Ap-lederen fikk klare meldinger om hva som er galt med både partiets politikk. Det ble til og med stilt spørsmål om partiledelsen er den rette, skriver Kjell Werner.
Håvard Sæbø
Kommentar
Støre bet fra seg i løvens hule
Statsministeren fikk det hett da han talte på Fellesforbundets landsmøte tirsdag.
kjell.werner@anb.no
Så varmt ble det at Jonas Gahr Støre selv gjorde et poeng av at han kastet jakka da han oppsummerte debatten.
Det vanket litt ros og mye kritikk fra en utålmodig forsamling. Men Støre bet tilbake mot de kritiske røstene.
Størst interesse var det rundt hva statsministeren kom til å si om staten vil bidra til en eventuell reformert ordning for Avtalefestet pensjon (AFP).
«Svaret på det er ja», sa Støre og la trykk på det siste ordet i setningen. «Nå ligger ballen foreløpig hos dere og resten av fagbevegelsen», la han til og poengterte at AFP er en avtale mellom partene i arbeidslivet.
Onsdag tar Fellesforbundet stilling om det skal jobbes for en reformert AFP. Alternativet er at dagens AFP-ordning forsvinner.
Støre minnet om at det i AFP-saken er stor forskjell på dagens regjering og høyrepartiene som styrte før ham.
«De er jo delvis uenige om man i det hele tatt skal bidra til AFP fra statens side. Men de er samlet om ett budskap: Ikke én krone mer til AFP. Gode venner, der er ikke vi», sa Støre og høstet applaus.
Statsministeren ble høflig tatt imot med stående applaus. Da hadde salen varmet opp med å synge «Seieren følger våre faner», men den sangen fikk ikke den store taperen i høstens valg høre.
Fellesforbundet lå foran tidsskjemaet. Forbundsleder Jørn Eggum klarte kunststykket å ønske Støre velkommen før han hadde ankommet salen. Eggum måtte derfor ta introduksjonen på nytt da Støre var på plass til avtalt tidspunkt.
Støre snakket varmt om det organiserte arbeidslivet som grunnmuren i den norske modellen: Tariffavtaler, organiserte arbeidstakere pluss gode ordninger for medvirkning og medbestemmelse. «Fagbevegelsen er vanlige folks redskap til å få sin del av verdiskapningen i samfunnet», sa han.
Og så handlet det om krig og en usikker verden. Statsministeren er dypt opprørt over det som nå skjer i Midtøsten.
Men Støre ser også gledelige tegn, som at prisveksten er på vei ned her til lands og at den vil avta enda mer neste år.
Samtidig er det grunn til å glede seg over lav arbeidsledighet og det faktum at eksporten fra fastlandsøkonomien er rekordhøy. «Vi styrer mot en myk landing», var beskjeden fra statsministeren.
Han mener det politikken er seig og understreker at der derfor gjelder å stå den siste distansen ut.
Støre skrøt av det Ap/Sp-regjeringen har gjort på arbeidslivsfeltet, og han fikk skryt tilbake – også fra delegater som står lenger til venstre enn Ap i det politiske landskapet.
Statsministeren hevder at regjeringen bruker handlingsrommet i EØS-avalen. Ifølge Støre er imidlertid norsk politikk viktigst. Og statsministeren siterte Jørn Eggum ved så si at han er mer bekymret for Erna enn ESA.
Mange av delegatene som hadde ordet etter Støres tale var nemlig opptatt av de høye strømprisene som både husholdninger og bedrifter har slitt med de siste to årene.
Boye Ullmann hevdet at det hersker fullstendig anarki rundt strømprisene. Og årsaken er ifølge Ullmann at det to siste kablene til utlandet har sørget for at det er hull i bunnen på badekaret. Flere talere snakket om at markedsliberalismen her har tatt overhånd.
Støre svarte klart tilbake. «Jeg er uenig i de analysene som noen av dere har», sa han og minnet om at det er det offentlige som eier det meste av vannkraften her til lands.
Han avviste at det er de to siste kablene som er problemet. Regjeringen svar er å bygge ut slik at det blir mer kraft og mer nettkabler for å overføre kraften. Dette er den gjenstridige virkeligheten.
Ap-lederen fikk også klare meldinger om hva som er galt med både partiets politikk. Det ble til og med stilt spørsmål om partiledelsen er den rette.
«Det er kanskje riktig å slippe nye krefter til», sa Stig Aimar Hansen. «Vi har mistet kontakten med arbeiderklassen. Velgerne ser på oss som en eliteklubb. Ap er i krise», sa Ap-medlemmet Vidar Schei og antydet at Ap trenger en ny ledelse.
Støre kontret med at de som ønsker ny Ap-politikk bør engasjere seg i partiet og melde seg inn dersom de ikke er medlemmer.
«Delta lokalt, ta et valg og møt på landsmøtet», sa Støre. Og apropos landsmøte. Støre har til hensikt å stille til gjenvalg på landsmøtet i 2025. Og han har til hensikt å sikre at dagens Ap/Sp-regjering blir gjenvalgt i 2025.
Støre avviser overfor Dagens Næringsliv i dag at det er aktuelt med delt ledelse i Ap, altså at han går av som partileder og bare stiller som statsministerkandidat.
DN hevder å ha kilder som mener det har vært spekulert i at Støre ikke stiller på stortingslista ved neste korsvei.
Da slipper han i tilfelle å bli «limt» til Stortinget i fire nye år dersom Ap skulle tape regjeringsmakten i 2025.
Kjell Magne Bondevik valgte en slik løsning foran valget i 2005.
Da var han bare statsministerkandidat og slapp dermed «fri» fra fire år på Stortinget, for den gang var det Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som trakk det lengste strået og kunne danne en rødgrønn regjering – som for øvrig også ble gjenvalgt i 2009.
Arbeiderpartiets har hatt dårlig erfaring med såkalt delt lederskap, altså at en person er partileder mens en annen er statsminister.
Vi har dragkampen mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg friskt i minne. Det er fornuftig av Jonas Gahr Støre å avvise spekulasjonene som Dagens Næringsliv har brakt til torgs.
Om de har rot i virkeligheten er mindre interessant. Poenget er at Støre har klargjort situasjonen.
Det står respekt av stayerevnen til Jonas Gahr Støre. Omsider ble han statsminister, og han øyner håp om å gjøre dagens dårlige meningsmålinger til skamme i 2025.
Beskjeden til Fellesforbundets landsmøte var den samme. Det er veien til 2025 som gjelder. Forbundet må velge hvilke slag de skal ta.
Støre har staket ut kursen. Spørsmålet er om seieren vil følge hans fane.
Mest lest
Regjeringen vil fortsette å gi strømstøtte til husholdningene, men hever terskelen for å få den.
Colourbox
Strømstøtten endres: Sjekk hva det betyr for deg
– Hvis du lurer på hvorfor Norges største parti ikke lenger er Norges største parti, så kan dette være en av forklaringene, sier HK-lederen, med klar henvisning til Tonje Brennas siste uttalelse om matkøene i Norge. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
LO-forbund i harnisk etter Brennas uttalelser om matkøer: – Vi er sjokkert
Hanna Skotheim
Laila jobbet som lærer i 20 år: – Jeg angrer bittert på at jeg ikke gikk før
Eide reagerer også på at den aktuelle sjåføren blir utnyttet økonomisk av det norskeide transportfirmaet som holder til på Vestlandet. Han viser til at begge lønnsslippene dokumenterer at sjåføren, tross mye overtid og nattkjøring, ikke har fått en eneste krone i verken overtid eller ubekvemstillegg.
Jan Inge Haga
Sjåfører ut mot Posten: – Helt vilt om dette får fortsette
– Jeg føler meg ikke noe verdsatt. Om de ikke ville ha meg der, kunne de jo gitt beskjed tidligere – jeg har tre barn og regningene må betales, sier Siyyam.
Jan-Erik Østlie
Siyyam føler seg presset ut av jobben: – Jeg ble for dyr for bedriften
– Når strømprisen firedobles, er ikke det noe du kan ta fra bunnlinja i en overgangsfase. Det er kritisk for overlevelsen av en bedrift, sier klubbleder for Fellesforbundets medlemmer i 3B Fibreglass.
Tormod Ytrehus
Frykter et ras av oppsigelser: – Strømkrisa er langt fra over
Eirik Dahl Viggen
– Det er summen av alt. Ikke bare å sone med fotlenke, men tapet av jobb og venner
Ap- nestleder og statsråd Tonje Brenna forsvarer hun sosialhjelp som velferdsstatens «nødhjelp», sier en julekrisepakke ikke er rett lut mot matkøene. (Arkivfoto)
Jan-Erik Østlie
Brenna får kritikk for matkø-budskap: Arrogant og hjerterått
Hun synes selv det er godt å se at den lille mannen – eller kvinnen – i gaten kan oppnå noe. – Men det er så klart bittert at man sitter igjen med en så stor regning, sier Janne Cecilie Thorenfeldt.
Ole Palmstrøm
Nav får historisk straff. Det er Janne Cecilie glad for
Sykefraværet øker, flere går på avklaringspenger og befolkningen blir eldre.
Colourbox
Nav-regnestykke: «Alle» må betale 14.000 mer i året
Ap-leder Jonas Gahr Støre tar partiets dalende oppslutning i LO på største alvor.
Jan-Erik Østlie
Nye tall: LOs medlemmer flykter til høyre
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
LO-medlemmer dropper Ap: – Det siste partiet trenger nå, er stillhet
Marie Sørhaug (t.v.) og Felicitas Scheffknecht har så vidt passert 30 år, men er allerede bekymret for pensjonen sin. De synes det er en merkelig logikk å svekke offentlig AFP, når man skal harmonisere AFP i privat og offentlig sektor.
Ole Palmstrøm
Unge om pensjon: – Det har blitt en vits at vi kommer til å jobbe til vi dør
De ligger som oftest der, rett framfor sin eier, under møter, på konferanser, i lunsjen, på restauranten med venner og familie. Men er det alltid greit å plukke dem opp?
Hanna Skotheim
Kan arbeidsgiver nekte deg å bruke mobilen?
Martin Guttormsen Slørdal
Mobilbruk på arbeidsplassen: – Før satt vi på pauserommet og prata sammen
Lina Winge
– Systemet er ikke bygget for å ivareta behovet til kvinner
Driftsoperatør Frida Nilsen i landets største fjernvarmeselskap er blant dem som holder kulda unna 200.000 Oslo-borgere.
Werner Juvik
Nå kommer kulda: Frida fikser fjernvarmen for 200.000 innbyggere
Debatt
Utfallet av denne kampen vil avgjøre svært mange andre spørsmål i årene som kommer. Den er en skjebnekamp, skriver Jonas Bals.
Håvard Sæbø
Tesla-streiken er en kamp vi ikke kan tape
Mange har søkt om boliglån med gunstig rente hos Statens pensjonskasse. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox.com
Lang kø for boliglånsrente på 4-tallet
Adjunkt Hilde Monica Jørgensen ved Ytteren skole i Rana forteller hvordan inspeksjonstid og tilsyn med elever spiser opp tid til andre viktige oppgaver for lærere. Jørgensen er også hovedtillitsvalgt for grunnskole i Skolenes landsforbund Nordland.
Privat