JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere, sier pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge.

– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere, sier pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge.

Bjørn A. Grimstad

Tre år etter kommunevalget

Politikerne lovet May Linn og kollegaene full bemanning i barnehagene. Slik har det gått

Da de rødgrønne tok makten i Drammen, lovet de flere hender i barnehagene. – Vi er fullt bemannet rundt tre kvarter om dagen, forteller barnehageansatt May Linn Ovesen Småge.12.09.2022
10:22
12.09.2022 16:05

bjorn.grimstad@fagbladet.no

Fagbladet møter pedagogisk leder May Linn Ovesen Småge i en etterlengtet pause på Gulskogen barnehage i Drammen. Nesten alle barna på småbarnsavdelingen sover, på rekke og rad i vognene sine. Slik er det ikke store deler av dagen. 

Barnehagen holder åpent fra tidlig på morgenen til sent på ettermiddagen. Selv om barnehagen følger bemanningsnormen, er det heller sjeldent at alle de fire ansatte på avdelingen er tilgjengelige for barna samtidig.

– Jeg føler ofte at jeg kunne gjort en bedre jobb hvis vi var flere. Nå må jeg si til barn at «nei du må vente med plastelina eller maling til senvakten kommer, for vi er ikke mange nok på jobb». Det føles jo ikke ålreit å si det til en ett-toåring, sier hun.

Får dårlig samvittighet

Småge elsker jobben sin og brenner for den, forteller hun. Men nettopp derfor mener hun at den hadde blitt utført bedre hvis de hadde fått flere ressurser til å ha nok bemanning gjennom dagen.

– Og så kan ungen ha behov for å sitte på fanget og ha det trygt og godt en stund, men så er det tre andre unger som også har det. Da må du velge den du tror har størst behov, sier hun.

– Det gjør at jeg ofte går fra jobb med dårlig samvittighet.

Bemanningsnormen i norske barnehager tilsier at for barn under tre år skal det være en voksen per tre barn. Men det gjenspeiler ikke hvor mange som faktisk er med barna.

– Hver dag går omtrent fire timer med på møter, spisepauser og plantid. Det betyr at vi er fullt bemannet rundt tre kvarter hver dag, sier hun.  

– Et løfte er et løfte

Det er i dag tre år siden kommunevalget i 2019. Det ble beskrevet som et rødgrønt valgskred. I så godt som alle de største byene tok rødgrønne partier i ulike samarbeid over makten, i Drammen etter 16 år med borgerlig styre.

Ap fikk ordføreren i Drammen etter å ha inngått et samarbeid med Sp, MDG, SV og Venstre. De ble enige om en politisk plattform full av løfter som skulle være retningsgivende for de økonomiske prioriteringene de neste årene. Ett av disse at alle de kommunale barnehagene i Drammen skulle ha full bemanning i hele åpningstiden.

Også under pauser, plantid og møter.

Den gang snakket Fagbladet med barnehageansatt Marlene, som nesten ikke kunne tro det var sant. Tre år etter tyder mye på at valgløftet var et luftslott. Tre år senere har May Linn ikke sett noe som helst av den ekstra bemanningen.

– Jeg føler det er et valgløfte som har blitt ignorert. Det har skjedd mye annet på barnehagefronten i Drammen, som nedleggelser. Men, et løfte er et løfte, sier hun.

Cathrin Janøy (MDG) sitter i kommunestyret og leder hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune. Miljøpartiet er ett av partiene som gikk sammen med Arbeiderpartiet i en bred rødgrønn koalisjon.

På spørsmål fra Fagbladet om hvorfor valgløftet ikke har blitt innfridd, svarer hun på epost:

– Snarlig etter at posisjonspartiene overtok etter valget, gjorde vi en utredning på kostnaden av hva en slik bemanningsnorm ville koste. Da fikk vi regnet at det ville koste over 70 millioner per år. Partiene må igjen finne rom for å prioritere dette i sine budsjetter, det har ingen gjort enda, skriver hun i e-posten.

Les hele svaret fra Janøy nederst i saken.

Skjærer ned på bemanning

I september 2019 intervjuet Fagbladet Drammens da nye ordfører, Monica Myrvold Berg (Ap). Om barnehageløftet sa hun:

– Vi skal gjennomføre, men vi rekker ikke å gjøre det over natta.

Videre sa hun at hun skulle gå i dialog med tillitsvalgte og ansatte for å få innspill om hvordan en slik bemanning gjennom hele arbeidsdagen kan utføres i praksis.

Fagbladet har en rekke ganger prøvd å få Monica Myrvold Berg til å svare på hva som har skjedd med valgløftet. Ordførerens sekretær Linn Langlum opplyste på sms torsdag ettermiddag at Berg ikke har tid til å snakke med Fagbladet på telefon, eller svare på epost, før denne saken blir publisert fredag formiddag.

Laila Evensen, leder for Fagforbundet i Drammen, forteller at verken hun eller noen andre i fagforeningen har hørt noe som helst om økt bemanning i de kommunale barnehagene. Tvert imot prøver kommunen å spare på bemanningen, forteller hun.

– Det såre enkle svaret på om valgløftet har blitt innfridd er nei, sier hun.

Hennes inntrykk er at det har gått motsatt vei, at det blir stadig flere oppgaver som like mange ansatte må løse.

Laila Evensen, leder i Fagforbundet Drammen.

Laila Evensen, leder i Fagforbundet Drammen.

Bjørn A. Grimstad

– Det er ikke til å stikke under stol at det skjæres til beinet på bemanning. Det gjelder ikke bare barnehager, men alt som er brukerrettet i kommunen. Det leies kanskje ikke inn ved sykefravær, fordi det skal spares.

Har ikke møtt ordføreren

Evensen sier at verken ordføreren eller annen politisk ledelse har vært i kontakt med henne eller noen andre i Fagforbundet Drammen for å diskutere hvordan full bemanning i barnehagene kan utføres i praksis.

Evensen ble valgt som leder for Fagforbundet Drammen i januar. Før det var hun nestleder. Ikke én gang har hun møtt byens ordfører fra Arbeiderpartiet. De har heller ikke hatt kontakt på sms, videochat, epost eller brev.

– Den dialogen som Monica Myrvold Berg snakker om, den savner jeg.

– Jeg tenker at politikerne må være litt på for å samarbeide med oss. Vi kan jo være bidragsytere til hva medlemmene våre medlemmer og tillitsvalgte vet og mener, sier hun.

Vil ha plantiden ut av arbeidsdagen

Etter over 20 år i barnehage har May Linn Ovesen Småge vent seg til at barnehager ikke er høyest prioritert i kommunens allerede trange budsjetter. Men hun krever at politikerne i alle fall kan være ærlige.

– De bør vise at de husker valgløftene sine og ta litt initiativ. Eller komme med en unnskyldning hvis de ikke har tenkt å gjøre noe med det. Si noe, ikke lat som om løftet ikke har vært der, oppfordrer hun.

Småge har vært plasstillitsvalgt i to år og i januar i år ble hun leder for yrkesseksjonen kirke, kultur og oppvekst hos Fagforbundet Drammen. Ikke en eneste politiker har kontaktet henne for å høre hvordan man kan få bemannet opp barnehagene.

– Jeg skjønner at det kan være vanskelig å finne gode løsninger på dette. Et steg i riktig retning er å trekke plantiden til pedagogene ut av grunnbemanninga. Hadde jeg samlet min plantid en dag annenhver uke, så kunne de satt inn en fast vikar, foreslår Småge.

Hver pedagog skal ha fire timer plantid i uka, til å planlegge det pedagogiske opplegget, og gjøre for- og etterarbeid. Småge skal i utgangspunktet ta dette i to økter per uke, men spesielt i de travle høstmånedene blir det oppstykket mer enn det. Hun synes det er vanskelig å finne tid til det.

– Det er jobben min, og det er pålagt meg. Men så ser man at kollegaene er slitne, og man skal jo ta vare på de man jobber med. Så å gå på et møte eller til plantid føles litt som å la de andre i stikken. Det er ikke gode følelser, sier hun.

Politiker Cathrin Janøy: – Det er ikke funnet plass til dette i det kommunale budsjettet

Cathrin Janøy er representant for MDG i kommunestyret og leder hovedutvalget for oppvekst og utdanning i Drammen kommune. Hun svarer på epost til Fagbladet:

– Vi har utredet at kostnaden for å innføre kommunal bemanningsnorm innen hele barnehagens åpningstid vil koste i overkant av 70 millioner per år. Det er et ønske om å få det til, men ingen partier har enda funnet plass til dette i det kommunale budsjettet. 

– Hva har du å si til May Linn Ovesen Småge, som etterlyser en forklaring, eller i det minste en unnskyldning fra politikerne?

– Jeg har forståelse for hennes syn. Flere partier i den rødgrønne blokken har som politikk på barnehageområdet at vi ønsker full bemanning innenfor hele barnehagens åpningstid. Til syvende og sist vil et valgresultat, andre viktige saker og den økonomiske situasjonen være avgjørende for hva man får til politisk. 

– Har du eller andre i politisk ledelse vært i samtaler med tillitsvalgte fra arbeidstakerorganisasjonene eller ansatte til samtaler om dette med bemanning i barnehagene?

– Politikerne i Hovedutvalget for oppvekst og utdanning er kontinuerlig i dialog med tillitsvalgte og ansatte innenfor våre tjenesteområder. Vi er godt kjent med at det er faglig anbefalt å styrke bemanning i barnehagene, og jeg er enig i at dette er svært viktig og avgjørende for kvaliteten i barnehagene. De ansatte i barnehagene i Drammen sørger for at vi har gode barnehager vi kan levere barna våre i den dag i dag. Vi vil gi de ansatte tillit til å utøve faget sitt, og vi vil fortsette å være tett på og i dialog om dette med bemanning. 

– Dere har også et løfte i plattformen om å styrke bemanningen generelt i kommunen. Ifølge leder i Fagforbundet i Drammen, Laila Evensen, har dette ikke skjedd?

– Dette er en utfordring som må gis til kommunestyret, og henvendelsen bør gis til gruppeledere. Partiene på Stortinget fordeler penger til kommunene. Vi er avhengig av at de fører en politikk som tilgodeser barnehagesektoren og gir oss mer midler så vi kan øke bemanningen.

Bemanningsnorm

Ble innført 1. august 2019, hjemlet i barnehageloven paragraf 26.

Dette er normen:

Barn under 3 år: 1 ansatt per 3 barn.

Barn over 3 år: 1 ansatt per 6 barn.

Men, pedagogenes plantid, spisepauser og møter er en del av grunnbemanningen og gjøres derfor i arbeidstiden.

I denne tiden er de ansatte ikke tilgjengelige for barna.

Kilde: Utdanningsdirektoratet

12.09.2022
10:22
12.09.2022 16:05

Bemanningsnorm

Ble innført 1. august 2019, hjemlet i barnehageloven paragraf 26.

Dette er normen:

Barn under 3 år: 1 ansatt per 3 barn.

Barn over 3 år: 1 ansatt per 6 barn.

Men, pedagogenes plantid, spisepauser og møter er en del av grunnbemanningen og gjøres derfor i arbeidstiden.

I denne tiden er de ansatte ikke tilgjengelige for barna.

Kilde: Utdanningsdirektoratet
Mest lest

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Trygve Slagsvold Vedum, finansminister (Senterpartiet).

Jan-Erik Østlie

Halvert elavgift i januar, februar og mars, opplyser Vedum

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Charles Blålid har i fire år vært uenig med Statens pensjonskasse om pensjonsnivået sitt. Nå har han vunnet fram i Trygderetten.

Torgrim Halvari/NOF

Charles vant i retten. Nå øker pensjonen med flere tusen

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

MÅTTE SLUTTE: Helga Bårdsdatter Kristiansen, elsket jobben sin i Hurtigruten, men hadde ikke noen valg og måtte bytte jobb siden hun ikke fikk medlemskap i Folketrygden.

