JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommentar

Støre bet fra seg i løvens hule

Ap-lederen fikk klare meldinger om hva som er galt med både partiets politikk. Det ble til og med stilt spørsmål om partiledelsen er den rette, skriver Kjell Werner.

Ap-lederen fikk klare meldinger om hva som er galt med både partiets politikk. Det ble til og med stilt spørsmål om partiledelsen er den rette, skriver Kjell Werner.

Håvard Sæbø

Dette er et meningsinnlegg. Det er skribentens mening som kommer til uttrykk. Du kan sende inn kronikker og kronikkinnlegg til FriFagbevegelse på epost til debatt@lomedia.no
Warning
Statsministeren fikk det hett da han talte på Fellesforbundets landsmøte tirsdag. 

kjell.werner@anb.no

Så varmt ble det at Jonas Gahr Støre selv gjorde et poeng av at han kastet jakka da han oppsummerte debatten.

Det vanket litt ros og mye kritikk fra en utålmodig forsamling. Men Støre bet tilbake mot de kritiske røstene.

Størst interesse var det rundt hva statsministeren kom til å si om staten vil bidra til en eventuell reformert ordning for Avtalefestet pensjon (AFP).

«Svaret på det er ja», sa Støre og la trykk på det siste ordet i setningen. «Nå ligger ballen foreløpig hos dere og resten av fagbevegelsen», la han til og poengterte at AFP er en avtale mellom partene i arbeidslivet.

Onsdag tar Fellesforbundet stilling om det skal jobbes for en reformert AFP. Alternativet er at dagens AFP-ordning forsvinner.

Støre minnet om at det i AFP-saken er stor forskjell på dagens regjering og høyrepartiene som styrte før ham.

«De er jo delvis uenige om man i det hele tatt skal bidra til AFP fra statens side. Men de er samlet om ett budskap: Ikke én krone mer til AFP. Gode venner, der er ikke vi», sa Støre og høstet applaus.

Statsministeren ble høflig tatt imot med stående applaus. Da hadde salen varmet opp med å synge «Seieren følger våre faner», men den sangen fikk ikke den store taperen i høstens valg høre.

Fellesforbundet lå foran tidsskjemaet. Forbundsleder Jørn Eggum klarte kunststykket å ønske Støre velkommen før han hadde ankommet salen. Eggum måtte derfor ta introduksjonen på nytt da Støre var på plass til avtalt tidspunkt.

Støre snakket varmt om det organiserte arbeidslivet som grunnmuren i den norske modellen: Tariffavtaler, organiserte arbeidstakere pluss gode ordninger for medvirkning og medbestemmelse. «Fagbevegelsen er vanlige folks redskap til å få sin del av verdiskapningen i samfunnet», sa han.

Og så handlet det om krig og en usikker verden. Statsministeren er dypt opprørt over det som nå skjer i Midtøsten.

Men Støre ser også gledelige tegn, som at prisveksten er på vei ned her til lands og at den vil avta enda mer neste år.

Samtidig er det grunn til å glede seg over lav arbeidsledighet og det faktum at eksporten fra fastlandsøkonomien er rekordhøy. «Vi styrer mot en myk landing», var beskjeden fra statsministeren.

Han mener det politikken er seig og understreker at der derfor gjelder å stå den siste distansen ut.

Støre skrøt av det Ap/Sp-regjeringen har gjort på arbeidslivsfeltet, og han fikk skryt tilbake – også fra delegater som står lenger til venstre enn Ap i det politiske landskapet.

Statsministeren hevder at regjeringen bruker handlingsrommet i EØS-avalen. Ifølge Støre er imidlertid norsk politikk viktigst. Og statsministeren siterte Jørn Eggum ved så si at han er mer bekymret for Erna enn ESA.

Mange av delegatene som hadde ordet etter Støres tale var nemlig opptatt av de høye strømprisene som både husholdninger og bedrifter har slitt med de siste to årene.

Boye Ullmann hevdet at det hersker fullstendig anarki rundt strømprisene. Og årsaken er ifølge Ullmann at det to siste kablene til utlandet har sørget for at det er hull i bunnen på badekaret. Flere talere snakket om at markedsliberalismen her har tatt overhånd.

Støre svarte klart tilbake. «Jeg er uenig i de analysene som noen av dere har», sa han og minnet om at det er det offentlige som eier det meste av vannkraften her til lands.

Han avviste at det er de to siste kablene som er problemet. Regjeringen svar er å bygge ut slik at det blir mer kraft og mer nettkabler for å overføre kraften. Dette er den gjenstridige virkeligheten.

Ap-lederen fikk også klare meldinger om hva som er galt med både partiets politikk. Det ble til og med stilt spørsmål om partiledelsen er den rette.

«Det er kanskje riktig å slippe nye krefter til», sa Stig Aimar Hansen. «Vi har mistet kontakten med arbeiderklassen. Velgerne ser på oss som en eliteklubb. Ap er i krise», sa Ap-medlemmet Vidar Schei og antydet at Ap trenger en ny ledelse.

Støre kontret med at de som ønsker ny Ap-politikk bør engasjere seg i partiet og melde seg inn dersom de ikke er medlemmer.

«Delta lokalt, ta et valg og møt på landsmøtet», sa Støre. Og apropos landsmøte. Støre har til hensikt å stille til gjenvalg på landsmøtet i 2025. Og han har til hensikt å sikre at dagens Ap/Sp-regjering blir gjenvalgt i 2025.

Støre avviser overfor Dagens Næringsliv i dag at det er aktuelt med delt ledelse i Ap, altså at han går av som partileder og bare stiller som statsministerkandidat.

DN hevder å ha kilder som mener det har vært spekulert i at Støre ikke stiller på stortingslista ved neste korsvei.

Da slipper han i tilfelle å bli «limt» til Stortinget i fire nye år dersom Ap skulle tape regjeringsmakten i 2025.

Kjell Magne Bondevik valgte en slik løsning foran valget i 2005.

Da var han bare statsministerkandidat og slapp dermed «fri» fra fire år på Stortinget, for den gang var det Arbeiderpartiets Jens Stoltenberg som trakk det lengste strået og kunne danne en rødgrønn regjering – som for øvrig også ble gjenvalgt i 2009.

Arbeiderpartiets har hatt dårlig erfaring med såkalt delt lederskap, altså at en person er partileder mens en annen er statsminister.

Vi har dragkampen mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg friskt i minne. Det er fornuftig av Jonas Gahr Støre å avvise spekulasjonene som Dagens Næringsliv har brakt til torgs.

Om de har rot i virkeligheten er mindre interessant. Poenget er at Støre har klargjort situasjonen.

Det står respekt av stayerevnen til Jonas Gahr Støre. Omsider ble han statsminister, og han øyner håp om å gjøre dagens dårlige meningsmålinger til skamme i 2025.

Beskjeden til Fellesforbundets landsmøte var den samme. Det er veien til 2025 som gjelder. Forbundet må velge hvilke slag de skal ta.

Støre har staket ut kursen. Spørsmålet er om seieren vil følge hans fane.

Annonse
Annonse