Trond Edvardsen (t.v.) og Thomas Hagen har vært kolleger lenge. Endelig kom den gode nyheten om ny stasjon.
Ida Christin Foss
Arbeidsmiljø
Muggsopp og rottelort er hverdagen til ambulansearbeiderne i Halden
Hodepine og luftveisproblemer preger jobben til Trond og Thomas. Etter ti års kamp for ny stasjon gir ledelsen endelig grønt lys.
marte.bjerke@fagbladet.no
En lett, avventende stemning preger det midlertidige møterommet til ambulansearbeiderne i Halden.
På andre siden av gata har verneombudet stengt det ordinære møterommet på grunn av fukt og muggsopp. I kjelleren fant Mycoteam rottelort på en inspeksjon.
– Jeg tror det ikke før de begynner å grave, sier paramedic Thomas Hagen nøkternt om planene for ny stasjon.
De ansatte har nemlig fått gode nyheter før. Mens den slitne bygningsmassen har forfalt, er lovnader gitt, forventninger bygd opp og nederlag blitt en vane.
– Jeg husker da jeg var på omvisning her i 2021, da ble det sagt at nå skal vi ut av disse lokalene, forteller en av stasjonens yngre medarbeidere, paramedic Sara Evensen.
Kampen for nye lokaler har vart i over ti år. F.h.: Sara Evensen, Thomas Hagen og Kristoffer Hellberg.
Ida Christin Foss
Gode kolleger har veid opp for nederlag
Gjengen rundt bordet innrømmer at lokalsituasjonen er gått på motivasjonen løs, og er enige om at det gode kollegiet er årsaken til at de har klart seg gjennom år med dårlige fysiske arbeidsforhold.
Dessuten er jobben meningsfull:
– Det er hyggelig å ha en jobb som ingen vil ha besøk av, men som alle blir glad av når du kommer, sier Hagen.
Catrin Sigvartsen spretter kaka. F.h.: Tommy Jansen, Sara Evensen, Thomas Hagen, seksjonsleder Kristoffer Hellberg, Jonas Feldt Gulbrandsen og tillitsvalgt Trond Evensen.
Ida Christin Foss
På vaktskiftet tirsdag morgen er stemninga ekstra god. Tillitsvalgt og paramedic Trond Edvardsen lover kake til frokost i morgen også. Endelig er det grunn til å feire.
– Kan ha gått utover pasientsikkerheten
Edvardsen har nettopp parkert ambulansen i underetasjen etter et hektisk nattskift.
Kjøretøyet får så vidt plass i garasjen, det må rygges helt inntil bakveggen, men da er det ikke mulig å få ut båra.
Trond Edvardsen på vei inn i etasjen som er stengt av vernetjenesten. Her kan man bare oppholde seg i korte tidsintervaller. Snart kommer Arbeidstilsynet på besøk.
Ida Christin Foss
Edvardsen har slengt bagen med tøyet han har brukt på jobb over skuldra, fordi det ikke finnes noen grovgarderobe i direkte tilknytning til garasjen.
Det er heller ingen ren og skitten sone, og han har knapt registrert at utstyr og klær ligger på gulvet mellom ambulansene. Det er helt vanlig her inne.
Bygget ser mest av alt ut som et vanlig bolighus innerst i Søsterveien.
Ida Christin Foss
På andre siden av gata ligger en rad nedslitte murblokker som for lengst har sett sine beste dager.
Ida Christin Foss
Opprinnelig bygd til sykehusets ansatte, siden brukt av blant andre kriminalomsorgen – nå huser en av oppgangene ambulansestasjonen – den delen de ikke får plass til i bygningen på andre siden av veien.
For det skal ikke stå på antall bygg iallfall – ambulansestasjonen disponerer totalt fire, spredt litt rundt omkring. Ingen av dem store nok til at alle ambulansene får plass. Reservebilen som alltid skal være klar til utrykning, må stå ute. I vinterkulda har det hendt at batteriet er flatt og bilen er full av snø når alarmen går. Om de er bekymra for pasientsikkerheten?
– Ja, svarer Trond Edvardsen, som sier det er vanskelig å bevise at lokalsituasjonen har gått direkte utover pasientene, men at alt tar mye lengre tid når det praktiske ikke fungerer.
– Hvis vi har hatt en smittetur og så skal hente en kreftpasient – da skal vi egentlig til vaskehallen gjennom smittesluse, sier han.
Men når vaskehallen befinner seg i Felleskjøpets bygg en drøy kilometer unna, er det ikke alltid praktisk mulig å få til.
Fikk astmaanfall på øvelse
Tillitsvalgte og vernetjenesten har varsla både Arbeidstilsynet, Statsforvalteren, sykehusledelsen og media om forholdene ved ambulansestasjonen i Halden.
En øvelse understreket alvoret for de 35 ansatte, da en av dem fikk et akutt astmaanfall som følge av luftkvaliteten inne i bygget.
– Øvelse ble plutselig realitet, sier Thomas Hagen.
Paramedic Tommy Jansen kan huske at stasjonen flytta inn i Søsterveien i 1998.
– Det var for trangt allerede da, hevder han og utløser en aldri så liten mimrestund rundt bordet.
For det var verre før. Tross alt. Det hender at de må påpeke for sine yngre kolleger at de faktisk lå i dobbeltseng på nattevakt og delte på klærne:
– Før i tida da en ansatt fikk tur, sto han utafor døra og ville ha buksa mi, sier Jansen og flirer.
Både utstyrsparken og utdanninga er på et helt annet nivå i dag, og heldigvis har ikke de skrøpelige lokalene svekka rekrutteringen til stasjonen.
Hospitantene Vilde Jordet og Eivind Høydahl-Johansen fra Malakoff videregående skole i Halden mener de som redder liv fortjener bedre, men lar seg ikke skremme av litt muggsopp i veggene:
– Det har ikke så mye å si – det endrer ikke hva man har lyst til å jobbe med, sier Høydahl-Johansen.
Kun to av ambulansene får plass i garasjen, den tredje må stå ute. Men det er trangt om plassen inne også, båra får ikke hospitant Eivind Høydahl-Johansen tatt ut når ambulansen er parkert.
Ida Christin Foss
Godt samarbeid med ledelsen
I 2010 ble trangboddheten og de uegnede lokalene et mer offisielt tema i møter med ledelsen. Fra 2015 har sykehuset jobba systematisk for å få ny stasjon.
Nå har Helse Sør-Øst åpna for å gå videre med planleggingen.
– Det har vært et ønske fra ledelsen helt opp til toppen om nytt bygg, men så har de ikke klart å prioritere oss mot andre behov, sier tillitsvalgt om hvorfor det har tatt så lang tid.
Les hva ledelsen ved Sykehuset Østfold og Helse Sør-Øst svarer nederst i saken
Han skryter av et godt samarbeid med sin nærmeste leder, seksjonsleder Kristoffer Hellberg, Joachim Angell i vernetjenesten og den øvrige ledelsen på Sykehuset Østfold. Edvardsen mener at nettopp dialogen dem imellom er årsaken til at ord nå blir handling.
Hvor lang tid det tar før bygget faktisk står der, tør ha ikke spå. Minimum to år er et anslag.
– Vi trenger ikke noe slott
I murblokkas første etasje møtes vi av et signalgult skilt: «Stengt på ubestemt tid! Vernetjenesten».
Gulvbelegget fra veggen på møterommet avdekker fukten som gjemmer seg under overflata.
Ida Christin Foss
Trond Edvardsen forteller at de ansatte har malt her inne. Men det er mer enn et strøk maling som skal til for å kunne oppholde seg her over tid. Snart kommer Arbeidstilsynet på inspeksjon.
I etasjen over sitter seksjonsleder Kristoffer Hellberg på kontoret med en plantegning over ny stasjon på dataskjermen foran seg.
Alle åra med håp, venting og nederlag har én positiv side: De har brukt god tid på å komme fram til et optimalt lokale.
Seksjonsleder Kristoffer Hellberg viser fram tegningene for «drømmestasjonen».
Ida Christin Foss
– Vi trenger ikke noe slott, men noe som virker, sier Edvardsen og peker på katastrofelageret som på tegningen ligger i naborommet til garasjen. I dag henger det på en vegg i etasjen under oss som er stengt.
Seksjonsleder Hellberg sier at de uegnede og helseskadelige lokalene og de mange nederlagene har vært tunge å leve med. Da den gode nyheten ble sluppet dagen i forveien, gjorde han noe han ikke har gjort på lenge:
– Jeg sov en hel natt!
Ambulansestasjonen i Halden
• Underlagt Sykehuset Østfold, Haldenklinikken
• 35 ansatte
• To døgnambulanser, pluss en reserveambulanse som er bemanna på dagtid i ukedagene
• Har såkalt overtallsbemanning. Det vil si en bemanning som tar høyde for at folk blir syke. De som er overtallige dekker opp ved sykdom eller stepper inn på de ulike bilene. Slik unngår stasjonen overtidsbruk.
Dette svarer Sykehuset Østfold og Helse Sør-Øst
– Det er god sannsynlighet for at det blir en ny ambulansestasjon i Halden, mener Trond Smogeli som leder eiendomsutviklingen ved Sykehuset Østfold.
Men han kan ikke si noe om når.
Det er Helse Sør-Øst som har gitt grønt lys for å gjenoppta planlegging av ny ambulansestasjon i Halden. Utredningen ble stanset seint i fjor av økonomiske årsaker.
– Siden Helse Sør-Øst har åpnet for at vi kan gå videre med planene om å kunne leie i et nytt bygg, selv om vi overskrider grensen for hva vi i utgangspunktet kan bruke på finansiell leie, mener vi det er god sannsynlighet for at det blir en ny ambulansestasjon, skriver Trond Smogeli i en epost.
Smogeli er direktør for Facility Managemnet ved sykehuset. Det betyr at han blant annet har ansvar for eiendomsutvikling og teknisk drift.
Helse Sør-Øst kan ikke gi svar på om det faktisk blir en ny stasjon, det vil den videre prosessen vise.
– Sykehuset gjenopptar nå arbeidet med konseptfasen, inklusive dialog med Halden kommune om leie av lokaler i tilknytning til ny brannstasjon, skriver økonomidirektør Line Alfarrustad i Helse Sør-Øst i en epost.
Det stilles mange formelle krav til eiendomsprosjekter i sykehusene: Den såkalte konseptfasen innebærer at sykehuset lager en grundig beskrivelse av planene for det nye bygget. I neste fase utredes ulike utbyggingsløsninger, og så starter arbeidet med mer detaljerte skisser.
– Den foretrukne løsningen skal være å eie egne bygg, skriver Alfarrustad, men:
– Hvis vurderingene ender på at det er hensiktsmessig å leie lokaler, vil det i dette tilfellet kreve unntak fra finansstrategiens bestemmelser.
Ifølge Smogeli ved Sykehuset Østfold er målet å få en ny ambulansestasjon basert på en finansiell leieavtale. Enkelt forklart innebærer det at sykehuset leier lokale.