Et annet arbeidsliv er mulig!
Jobben er for alle! Hvis arbeidsgiveren vil.
jan.erik@lomedia.no
Da jeg vokste opp på Løvenstad i de harde 1950- og 1960-årene, var det ingen arbeidsmedisiner eller konsernoverlege fra NSB som fortalte mine arbeiderklasseforeldre at det var sunt å gå på jobb. Snarere tvert imot.
Mine salige foreldre, om de ikke akkurat sa det høyt, så viste de med all tydelighet at arbeidet, jobben, var noe jævla dritt som de ikke en gang unte sine verste fiender. Jobben var noe du gikk til for å overleve, ikke for å leve. Og engang skal du endelig pensjoneres – hvilken lykke! Sa min far og mor. Og sikkert mange andre.
Den gang kjente jeg ikke arbeidsmedisiner Ørn Terje Foss, men jeg kjente Bob Dylan. Heldigvis ga jeg blaffen i muttern og fattern, tenkte «the times they are a- changin», og dro ut i verden. Jeg kom i første omgang ikke lenger enn til Bergen, men det var langt nok. Det er noen mil fra Løvenstad til Torgalmenningen.
For jeg ville ikke ha det sånn, jeg ville ha en jobb hvor jeg kunne leve – jeg ville akkurat som Ørn Terje Foss at min framtidige arbeidsplass skulle være den beste arenaen for egen helse og velvære, et sted hvor jeg kunne bekrefte meg sjøl som skapende og sjølstendig menneske, som et fritt og likeverdig individ med drømmer, håp og muligheter for en bedre og bedre framtid for meg sjøl og alle andre jeg jobbet sammen med. Et sted uten undertrykking og maktmisbruk – et sted å utvikle seg. Et sted det var minst like bra å jobbe som å danse!
Et sånt sted, en sånn arbeidsplass var antagelig så langt unna mine foreldres som mulig, men likevel. Mitt valg av utdannelse, og forhåpentligvis de fleste andres, er basert på et syn om at du først lærer deg noen grunnleggende ferdigheter som du seinere ønsker å bruke i arbeidslivet. Det du lærer deg har du kanskje ervervet deg av ren kjærlighet til et livssyn, til et fag eller av andre aktverdige grunner.
Men vi bærer med oss ulike ferdigheter fordi vi er ulike som mennesker. Derfor kommer vi til arbeidslivet fra ulike steder, med ulike ferdigheter og evner – men med én ting felles: Vi ønsker å utvikle oss sjøl som mennesker, vi ønsker å bekrefte oss sjøl som mennesker, vi ønsker å virkeliggjøre drømmen om å bidra til fellesskapet.
Det gjelder å spille hverandre gode, mener Nils Arne Eggen. Jeg tror på et sånt menneskesyn, at det er nedfelt i oss alle bare vi samtidig får opplevelsen av at vi alle er med, at det gjelder både deg og meg. Skal alle være med, må spisskompetansen dyrkes. Annerledesheten. Det må være lov til å være både A3 og A5.
Vi er ikke alle like. Heller ikke i arbeidslivet. Vi kommer ikke bare til verden med ulik håndbagasje som den flotte poeten Inger Hagerup skriver så vakkert og klokt om, vi kommer til arbeidslivet med ulik bagasje også. Noen har med mye, andre lite. Noen har med rullestolen sin, andre kommer med blindestokk og høreapparat. Noen kommer med et levd liv, noen har tatt med seg tankene til mor og far, andre kommer med Bob Dylan på øret. Men alle skal med, alle skal inkluderes, det skal være plass til alle. For grunnleggende sett er vi likevel like.
Og da er vi ved det stedet om et bedre og mer inkluderende arbeidsliv som vi aldri kommer utenom, det stedet Peer Gynt kalte Bøygen og helst ville hoppe bukk over eller snike seg utenom, men som vi – om vi virkelig ønsker å ta arbeidslivs- og arbeidsmiljøproblematikken på alvor, ikke kan overse: Forholdet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, den iboende konflikten mellom disse to rollene i et samfunn som vårt.
De som kjenner meg veit at jeg gjerne skulle ha opphevet dette skillet, at jeg ønsker meg et samfunn, og et arbeidsliv, hvor det ikke fins noen som er sjefer og en mengde andre som det blir sjefet over – at jeg ønsker meg et arbeidsliv omtrent som de praktiserer det ved Operasjon Ved på Etterstad i Oslo: Her har vi ingen sjefer, bare ulike arbeidsoppgaver. Var det opp til meg, kunne vi praktisere lik lønn også.
Men dette er en annen og lang debatt som neppe passer i desember.
La meg heller minne om at det er arbeidsgivers hovedansvar at arbeidsmiljøet er godt, og at alle arbeidstakere blir ivaretatt, at alle arbeidstakere er med. Det beste vi kanskje kan håpe på er et fornuftig samarbeid.
Nå kjenner jeg Ørn Terje Foss, den sympatiske konsernoverlegen i NSB, som nylig har utgitt boka «Jobbhelsa. Helsebok for arbeidslivet». I kapittel 3.2.2 Personkonflikter, skriver han følgende: «Å ha et godt samarbeidsklima på jobben er et viktig element i det psykososiale arbeidsmiljøet, og en forutsetning for å trives. Et arbeidsmiljø uten at det oppstår faglige diskusjoner og uenighet er nærmest utenkelig, og det er heller ikke ensbetydende med at det er dårlig arbeidsmiljø. Det er når man ikke klarer å bli enige om at det kan være akseptabelt å være uenige at det kan oppstå dårlige personforhold og konflikter.»
Det er etter min mening ledere og arbeidsgiveres ansvar å skape et miljø der vi klarer å bli enige om at det er akseptabelt å være uenig om en del ting. De som ikke tar dette ansvaret, bør slutte som ledere og arbeidsgivere – det fins mange flere arbeidsoppgaver i norsk arbeidsliv!
Jeg tror at et annet arbeidsliv er mulig, jeg tror på et arbeidsliv som inkluderer alle, jeg tror på Bob Dylan, som aldri har vært på Løvenstad, når han synger
Come mothers and fathers
Throughout the land
Don't criticize
What you can't understand
Your sons and your daughters
Are beyond your command
Your old road is
Rapidly agin'
Please get out of the new one
If you can't lend a hand
For your times they are a-changin.
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
Brian Cliff Olguin
Kristin jobber gratis 240 timer i året for å få vaktplanen til å gå opp
«Kari» ble utfryst og mobbet av arbeidskollegaene om bord, hvor hun bodde 28 dager i strekk. (Illustrasjonsfoto)
Tri Nguyen Dinh
I flere år ble «Kari» trakassert: – Helt forferdelig å være på jobb
Avgjørelser i Arbeidsretten er endelige, og kan ikke ankes.
Håvard Sæbø
Ble syk etter én dag i ny jobb – nå må kommunen betale sykepenger
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Ansatte ved flere plastbedrifter omfattes av Kjemisk-teknisk tariffavtale. Her jobber operatørene Chrisander Dahl (t.h.) og operatør Daniel Rafaelsen ved plastbedriften Protan i Lier.
Arkivfoto: Petter Pettersen
Over 3000 ansatte i kjemisk industri får ny lønn. Her er tallene
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge