Erna advarer KrF og Venstre
Erna Solberg har følgende oppfordring til KrF og Venstre: Innflytelsen blir størst i regjering.
Sentrumspartiene svarer at de ikke vil la seg presse inn i regjering.
Solberg mer enn antyder at de to sentrumspartiene ikke vil få gjennomslag for sitt krav om vern av Lofoten, Vesterålen og Senja utenfor regjering.
– Både Venstre og KrF har saker der de ikke har flertallet med seg. Sjansen er størst for gjennomslag i slike saker hvis de sitter i regjering, sa den påtroppende statsministeren da hun møtte pressen på et flyplasshotell på Gardermoen fredag.
– Alle partier som sitter i regjering må føle at de får mer ut av det enn om de ikke hadde sittet i den regjeringen. Da vil noen ha bedre forhandlingskort enn andre, framholdt Solberg
– Les også: Gerd ber Erna overkjøre Siv
Sentrumspartiene blir ikke skremt av Solbergs argumenter. Både Venstre og KrF fremholder at virkeligheten ikke er så enkel som den påtroppende regjeringssjefen vil ha det til.
– Deltakelse i regjering er bare en av flere måter å øve innflytelse på. Det finnes også andre måter å få gjennom saker som man ikke har flertall for isolert på. Et eksempel er gjennom behandlingen av statsbudsjettet, sier KrFs parlamentariske leder og en av partiets tre forhandlere, Hans Olav Syversen til NTB.
– Dette har vi hørt også tidligere fra Solberg, uten at jeg blir skremt av det hun sier. Det er flere måter å få gjennom sine saker på, ikke minst under behandlingen av statsbudsjettet, sier sentralstyremedlem i Venstre, Guri Melby, til NTB.
– Les også: – Har aldri vært mer høyredreid
Høyres sentralstyre og stortingsgruppe var fredag samlet for å gi Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie et mandat foran neste ukes regjeringsforhandlinger med Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.
I etterkant kom altså klargjøringen fra Solberg: Det har sin pris å si nei til å sitte i regjering.
– Mange partier har kjernesaker som de er alene om. Disse sakene får de bare gjennomslag for i regjering. Det kan dreie seg om bioteknologi og etiske spørsmål for KrF, som partiet ikke ligger an til å vinne hvis stortingsflertallet får bestemme, sier hun til NTB.
Når Solberg blir spurt om andre eksempler på lignende saker, svarer hun slik:
– Jeg regner med at de andre partiene klarer å gjøre disse kalkuleringene selv, men Høyre-lederen bekrefter at oljeutvinning utenfor Lofoten er én slik sak.
– Det er et spørsmål hvor det er et klart og tydelig flertall i Stortinget som ønsker en konsekvensutredning. Det er en av grunnene til at det er en vanskelig sak for Høyre å gi opp i forhandlinger, sier hun.
– Les også: Holmås nekter å be Frp om unnskyldning
Skepsisen til et formalisert regjeringssamarbeid eller en koalisjonsregjering med Fremskrittspartiet er fremdeles utbredt i Venstre og KrF.
Vårt Land omtalte fredag et brev fra flere tidligere KrF-topper som advarer partiet mot å legge ut på en slik ferd. Blant de 24 KrF-erne som har underskrevet brevet, er tidligere parlamentarisk leder og statsråd Kåre Gjønnes, tidligere bistandsminister Hilde Frafjord Johnson, tidligere generalsekretær Inger Helene Venås, og tidligere nestleder og statssekretær Odd Anders With.
– For noen av oss vil et slikt samarbeid bety svekket motivasjon. For andre av oss - og flere til - vil det bety at vi parkeres som aktive partipolitiske ambassadører. Det viser reaksjoner vi har fått, heter det i brevet.
Konfrontert med dette brevet og sentrumspartienes motvilje mot en borgerlig firepartikonstellasjon, svarer Erna Solberg slik:
– Dette er sikkert velmenende råd fra folk som har forlatt politikken, men de bør kanskje tenke over hva slags handlingsrom de gir sine etterfølgere.
