– Jeg har stor sans for at det er kamp om vervene. Jeg tåler også godt å tape en kampvotering, sier Stig Berntsen.
Øystein Windstad
Regler ved valg
Fagforbundet undersøker omstridt årsmøte
– Folk fra klubben min ble fratatt stemmeretten, sier Stig Berntsen. Han har fortalt sin versjon til Fagforbundet sentralt, som skal se på om reglene ble fulgt.
bjorn.grimstad@fagbladet.no
Den 25. januar i år avholdt Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo sitt årlige årsmøte. Det var ikke bare under møtet det oppstod debatt. I etterkant har 17 personer klaget på gjennomføringen.
Møtet varte i over syv timer, til nær midnatt. Det sentrale punktet på dagsordenen var valg av nestleder. Det endte med at tidligere nestleder Stig Berntsen tapte for utfordrer Preben Torbjørnsen med bare to stemmer.
Fagbladet har sendt påstandene som kommer frem i denne artikkelen til leder i Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo, Stine Westrum. Hun viser til at Fagforbundet nasjonalt behandler saken, og at hun derfor ikke kan kommentere saken.
Møteleder var Roger Dehlin, leder av Fagforbundet Oslo. Han vil ikke uttale seg om saken da Fagforbundet behandler klagen. Og han viser til at Fagforbundet Oslo har behandlet klagene, som Fagbladet har omtalt tidligere.
Både Westrum og Dehlin har tidligere nektet å kommentere fordi saken er under behandling hos Fagforbundet.
Mange av klagerne mener spillereglene for den digitale delen av møtet var uklare, og at de derfor ble hindret fra å stemme.
– Jeg har stor sans for at det er kamp om vervene. Jeg tåler også godt å tape en kampvotering. Her mener jeg imidlertid nestledervalget ble avgjort av at folk fra klubben min ble fratatt stemmeretten sin. Det er totalt uakseptabelt, sier Stig Berntsen.
Stig Berntsen er hovedtillitsvalgt i Helseetaten i Oslo kommune. Han og Janne Håkonsen, hovedtillitsvalgt i bydel Sagene, klaget i begynnelsen av mars inn årsmøtet til Fagforbundet sentralt.
Forklarte seg hos Fagforbundet
Den 27. april møtte de to hos Fagforbundet i Keysers gate for å fortelle sin versjon av hva som skjedde under det omdiskuterte årsmøtet.
– Vi hadde et times langt møte, hvor jeg kom med mine argumenter for at det bør gjennomføres et ekstraordinært årsmøte. Jeg mener at vedtektene har blitt brutt, sier Stig Berntsen.
Han forteller om en formell og hyggelig tone under møtet med organisasjonsavdelingen i Fagforbundet.
Møtet fant sted nær to måneder etter at de to sendte klagen til Fagforbundet, som bekrefter at de behandler klagen fra Berntsen og Håkonsen.
– Vi saksbehandler klagen. Hvis det er grunnlag for det, vil den bli lagt fram for forbundsstyret, bekrefter Karin Bøyum, leder for organisasjonsavdelingen i Fagforbundet.
Organisasjonsavdelingen skal behandle klagen, og eventuelt innstille den for forbundsstyret.
Til Fagbladet forklarer Berntsen hvorfor de to sendte klagen til Fagforbundet:
– Man ender med et resultat som etter alle solemerker ville hatt et annet utfall om det hadde gått riktig for seg. Vi kan ikke leve med en fagforening som tråkker på egne medlemmer og opptrer udemokratisk, derfor er dette viktig helt uavhengig av hvem som stiller til valg, sier Berntsen.
Stemte i chatten
I brevet ramser Berntsen og Håkonsen opp en rekke utfordringer medlemmer møtte på underveis i møtet. Da de skulle stemme digitalt, kom det fram at flere ikke visste at de skulle registrere seg med fullt navn. Andre trodde de skulle stemme i chatte-funksjonen.
– Hybridmøter er krevende. Her ble det bare sendt ut en link dagen før årsmøtet, uten noen forklaring. Ikke alle har erfaring med dette. Det er helt tydelig fra chatteloggen at mange ikke forsto hvordan de skulle stemme, sier Berntsen.
Berntsen viser til at det er mange i Helseetaten i Oslo kommune, hvor han er hovedtillitsvalgt, som har liten erfaring med digitale møter, da de i det daglige har manuelle arbeidsoppgaver.