Privat

Alle i Norge får disse godene, unntatt en gruppe: – Vi ble statsløse, fortviler Helga

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

UTMELDT: Tidligere forbundssekretær Arne Drabløs i NJF registrerer at mange av kollegaene i jernbanesektoren har meldt seg ut av Arbeiderpartiet, i likhet med ham selv.

Nina Hanssen

Hundrevis av jernbanefolk forlater Ap: – Dette bør bekymre Støre

Ida Bing

Ann-Karina synes uføre burde betale halv skatt

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Lærere ved Steinkjer videregående skole som er i streik fra 23. september 2022. Fra venstre: Geir Christian Flaten, Leif Stene, Bjørn Ove Hanssen, Jon Olav Kringen, Roy Are Kvelstad og Anne Chatrine Olufsen. Bak Dagfinn Sundet. Foran Per Nicolai Opheim.

Leif Arne Holme

Yrkesfaglærer Geir Christian: – Har aldri tjent så dårlig som etter at jeg begynte i skolen

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Innom på Grünerløkka i Oslo holder åpent på søndager.

Lene Svenning

Strid om søndagsåpen butikk: – Nå må de skjerpe seg og stenge

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

GIR SEG: Etter å ha vært med siden starten i 2014, gir milliardæren Trond Mohn seg som bidragsyter for Tankesmien Agenda.

Marit Hommedal / NTB

Mohn takker for seg i Tankesmien Agenda

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Kvalitetskonsulent Robin Celine Stensrud (22) i Ringnes er en av mange nye på arbeidsmarkedet.

Hanna Skotheim

Så mye sparer staten på at rekordmange er i jobb

Emmie Olivia Kristiansen

Ny lov om lønnstyveri utfordrer politiet, mener advokat

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Sigrid Lundervold Nesheim rydder seg ut av et møterom sammen med tillitsvalgt Tina Bauge Johnsen.

Helge Skodvin

Sigrid (22) gikk rett fra studier på skjerm til jobb i barnevernet

Leif Martin Kirknes

Lærerstreiken fortsetter etter hastemøte hos Brenna

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Helsefagarbeider Karin Garmager Kristiansen.

Ole Martin Wold

– Jeg tenkte «nå har jeg tre måneders oppsigelse og så er jeg fri»

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Thorbjørn Berntsen og Thorvald Stoltenberg sto på hver sin side i 1972. Bildet er fra Fri Fagbevegelse sin forside i mai samme år.

Torgny Hasås

EF-striden i 1972: – Familier og venner ble splittet

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

LO-leder Peggy Hessen Følsvik holdt hilsningstale på landsmøtet i Norsk Sjømanns mandag ettermiddag. (ARKIVFOTO)

Sissel M. Rasmussen

Her er LO-lederens fire krav til statsbudsjettet

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

OPPGITT: Hovedtillitsvalgt Daniel Sjåfjell i Forsvarsbygg mener de ansatte i Bodø har måttet gjennomgå en unødvendig påkjenning med de avlyste oppsigelsene.

Guro Gulstuen Nordhagen

Avverget oppsigelser på flyplass, inntil videre: – En usikkerhet ansatte må leve med

Debatt

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Merethe Solberg syns ikke det er riktig at LO-lederen skal være kritisk til dem i fagbevegelsen som demonstrerte sammen med Industriaksjonen og Facebook-gruppa "Vi som krever billigere strøm".

Erlend Angelo

«LO-lederen bør holde seg for god til å kritisere de som deltok på strømdemonstrasjonen»

Kommentar

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Stortingspresident Masud Gharahkhani har lagt seg ut med myndighetene i Iran.

Javad Parsa / NTB

«Masud Gharahkhani har formidlet et budskap som hele Norge står bak»

Debatt

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kraftproduksjon blir ikkje lenger sett på som viktig infrastruktur, men som ei vare som skal seljast til høgast mogleg pris, meiner lokale LO-leiarar.

Kai Hovden

«Tida er inne for å ta politisk kontroll over krafta vår», meiner lokale LO-leiarar

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Pažiūrėkite, koks mėnesinis atlyginimas yra įprastas Norvegijoje.

Brian Cliff Olguin

Štai koks dažniausias mėnesinis atlyginimas Norvegijoje


Flere saker