– Dette er gamle venner som hadde et annet syn da sentralstyret i KrF traff sin beslutning i fjor høst. Det er ikke overraskende at de mener det samme i dag, tillegger Høyre-nestleder Bent Høie. (ANB-NTB)
Mest lest
Ole Martin Kolberg, FOs hovedtillitsvalgt i Fredrikstad kommune, og Kine Kvamme Andersen er bekymret for hvordan kommunen skal klare å rekruttere nye vernepleiere.
Simen Aker Grimsrud
60 ansatte i kommunen må begynne i turnus: – Veldig mange søker seg bort
Roar må alltid være på vakt når han prepper løyper i Oslo-marka.
Sissel M. Rasmussen
Roar er en trygghet å ha i skogen, selv om livredning ikke står i stillingsbeskrivelsen
– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.
Jan-Erik Østlie
Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter
Martin Guttormsen Slørdal
Engelskmenn med jobb og familie trenger gratis mat for å overleve
Hjemmetjeneste (illustrasjonsfoto).
Anita Arntzen
Dette yrket har Norges høyeste sykefravær
Gerd-Liv Valla blir 75 år, men opplever en ny politisk vår som strømpolitiker. – Det er ingen strømkrise, det er en strømpriskrise, slår hun fast.
Knut Viggen
Gerd-Liv Valla skjønner ikke hvorfor arbeidslinja har blitt et skjellsord
Berit Roald / NTB
Ukjent antall Skeidar-ansatte mister jobben: – Har gått fort og brutalt
Aslak Bodahl
Nå får Hamza skattelette for å bo i brakke på jobb
Gjestearbeiderne i Ölands dyrepark jobbet seks dager i uka og fikk utbetalt mellom seks og sju tusen kroner i måneden.
Colourbox
Svensk dyrepark serverte ansatte samme mat som dyra
Tøffe tider: Olga Leach-Walters er fagforeningsrepresentant for 22 000 helsearbeidere i Royal College of Nursing. 6000 av dem jobber som sykepleiere på Birminghams største sykehus. Onsdag og torsdag denne uka streiket de. Det er andre gang på en måned.
Anita Arntzen
I England sover sykepleiere med 100 prosent stilling i bilen. Her er Olgas råd til Norge
Andrew Kelly Reuters/Ritzau Scanpix
Danskene kan miste fridag. Skammelig, mener fagbevegelsen
Matbutikken UMS Halden har holdt åpent alle dager hele uka.
Leif Martin Kirknes
Matbutikken er politianmeldt to ganger: Nå stenger UMS Halden om søndagene
BEKYMRET: – Vi er bekymra for at bedriften for raskt tar ut synergier etter en omorganisering, sier hovedtillitsvalgt for EL og IT Forbundet i Telenor Norge, Kenneth Pettersen.
Leif Martin Kirknes
200 mister jobben i Telenor: – Usaklig å sparke faste ansatte når man har så mange innleide
Naujasis minimalus darbo užmokestis devyniose ūkio šakose.
Brian Cliff Olguin
Naujasis minimalus darbo užmokestis Norvegijoje
– Nå har arbeidstakersiden helt andre rettigheter under forhandlinger, sier tillitsvalgt Arvid.
Privat
Arvid jubler for egen tariffavtale. Nå håper han på et statusløft
Brian Cliff Olguin
Butikkansatte stusser over matprisene: – Lurer på hvor pengene blir av
Den amerikanske storsatsingen på fornybar industri kan ramme europeisk industri hardt på sikt, mener utenriksminister Anniken Huitfeldt.
Adam Schultz (whitehouse.gov) via Wikimedia Commons / Jan-Erik Østlie
Bidens fornybar-satsning får EU og Norge til å skjelve
Anita Arntzen
500 unødvendige dødsfall hver uke: Sykepleier Ida står midt i en helsestorm
Kine Mariana Soma har drømt om å bli frisør helt siden hun var liten. Nå håper hun at hun holder seg skadefri og kan være lenge i drømmeyrket.
Eilin Lindvoll / Dagsavisen
Kine bør jobbe i 50 år til for å få en god pensjon: – Urealistisk
– Erna bommer bevisst, skaper frykt og usikkerhet ved å spre feilinformasjon, mener Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie