Kommentar
På høy tid med en ny Ap-sekretær
Jonas Gahr Støre og Kjersti Stenseng i ivrig passiar.
Sissel M. Rasmussen
Det store spørsmålet er hvordan Kjersti Stensengs sorti vil påvirke Jonas Gahr Støres popularitet internt.
kjell.werner@anb.no
Kjersti Stenseng (50) gir seg som partisekretær i Arbeiderpartiet. Hun stiller ikke til gjenvalg på landsmøtet i april neste år. En ti år lang epoke er da over.
«Nå har jeg lyst på nye oppgaver. Og jeg synes det er bra å si ifra nå, i god tid før landsmøtet», sier Stenseng. Det er positivt at hun fire måneder i forkant gir partiet god tid til å finne sin etterfølger. Hennes svar legger til rette for en grundig prosess.
Kjersti Stenseng benekter at hun er blitt presset til å kaste inn håndkleet nå. Frivillig tvang, vil jeg si.
Det hører nemlig til historien at deler av grunnplanet i partiet ønsket å skifte henne ut ved forrige korsvei.
Jeg mener det hadde vært best for partiet om hun hadde gitt seg på Ap-landsmøtet i fjor. Ti år er nemlig lang tid i en slik posisjon. For lang tid, når faktum er at pilene har pekt nedover på hennes vakt.
Ap er ikke lenger ørnen blant partiene. Det er en fattig trøst at sosialdemokratiske partier i andre land også sliter, spesielt når de har regjeringsmakt.
Ap-oppslutningen på meningsmålinger og i valg har falt jevnt og trutt. Fra målinger på over 40 prosent våren 2015 til et snitt på 17 prosent i desember 2024.
Det bør nevnes at Jonas Gahr Støre har sittet som partileder siden 2014, og dermed har vært med på den samme nedturen – og hatt det øverste ansvaret.
For å gjøre bildet komplett, må det trekkes fram at Ap fikk regjeringsmakt høsten 2021. Men det var først og fremst takket være et godt valg for politiske venner på venstresiden. Dermed lyktes det omsider for Jonas Gahr Støre å bli statsminister.
Det store spørsmålet er hvordan Stensengs sorti vil slå ut når det gjelder Støres popularitet internt.
Dette kan slå begge veier. Ap-medlemmer som vil kvitte seg med Støre kan ha fått blod på tann. På andre siden er det Ap-folk som mener at Støre vil stå sterkere med en ny partisekretær.
På landsmøtet i fjor ble to relativt unge folk valgt som nestledere. Tonje Brenna og Jan Christian Vestre fyller nå disse rollene på en god måte. På denne bakgrunn bør den nye Ap-sekretæren være en erfaren person som kjenner partiet godt.
Dersom Støre fortsetter som leder, må den nye Ap-sekretæren være en kvinne. Mitt tips er Gunn Karin Gjul. Hun kan skilte med lang fartstid som stortingsrepresentant og er i dag statssekretær i Kommunaldepartementet.
Dersom Støre gir seg og Tonje Brenna rykker opp som partileder, må den nye sekretæren være en mann. Her er tipset Halvard Ingebrigtsen, som i dag er stabssjef på Statsministerens kontor. Fungerende klima- og miljøminister Tore O. Sandvik peker seg også ut som en aktuell kandidat.
Partisekretæren har en spesiell og mektig rolle i Ap. Legendariske Haakon Lie er et talende eksempel, på godt og vondt. Partisekretæren må ha evne til å inspirere internt, både når det gjelder å verve nye medlemmer og ruste partiet til å kapre velgere ved valg.
Men Ap-medlemmene må ikke tro at alle problemer løses ved å skifte sekretær. Vedkommende er bare et solid og nødvendig tannhjul i det store maskineriet. Styrken på Jonas Gahr Støres gjennomslagskraft hos velgerne er langt på vei avgjørende.
Viktigst av alt er imidlertid å ha en politikk som fenger blant velgere flest. Hovedansvaret for alt dette ligger hos partilederen og han som for tiden også er statsminister. Partisekretæren spiller uansett annenfiolin.