Debatt:
«Ti prosent av lærlingene permittert. Det er krise for dem det gjelder», skriver forbundssekretær Jon Oddvar Holthe
Læreplasser må til for å sikre gode fagarbeidere. Vi mener stimuleringstilskudd direkte til bedriftene som tar inn lærlinger i korona-krisa, vil hjelpe, skriver kronikkforfatteren. Bildet viser to automasjonselever ved elektrolinja på Strømmen videregående skole.
Line Fausko
Det river i et arbeiderhjerte å lese at godt over 4.000 lærlinger er permittert. Pulsen går ikke ned av at antall permitteringer øker fra uke til uke.
Det haster med å sikre så mange læreplasser som mulig. Ordene tilhører LO-leder Hans-Christian Gabrielsen. Sammen med NHO har han, på vegne av LO, sendt et bekymringsbrev til kunnskapsminister Guri Melby (V). Begge parter påpeker at Norge står i fare for å miste et helt lærlingekull hvis det ikke iverksettes snarlige tiltak for å sikre læreplasser, ifølge FriFagbevegelse.
Skolenes landsforbund deler selvfølgelig denne bekymringen. Det er svært uheldig at lærlinger blir permittert, selv om store deler av AS Norge er inne i en svært krevende periode på grunn av koronakrisen.
Nødvendig kompetanse kan forsvinne
Det er naturligvis uheldig for lærlingen det gjelder, men også uheldig fordi Norge går glipp av nødvendig, framtidig fagkompetanse i arbeidslivet. Statsråden bør snarest lære seg visjonen til LO og NHO hva gjelder lærlinger: «Lærlinger er de siste som går ut i permittering».
Det river i et arbeiderhjerte å lese at godt over 4.000 lærlinger er permittert. Pulsen går ikke ned av at antall permitteringer øker fra uke til uke. Totalt er ti prosent av lærlingene permittert. Det er krise for de det gjelder.
Lærlingene er avgjørende for vårt framtidige arbeidsliv og for de omstillinger som kommer de nærmeste årene. Det hersker stor enighet om dette, men følges det opp i handling?
p
Ond sirkel
Norge utdanner allerede for få lærlinger i forhold til det framtidige behovet. Når lærlinger mister læreplassen, rammer det ikke bare det framtidige kompetansebehovet til industrien og næringslivet. Det fører til en ond sirkel. I neste omgang, vil antall søkere til yrkesfagene gå ned. Hvorfor satse på et utdanningsløp som lærling når bedriftene er borte? Når man legger til at det allerede før koronakrise er et stort frafall i yrkesutdanningen, der hovedgrunnen er manglende læreplasser, ser framtida langt fra lys ut.
LO og NHO sammen om krav
Skolenes landsforbund oppfordrer medlemmer og tillitsvalgte lokalt til å skape blest rundt kravlisten som LO og NHO har sendt direkte til kunnskapsministeren. Kravet om et stimuleringstilskudd direkte til de bedriftene som tar inn ekstra lærlinger som følge av koronasituasjonen, er verdt å merke seg – i tillegg til disse kravene:
• Tidsavgrenset tilskudd til opplæringskontor som samarbeider med fylkeskommunen om konkrete oppgaver for å sikre flyt i gjennomstrømningen
• Kjøp av læreplasser fra det offentlige
• Stimuleringstiltak slik at fagarbeidere kan ta videreutdanning slik at bedrifter kan ta inn flere lærlinger
• Oppfordre kommuner og fylkeskommuner til offentlige anbud på vedlikehold og tjenester som stiller krav om lærlinger
• Bevilge penger til at aksjonen «læreplassjeger» kan gjennomføres på nytt sammen med lokalt arbeidsliv og fylkeskommune for å rekruttere og godkjenne nye lærebedrifter
Sammen må vi hindre at flere tusen søkere til læreplass blir stående uten en bedrift å gå til når sommerferien er over. Det må handling til. Lærlingene er framtida. De vil alltid være etterspurt. Vi har ingen å miste.