JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sentralbanksjef Øystein Olsen har nok en gang satt opp styringsrenta.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har nok en gang satt opp styringsrenta.

Nils S. Aasheim / Norges Bank

Kommentar:

«Positivt med høyere rente»

Norges Bank satte torsdag opp styringsrenta med en kvarting til 1,25 prosent.
21.06.2019
14:00
21.06.2019 10:56

kjell.wener@anb.no

Det var som ventet, men samtidig var det flere økonomer som anbefalte uendret rente. Sentralbanksjef Øystein Olsen trosser disse advarslene og signaliserer også at styringsrenta «mest sannsynlig» blir satt ytterligere opp i løpet av året. Gårsdagens renteheving var den tredje i rekken siden Norge kom på fote etter oljeprisfallet i 2014.

Et høyere rentenivå i Norge er et sunnhetstegn. Det viser at norsk økonomi er inne i en positiv utvikling. I en slik situasjon er det Norges Banks rolle å bremse ved hjelp av økt styringsrente. I etterkant av finanskrisen i 2008 var situasjonen motsatt. Da satte Norges Bank ned styringsrenta, for nettopp å gi gass i en motgangskonjunktur. Samtidig sørget den rødgrønne regjeringen til Jens Stoltenberg for at statsbudsjettene ble brukt aktivt på samme måte. På tilsvarende måte fikk Erna Solberg & co landet på rett kjøl etter det kraftige oljeprisfallet i 2014.

Følg oss på Facebook

Men nå er Norge inne i en god periode. Oppgangen i norsk økonomi synes å være sterkere enn det Norges Bank tidligere har anslått. Økte oljeinvesteringer på norsk sokkel er blant faktorene som bidrar positivt. Men det er et skår i gleden utenlands, spesielt på grunn av USA-president Donald Trumps handelskrig.

Derfor er det grenser for hvor mye Norge kan være kjerringa mot strømmen, i form av et høyere rentenivå enn toneangivende andre land. På den annen side har kronekursen lenge vært overraskende immun mot den økende renteforskjellen overfor Europa. Det er gode nyheter for konkurranseutsatt norsk industri og reiseliv.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken er bant dem som har en annen vurdering enn sentralbanksjefen. Hun mener det var galt å heve renta nå og spår at Norges Bank ikke kommer til å sette renta ytterligere opp i denne omgang. Due-Andresen begrunner dette med at utviklingen internasjonalt blir svakere enn Olsen ser for seg.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Arbeidsledigheten i Norge er relativt lav, og det er forventninger om høyere lønnstillegg i de nærmeste årene. Det hører også med til bildet at Ola og Kari har rekordhøy boliggjeld. Samlet sett er det derfor klokt av Norges Bank å sette opp styringsrenta. Utfordringen er at mange kan få store problemer med å takle vesentlig høyere boligkostnader. Sentralbanksjefen ser for seg en boliglånsrente på rundt 3,4 prosent allerede i 2022.

Økt styringsrente må også ses på bakgrunn av at regjeringen ikke klarer å holde igjen når årets statsbudsjett nå blir justert. Her øker oljepengebruken ytterligere. Høyere rente er noe av prisen for politisk løssluppenhet. Faren for økonomisk overoppheting er til stede. Regjeringen og Norges Bank bør spille bedre på lag.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
21.06.2019
14:00
21.06.2019 10:56