blitt mer oljeavhengig av en annen grunn. Det brukes 238 oljemilliarder til gode formål på det norske statsbudsjettet. Hver åttende budsjettkrone er ei oljekrone. Dersom Norge ikke hadde hatt avkastningen fra oljeformuen å ty til, så måtte eksempelvis alle sykehusene stenges og Forsvaret legges ned.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Samtidig kan vi ikke kimse av klimautfordringene. Det kommer til å bli krevende å unngå at kloden blir for varm. Men her gjelder det å ha to tanker i hodet samtidig. Verden vil trenge mer energi. Fornybar energi kommer, men ikke over natta. Kull er det store problemet. Norsk olje og spesielt norsk gass vil derfor være en del av overgangsløsningen.

CO2-utslippene kjenner ingen landegrenser. I tillegg er det etterspørselen, ikke produksjonen, av olje og gass som er problemet. Andre land står klare til å øke produksjonen. En ensidig norsk oljestopp vil dermed ikke begrense de globale CO2-utslippene. Det vil bare svekke norsk økonomi.

Annonse
Annonse