Kommentar
«Oljeskatt for en ny tid»
Finansminister Jan Tore Sanner hevder at skatten for oljeselskapene blir strammere og mer nøytral.
Jan-Erik Østlie
Regjeringen foreslår et nytt system for skattlegging av oljeselskapene.
kjell.werner@anb.no
Nå skal oljeskatten virke nøytralt, ikke stimulere til å investere i prosjekter som kanskje ikke blir lønnsomme. Forslaget slo ned som en politisk bombe tirsdag kveld. I lang tid har sentrale statsråder, i all hemmelighet, jobbet med en slik omlegging.
Det var neppe tilfeldig at det nye skatteregimet for oljeselskapene ble lansert to uker før valget. Statsminister Erna Solberg ville sikkert ha fått kritikk dersom hun hadde ventet til etter valget. Samtidig passer det regjeringen godt å servere en slik godbit i valgkampen.
Beskjeden er at staten ikke lenger skal ta noe av risikoen for nye oljeprosjekter. Nå er det oljeselskapene selv som fullt og helt må ta det økonomiske ansvaret. Det handler om å innrette seg klokt overfor den klimamessige omstillingen. Verden kommer til å etterspørre mindre olje, gass og ikke minst kull.
Det nye skatteopplegget vekker både harme og jubel. SV og Rødt applauderer, mens Miljøpartiet De Grønne karakteriserer forslaget som en avledningsmanøver. Bellona mener dette er dødsstøtet for oljeleting i Barentshavet. På den annen side gjør Frp-leder Sylvi Listhaug det krystallklart at Frp vender tommelen ned.
Ap-nestleder Hadia Tajik sier at det har ligget i kortene at oljeindustrien skal skattlegges «på mer ordinært vis». Ap må imidlertid se nærmere på detaljene før partiet kan konkludere. Ap-leder Jonas Gahr Støre må først ta en prat med de tunge industriforbundene i LO. Men Ap-svaret bør komme før valget, og det bør bli et ja. Halmstrået kan være at Ap i sitt program lover å redusere klimarisikoen i norsk økonomi.
Finansminister Jan Tore Sanner (H) hevder at skattevilkårene for oljeselskapene vil bli strammere og mer nøytrale. Hovedpoenget er at investeringer som er lønnsomme før skatt også skal være lønnsomme etter skatt. I fjor vedtok Stortinget en midlertidig lemping i oljeskatten som ett av mange korona-tiltak. Dette har ført til at oljeprosjekter ble framskyndet slik at norsk leverandørindustri fikk oppdrag i en tid med tomme ordrebøker. Arbeidsplasser ble reddet. Men neste år fases denne kriseordningen ut, og da passer det godt å innføre et nytt skatteregime.
Den omstridte leterefusjonsordningen blir nå borte. Det er et tankekors at det store Johan Sverdrup-feltet ikke hadde blitt funnet dersom denne statlige «låneordningen» ikke hadde eksistert. Men dette er altså historie. Nå innrettes oljeskatten for en ny epoke. Oljealderen er på hell. Da er det fornuftig at oljeselskapene skattlegges mer på linje med annen næringsvirksomhet. Regjeringens forslag vil kunne skape ro om oljeskatten.