JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vold i arbeidslivet

Helsesekretær Lise (33) ble knivstukket på jobb

Nå sitter en kvinne på tiltalebenken for å ha forsøkt å drepe henne.
Lise Årvåg Kaarvand (t.v.) er fortsatt sykemeldt etter angrepet i fjor høst. Her er hun sammen med bistandsadvokat Vibeke Meland i retten.

Lise Årvåg Kaarvand (t.v.) er fortsatt sykemeldt etter angrepet i fjor høst. Her er hun sammen med bistandsadvokat Vibeke Meland i retten.

Berit Baumberger

berit.baumberger@fagbladet.no

I november i fjor ble helsestasjonen på Saupstad sør i Trondheim angrepet.

En kvinne er tiltalt i saken – og hun er også tiltalt for noen måneder tidligere å ha tent på et Nav-bygg et annet sted i byen.

Fagbladet har skrevet om at tillitsvalgte krevde bedre sikkerhet i kjølvannet av hendelsen på helsestasjonen.

Står fram

Mandag forklarte helsesekretær Lise Årvåg Kaarvand seg for Trøndelag tingrett. Trebarnsmoren stiller med navn og bilde for media fordi hun mener at det er viktig å få fram hvor alvorlig saken er:

– Det har vært tøft. Det går litt opp og ned med meg, sier Kaarvand, som fortsatt er sykemeldt etter angrepet.

En kvinne er tiltalt for i psykotisk tilstand å ha knivstukket Lise og én annen ansatt på helsestasjonen. Aktor har varslet at det vil legges ned påstand om tvungen psykisk helsehjelp.

Vold og trusler i arbeidslivet

• Andelen som har opplevd alvorlige trusler eller vold på jobb har ligget stabilt rundt 7 prosent de siste ti årene.

• Kommunal sektor er mer utsatt for vold og trusler enn øvrige sektorer

• Kvinner er mye mer utsatt enn menn, men menn i kvinnedominerte yrker er nesten like utsatt som kvinnene der. Yngre arbeidstakere er mest utsatt.

• Helse- og omsorgssektoren er mest utsatt, særlig omsorgsinstitusjoner, sykehus og hjemmetjeneste.

• Rundt halvparten av ansatte i helse- og sosialsektoren har vært utsatt for vold og/eller trusler i løpet av de siste tolv månedene.

Kilde: Stami-rapport fra 2021, Fafo-rapporten Vold, trusler og trakassering i helse- og sosialsektoren og KS

Trakk Lise i sikkerhet

I tiltalen heter det at tiltalte …

« … forsøkte å drepe Lise Årvåg Kaarvand ved å stikke henne med kniv en gang i venstre lår og en gang i høyre lår. Hun lyktes ikke i sitt forehavende idet hun ble avbrutt av NN som trakk Lise Årvåg Kaarvand inn i sikkerhet på et tilstøtende rom.»

Kaarvand ble påført en stikkskade helt inn til venstre lårbein som måtte opereres og sys i flere lag, samt en stikkskade i høyre lår som måtte opereres og sys i flere lag, heter det i tiltalen.

– Hva tenkte du da du så at aktor la ned påstand om at dette var et drapsforsøk?

– Det synes jeg var veldig bra. Jeg føler jo at hun holdt på å drepe meg, når hun kom med en kniv på den måten der. Jeg synes saken på mange måter er blitt forsøkt dysset litt ned, sier Kaarvand til Fagbladet.

Hun er i dag 100 prosent sykmeldt, men har vært litt tilbake på jobb siden angrepet tidligere i år.

– Oppmerksomhet på førstelinja

Vibeke Meland er Kaarvands bistandsadvokat. Hun sier dette om at klienten står åpent fram og forteller:

– Når hun først er så tøff å gjøre det, så er det fint. Det må bli mer oppmerksomhet på de som sitter i førstelinja rundt omkring i Norge. Sånn sett er det fint med åpenhet, sier Meland.

Kaarvand har tidligere sagt at hun føler seg godt ivaretatt av arbeidsgiver. Fagforbundet har ikke hatt noen rolle i saken ut over at lokale tillitsvalgte engasjerte seg for sikkerheten på stedet – både i forkant av angrepet og i etterkant.

– Tok med tennvæske

En annen del av tiltalen mot kvinnen, handler altså om at hun tente på publikumsmottaket ved et lokalkontor til Nav i Trondheim.

Fagbladet har intervjuet noen av de ansatte som var på jobb da angrepet skjedde.

Nav-servicevert Tanja Johansen (51) fortalte om hvordan hun fortsatt får en dårlig følelse i kroppen når hun går på jobb.

Nekter straffskyld

Kvinnen har tidligere sagt at hun nekter straffskyld. Hun ønsket ikke å forklare seg for retten mandag, men hun sa blant annet:

– Gi meg datteren min tilbake, så skal jeg forklare meg, sa kvinnen.

Ifølge rettsdokumenter er hun sint på offentlige myndigheter på grunn av en barnevernssak.

– Jeg dro til disse personene for å se datteren min på nytt, sa hun om hvorfor hun var på de to stedene i fjor.

Warning
Annonse
Annonse