– Det finnes regler for å sikre at alle kan delta på årsmøtet. På den fysiske delen hadde man det. Men det var ikke etablert noen spilleregler for digital deltakelse, sier han.
Krever ekstraordinært årsmøte
Berntsen mener de manglende forberedelsene og det han beskriver som et svakt gjennomført hybridmøte, rammet skjevt. Hybridmøte er betegnelsen på et møte hvor noen deltar på et fysisk møte, mens andre deltar digitalt, ved bruk av kamera og mikrofon på pc, mobil eller nettbrett.
Et av punktene Berntsen er opptatt av, er at det ble informert om muligheten for å delta digitalt altfor sent. Litt over et døgn før årsmøtet skulle finne sted, sendte fagforeningsleder Stine Westrum ut en påminnelse til alle medlemmene. I e-posten gjorde hun oppmerksom på at det er mulig å delta digitalt.
Det var det tidligere ikke opplyst om. Berntsen mener det strider mot Fagforbundets vedtekter å endre mulighetene for deltakelse kort tid før årsmøtet.
– Medlemmer opplevde å bli overkjørt og at de ikke fikk avgi sin stemme. Flere truer med å melde seg ut. Vi kan miste folk på grunn av dette. Når de blir en brikke i et spill om posisjonering på toppen, da taper vi medlemmer, sier han.
Dette er saken
17 personer har klaget på gjennomføringen av årsmøtet i Fagforbundet helse, sosial og pleie Oslo.
Fagforbundet Oslo har behandlet saken og tok ikke klagene til følge. Saken har blitt klaget videre inn til Fagforbundet sentralt. Saksbehandlere skal avgjøre om det blir lagt fram for forbundsstyret.
Møtet varte i over sju timer, blant annet fordi det var usikkert hvor mange som var til stede på møtet. Flere klagere mener dårlige forberedelser og gjennomføring hindret dem fra å stemme.
Valgkomiteen hadde innstilt på to personer til ett verv som nestleder: Stig Berntsen, og Preben Torbjørnsen,
Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo har 2781 medlemmer. De fleste av dem jobber i Oslo kommune.
Dette er saken
17 personer har klaget på gjennomføringen av årsmøtet i Fagforbundet helse, sosial og pleie Oslo.
Fagforbundet Oslo har behandlet saken og tok ikke klagene til følge. Saken har blitt klaget videre inn til Fagforbundet sentralt. Saksbehandlere skal avgjøre om det blir lagt fram for forbundsstyret.
Møtet varte i over sju timer, blant annet fordi det var usikkert hvor mange som var til stede på møtet. Flere klagere mener dårlige forberedelser og gjennomføring hindret dem fra å stemme.
Valgkomiteen hadde innstilt på to personer til ett verv som nestleder: Stig Berntsen, og Preben Torbjørnsen,
Fagforbundet helse, sosial og velferd Oslo har 2781 medlemmer. De fleste av dem jobber i Oslo kommune.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Pensjon kan svekke Norges sikkerhet. Fire av ti i Forsvaret vil slutte
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Det kom som et sjokk for oss alle. Vi visste overhodet ingenting
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
Stadig færre LO-medlemmer stemmer Ap. Sjekk det store fallet her
– Det er ingen som roper høyt om at de står i matkø eller går i minus hver måned, sier Merete Solberg i Fellesforbundet. Medlemmene hun organiserer befinner seg på bunnen av lønnsstatistikken.
Erlend Angelo
Renta går opp nok en gang: – Dette tar knekken på folk
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
FANT TONEN: Mia Mari ble den vennen May Liz trengte for å føle seg trygg da hun skulle sone dommen på Ravneberget. De bruker mye av dagne på å snakke og henge sammen.
Brian Cliff Olguin
– Man har tenkt at det er så få kvinner i fengsel, så de har blitt glemt
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Jøran Grønstad
Erling Braut Haaland er første fotballspiller på lista over Norges rikeste
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Å handle på børsen med informasjon som ikke er kjent for allmennheten, er straffbart.
Colourbox
Straffen for innsidehandel er streng. Slik unngår du den som tillitsvalgt
Iris Holm Haug følte at hun ikke hørte til noe sted før hun oppdaget at hun var 50 prosent tater. Ektemann Terje Karlsen nøyer seg med 12,5 prosent taterblod.
Roy Ervin Solstad