JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hvorfor regjerer kvinnene populære høgskolefag? Her er 3 grunner

80 prosent av studentene på barnevern, sosionom og vernepleie er kvinner. Hvorfor?
Kvinnene dominerer utdanningene. Dosent Jan Storø er bekymret for studiemiljøet.

Kvinnene dominerer utdanningene. Dosent Jan Storø er bekymret for studiemiljøet.

Colourbox.com

edv@lomedia.no

Kvinner dominerer fortsatt sosialfagene. Denne høsten var det bachelor i barnevern ved Universitetet i Tromsø som fikk størst andel kvinner, med hele 92 prosent.

Fontene har bedt Jan Storø, dosent ved barnevernspedagogutdanningen ved OsloMet om å kommentere kvinnenes dominans.

(Artikkelen fortsetter under diagrammet)

3 grunner til at kvinner ligger i konstant overvekt på studiene

• Lav lønn: På 70- og starten av 80-tallet var det langt flere menn på disse studiene. Jappetiden gjenreiste idealet om mannen som hovedforsørger. Sosialfeltets lønnsnivå samsvarte dårlig med denne mannsrollen.

• Lav status: Den aktuelle mannsrollen forutsetter utsikter til en viss status og anerkjennelse. Men BSV-yrkene framstår ofte i media som usynlige, tause og utskjelte. Politikerne har vært dårlige til å framsnakke og bevilge penger til tjenestene.

• Et kunnskapsproblem: Lærestedene lykkes ikke med å formidle at utdanningene kvalifiserer til mange ulike typer arbeid, langt mer enn en jobb i førstelinja, mener Storø. Det rammer særlig menn, som ofte vil arbeide mer konkret med folk som trenger hjelp.

(Artikkelen fortsetter under diagrammet)

3 ting som kan gjøres for å skape kjønnsbalanse

• Øke lønn og status: Politikerne må slutte å underfinansiere tjenestene. Verdien av arbeidet må anerkjennes ved å heve lønnsnivået. Fagforeningene må få gjennomslag med å sikre lønn og arbeidsvilkår som forebygger høy turnover og utbrenthet.

• Markedsføre bedre: Høgskolene har en jobb å gjøre med å få fram de mange mulighetene til ulike yrkesveier. At barnevernpedagoger gjør mye mer enn å jobbe i barnevernstjenestene, mener Jan Storø, som miljøterapeuter i skolen og i institusjoner, som utegående oppsøkere osv. Kunnskap om at mulighetene er mange vil tiltrekke flere menn.

• Kjønnskvotere: Oslo Met har søkt om å få kvotere inn 20 prosent menn på barnevernpedagogstudiet fra neste år. Under 20 prosent kan svekke studiemiljøet, ifølge Jan Storø, som enkelte år har tatt imot kun 5 prosent mannlige studenter.

67 prosent av norske studenter jobber ved siden av studiet

3 grunner til at søkertallet til BSV-utdanningene skyter i været de siste 10 årene.

Søkertallene til barnevernspedagog, sosionom og vernepleier har skutt i været siden 2008. Søkerne til vernepleie er nesten tredoblet.

– Tendensen for 15 år siden var mange søkere til mediafag. Studentene ville realisere drømmene sine i mediasamfunnet. Dette har kanskje blitt møtt av en bølge av realisme. Oppsummert:

• Folk ønsker seg trygge jobber med sikker inntekt

• De vil fortsatt gjøre en konkret forskjell i samfunnet.

• De ser det å bli vernepleier eller sosialarbeider som arenaer å realisere dette på.

Studentleder: – Noen ganger har jeg tenkt at jeg burde vært mann

Annonse

Flere saker

Annonse