Etter tap i tingretten anket Øyvind Akselsen og Industri Energi saken og fikk medhold i lagmannsretten.
Arkivfoto: Jan Kåre Ness
Innleide Øyvind krevde like bra betaling som de fast ansatte. Nå får han støtte i retten
Oljearbeider Øyvind Akselsen fikk som innleid ikke betalt overtid eller nattillegg. En ny dom ber bemanningsselskapet etterbetale ham lønn.
tonje@lomedia.no
Øyvind Akselsen var tidligere ansatt i bemanningsselskapet Saga Subsea, som blant annet leier ut ansatte til oljebransjen. En ny dom gir oljearbeideren rett på etterbetaling av lønn. Hvis dommen blir stående kan den få store konsekvenser for mange.
– Da vil vi gå aktivt ut og sjekke og sikre at ansatte i tilsvarende bemanningsselskap får det de har krav på, forteller Industri Energi-advokat Karianne Rettedal, som viser til at forbundet har et eget inspektorat som driver tilsyn blant annet på flerbruksfartøy.
Hun har fulgt saken på vegne av to av forbundets medlemmer, deriblant Akselsen. Dommen ble avsagt av Gulating lagmannsrett den 4. mai. Dommen er ikke rettskraftig ennå og Saga Subsea vurderer å anke.
– Saga Subsea er skuffet over at lagmannsretten kom til et annet resultat enn tingretten. Ingen av partene vant fullt ut. Dommen er ikke rettskraftig, og Saga Subsea vil vurdere ankespørsmålet, sier advokat Maria Oftedal, som representerer bemanningsforetaket.
Ulik praksis på skip
Akselsen er ROV-pilot og fjernstyrer farkoster som gjør ulike oppdrag under havoverflaten, altså «subsea». Han kan gjøre arbeidet sitt fra offshoreinstallasjoner, fra land eller fra flerbruksfartøy. De såkalte flerbruksfartøyene er skip som brukes i oljebransjen til for eksempel inspeksjon og vedlikeholdsarbeid.
– Jobben er lik. Alt er likt – bortsett fra at jeg som innleid, ikke fikk betalt overtid eller nattillegg. Det er spesielt at vi må ta denne kampen i 2022, sa Akselsen til Magasinet Industri Energi før lagmannsretten behandlet saken.
Det har ikke lyktes Magasinet å få en kommentar fra oljearbeideren rett etter dommen.
Saga Subsea driver selv ikke virksomhet innenfor sjøfart, men har argumentert for at de utleide arbeidstakerne skulle være underlagt skipsarbeiderlovgivningen når de var utleid til skip. Når Akselsen har gjort jobben sin fra plattformer eller fra land har det ikke vært noen problemer med likebehandling. Det er når han har arbeidet fra skip at han som innleid, ikke har fått lønna som han har ment at han har krav på.
Kravet om likebehandling er nedfelt i arbeidsmiljøloven, og et sentralt element har vært å avklare om arbeidsmiljøloven gjelder for oljearbeiderne som jobber fra flerbruksfartøy.
– Dommen betyr at arbeidsmiljøloven gjelder for innleide på flerbruksfartøy, sier Rettedal.
Må betale egne saksomkostninger
Akselsen og en tidligere kollega i Saga Subsea tapte saken mot bemanningsselskapet i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Dommen av 30. mai 2022 fra tingretten var enstemmig og pekte på at det måtte en lovendring til for at han skulle ha krav på likebehandling etter arbeidsmiljøloven.
De to arbeidstakerne har vært utleid fra bemanningsforetaket Saga Subsea til oljeserviceselskaper som Dof Subsea, Reach Subsea og DeepOcean. Aslaksen startet i Saga Subsea i 2018, men skiftet senere arbeidsgiver.
Industri Energi krevde at de to medlemmene deres skulle få over 800 000 kroner hver i erstatning. Lagmannsretten mener en noe lavere erstatning er riktig og har landet på 153 498 kroner og 442 627 kroner i etterbetaling til de to oljearbeidere. Lagmannsretten mener partene må bære egne sakskostnader for tingretten og lagmannsretten.
Likebehandling
Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.
Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.
Det er utleier som skal sørge for at arbeidstakerne blir likebehandlet, men likebehandlingsprinsippet medfører også plikter for innleier.
