JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Den faglige og politiske situasjonen

Stortingsvalget 14. september handler om Norge skal ha en rødgrønn regjering eller en borgerlig regjering dominert av Fremskrittspartiet, med de konsekvenser dette på nytt kommer til å få for arbeidstakernes interesser.

I perioden 2001-2005 hadde Norge en høyredominert regjering som ikke lyttet til fagbevegelsen, og som på viktige områder førte en politikk i strid med arbeidstakernes interesser. Fellesskapet, offentlige velferdsordninger og faglige rettigheter ble vesentlig svekket. Arbeidsmiljøloven ble utsatt for omfattende angrep.

Ved stortingsvalget i 2005 mobiliserte LOs medlemmer, og bidro til en rødgrønn regjering som har gitt Norge en ny kurs i tråd med arbeidstakernes interesser. Den sittende regjering og stortingsflertallet bestående av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet har tatt på alvor og innfridd de fleste av kravene som LOs medlemmer stilte i 2005. Vi har en regjering som jobber med oss, og ikke mot oss.

Arbeid til alle er den viktigste saken for fagbevegelsen. Under den rødgrønne regjeringen har vi fått nærmere 300 000 nye jobber i løpet av treårsperioden 2005-2008. Dette har skjedd gjennom en bred satsing både på privat og offentlig sektor og en aktiv arbeidsmarkedspolitikk. Under finanskrisen har regjeringen prioritert høyt tiltak som bidrar til å dempe ledigheten og få de som blir ledige tilbake i arbeid.

Mens høyrepartiene har gjentatt usosiale skatteforslag fra forrige periode, har regjeringen holdt fast på løsninger som styrker og ikke svekker fellesskapet. Resultatet er en styrket kommuneøkonomi, tilnærmet full barnehagedekning og økt satsing på utdanning, helse og omsorg, vedlikehold av kommunale bygg og anlegg med videre.

Denne stortingsperioden har vist hvilke politiske resultater som kan oppnås når det er et nært samarbeid mellom myndigheter og fagbevegelse. LO har brukt det formaliserte fagligpolitiske samarbeidet med Arbeiderpartiet, og samarbeidet med Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, til å fremme alle LO-medlemmers interesser. Regjeringen har, trolig som den eneste i verden, lagt fram et faglig regnskap.

Gjennom det fagligpolitiske samarbeidet og i nært samarbeid med regjeringen har LO blant annet sikret avtalefestet pensjon (afp), fått en styrket arbeidsmiljølov, sikret sykelønnsordningen, gjennomført tiltak mot sosial dumping og fått fullt gjennomslag for hvordan den internasjonale finanskrisen skal håndteres. Regjeringen har også startet et arbeid for å styrke bedriftsdemokratiet. Vi beklager at Regjeringen har valgt å innføre EUs tjenestedirektiv i Norge.

Krisetid med økende arbeidsledighet og sosial usikkerhet understreker behovet for partssamarbeid og forsterket samspill mellom fagbevegelsen og myndighetene. God kontakt med sitt lands myndigheter er ingen selvfølge for mange fagbevegelser, heller ikke for sterke organisasjoner som LO-ene i våre naboland. Mens norsk LO får gjennomslag for medlemmenes interesser, sliter mange europeiske fagbevegelser med å komme i dialog med sine regjeringer. Arbeidsmarkedet preges av sosial uro og konfrontasjon. Alternativet til samarbeid og dialog, er aksjoner og demonstrasjoner.

LO er en åpen og demokratisk organisasjon med medlemmer som har tilhørighet i alle partier. LO har og vil også framover ha kontakt og samarbeid fra sak til sak med alle partier.

Vår oppgave i valgkampen er å synliggjøre forskjellene mellom de ulike politiske partiene, og hvilke konsekvenser de forskjellige regjeringsalternativene vil få for arbeidstakerne.

Partiene har nå presentert sine programmer og programutkast for neste stortingsperiode. Flere partier har forslag som vil bryte med den samfunnsutviklingen LO ønsker. De borgerlige partiene vil ta opp igjen forslag om å svekke arbeidsmiljøloven og sykelønnsordningen, svekke velferden gjennom skattelettelser til de rikeste og redusere dialogen med fagbevegelsen. Fremskrittspartiet går lengst i en retning av konfrontasjon med fagbevegelsen gjennom sine forslag om privatisering og konkurranseutsetting, begrensning i streikeretten og ønske om å svekke sentrale forhandlinger til fordel for lokale og individuelle løsninger. Dette vil være å ta makt fra arbeidstakerne og gi den til arbeidsgiverne.

LO vil ha en samfunnsutvikling som bygger på fellesskapsløsninger, økonomisk og sosial trygghet for den enkelte, mindre forskjeller og et arbeidsliv med plass til alle. En slik politikk har blitt ført de siste årene, og LO mener at det er viktig å videreføre og forsterke denne politikken. I kommende periode vil det være behov for å ta nye politiske grep blant annet for å sikre sysselsettingen, utvikle våre faglige rettigheter, sikre rettferdig fordeling og bekjempe nye former for sosial dumping. LOs 32. ordinære kongress slår derfor fast at landets fagorganiserte er best tjent med at dagens rødgrønne flertallsregjering forsetter.

På denne bakgrunn bevilger LO-kongressen 5.000.000 kroner til Arbeiderpartiets, 1.500.000 kroner til SVs og 500.000 til Senterpartiets valgkamper.

LO-Aktuelt nr. 10/2009

Annonse

Flere saker

Annonse