JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum blander seg ikke inn i hvordan lokalpolitikerne i Sp samarbeider.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum blander seg ikke inn i hvordan lokalpolitikerne i Sp samarbeider.

Ole Palmstrøm

Kommentar:

«Sp bør gi klarere svar før lokalvalget»

Senterpartiet har tradisjon for å velge ulike samarbeidsmønstre i både kommuner og fylkesting.
05.07.2019
14:00
08.07.2019 13:40

kjell.werner@anb.no

Det ser ut til å bli resultatet også ved høstens lokalvalg. På riksplan har Sp plassert seg trygt på rødgrønn side, men lokalt spriker det altså.

Det mest interessante er at Sp-politikere landet rundt holder kortene tett til brystet. Dermed får ikke velgerne vite på forhånd om Sp velger borgerlig eller rødt når det kommer til stykket. Dette skaper ekstra hodebry for Fagforbundet som har bevilget 2,25 millioner kroner i støtte til Sp i forkant av høstens valg.

– Vi var tidlig ute og ba om avklaring. Det fikk vi aldri. Derfor har jeg forståelse for at noen av våre regionledere fraråder medlemmene å stemme Sp, sier Fagforbundets leder Mette Nord. Ifølge Fagbladet er det nemlig en rekke regionledere i Fagforbundet som er usikre på Senterpartiets rolle, og flere av dem advarer medlemmene mot å stemme på Sp ved høstens lokalvalg.

Følg oss på Facebook

Senterpartiet vil ventelig gjøre det historisk godt i høst. På snittet av kommunemålingene får Sp 14 prosent. Det er 5,5 prosentpoeng mer enn resultatet for fire år siden. Her er det også store lokale variasjoner, så ordførermessig vil Sp komme enda bedre ut av årets lokalvalg. I kjølvannet av 2015-valget fikk Sp ordførere i 105 kommuner pluss fylkesordførere i Sogn og Fjordane og Hedmark. I år ligger Sp an til å bli landets største ordførerparti, mens Ap kan risikere å miste nærmere 100 ordførere. Ap får 23 prosent på snittet av kommunemålingene. Det er ti prosentpoeng dårligere enn det relativt gode Ap-resultatet i 2015.

På denne bakgrunn er det høyst forståelig at Fagforbundet ønsker valuta for pengene. På den annen side bør det ikke overraske at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum lar det være helt opp til Sp-toppene lokalt å velge det som tjener partiet best. De vet best som har skoen på. Lokaldemokratisk frihet har vært en linje som Sp har kjørt konsekvent i årevis.

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Det som imidlertid er mer utfordrende, er at Sp-toppene lokalt og regionalt ikke vil røpe hvor de trolig lander samarbeidsmessig. Politisk hestehandel om politikk og posisjoner blir her avgjørende. Partiene går selvsagt til valg på et politisk program og egne kandidater til kommunestyrer og fylkesting, men for mange velgere er det et demokratisk problem at det først etter valget blir klart hvem som skal samarbeide med hvem. Noen steder vil Sp velge borgerlig side, andre steder blir det rødgrønt.

Derfor bør de lokale Sp-toppene lette litt på sløret. For Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum bør det være litt klamt å motta 2,25 millioner kroner fra Fagforbundet når han vet at mange av forbundets medlemmer vil bli skuffet.

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
05.07.2019
14:00
08.07.2019 13:40