Likebehandling
Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.
Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.
Det er utleier som skal sørge for at arbeidstakerne blir likebehandlet, men likebehandlingsprinsippet medfører også plikter for innleier.
Mest lest
Mennene vil jobbe for å minske frykt for barnevernet i det somaliske miljøet i Skien. F.v: Abdirahman Hasan, Siidali Omar og Abdirahman Hassan Adow.
Hanna Skotheim
– Det er sykt at somaliere reiser ut av Norge fordi de er redde
Hanna Skotheim
Forsinkelser i utbetalinger
Debatt
Så klart det går an å bli rammet av inflasjon og rentesjokk uten å gi avkall på fredagskosen, skriver Selma Brodrej.
Helena Yankovska/Unsplash
Jeg fryder meg over middelklassens økonomiske krise
Politiets manglende kunnskap om hva sosialarbeidere gjør, kan få konsekvenser for hjelpen de gir, mener John Kjetil Støle.
Erling Slyngstad-Hægeland
I sju år var John Kjetil ute av politiet. Da innså han noe viktig
Elisabeth Thoresen leder AAP-aksjonen og deltar på flere arrangementer for å snakke om saken.
Hanna Skotheim
Nav skriver vedtak det er helt umulig å forstå, mener AAP-lederen
HOTELLFØLELSEN: I toppetasjen til IT-bedriften Intility kan de ansatte spise lunsj fra «hotellbuffet» hver dag. Stian Aas er svært fornøyd med tilbudet.
Sissel M. Rasmussen
Bli med på lunsj i fire ulike bransjer. Forskjellene er enorme
Hanna Skotheim
Da Wenche fikk kreft innså hun hvor lite hun skjønte av Nav-systemet
Bredtveit fengsel er dårlig egnet til å ta imot de som sliter mest, hevder både ansatte og eksperter fra en lang rekke fagmiljøer.
Eirik Dahl Viggen
Flere fengsles etter selvmordsforsøk. Bak murene blir det bare verre
I årets oppgjør økte grunnbeløpet i folketrygden med 7.143 kroner – fra 111.477 kroner til 118.620 kroner fra 1. mai 2023. Det tilsvarer 6,41 prosent.
Colourbox
SV vil gi mer til trygdede og minstepensjonister. Se hva regjeringa svarer
Oljearbeideren har jobbet mange år i bransjen før han ble skadet og ufør etter bruk av trange vernesko på en plattform på britisk sokkel. Illustrasjonsfoto er tatt på norsk side.
Erlend Angelo
Arbeider ble ufør av for trange vernesko – avvist av Høyesterett
For snart to år siden opplevde de ansatte ved Nav Årstad at en kollega ble knivdrept på jobb. Her et bilde fra kontoret i dagene etter drapet.
Torstein Bøe / NTB
Etter Nav-drapet: 25 ansatte ved kontoret har sluttet hittil i år
Sužinokite, kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Brian Cliff Olguin
Kiek šįmet Norvegijoje didės atlyginimai
Morten Eitran (til høyre) har det fint. Arbeidsmandens journalist (til venstre) har det ikke så fint.
Martin Guttormsen Slørdal
Camilla har ikke kjørt på 10 år. Slik gikk det da hun kjørte opp på nytt
Lønnstyveri er nå ifølge den mest brukte metoden for arbeidslivskriminalitet, ifølge Lars Mamen i Fair Play Bygg.
Torgny Hasås
Etterlyser straff ved lønnstyveri: – Det er ikke likhet for loven
Det har vært en klar økning av unge AAP-mottakere med psykiske lidelser de siste ti årene.
Gorm Kallestad / NTB
Tre av fire unge på Nav-ordning har psykiske lidelser
Håvard Sæbø
Kimek-ansatte beholder jobben inntil videre
Kommentar
Vi er vitne til en urovekkende utvikling som fagbevegelsen, med LO i spissen, må møte med aktive grep, skriver Kjell Werner.
Sissel M. Rasmussen
LO-jubel med bitter bismak
Colourbox.com
Sommerferie: Dette har du krav på – og dette bestemmer sjefen
Morten Holm / NTB
Nav tapte rettssak
Gjenreisningen av Ukraina må skje på arbeidernes premisser, mener fagforeningsleder Mykhailo Volynets.
Herman Bjørnson Hagen