JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bemanningsbyrå

Innleide Øyvind tapte i retten – får ikke overtidsbetalt

Som ansatt i bemanningsforetak fikk ikke Øyvind Akselsen betalt for overtid eller nattillegg.
Oljearbeider Øyvind startet i Saga Subsea i 2018, men har sagt opp jobben sin og startet hos ny arbeidsgiver 1. mars i år. 

Oljearbeider Øyvind startet i Saga Subsea i 2018, men har sagt opp jobben sin og startet hos ny arbeidsgiver 1. mars i år. 

Arkivfoto: Jan Kåre Ness

tonje@lomedia.no

– Jobben er lik. Alt er likt – bortsett fra at jeg som innleid ikke fikk betalt overtid eller nattillegg. Det er spesielt at vi må ta denne kampen i 2022, sa Øyvind Akselsen til før dommen kom.

Akselsen og en kollega møtte arbeidsgiver Saga Subsea i Haugaland og Sunnhordland tingrett. Mandag 30. mai kom dommen.

Selv om retten er enig i at han ikke ble likebehandlet med fast ansatte, som gjorde samme jobb. Ga ikke tingretten ham medhold i at han skulle få etterbetalt lønn.

De to arbeidstakerne har vært utleid fra bemanningsforetaket til oljeserviceselskaper som Dof Subsea, Reach Subsea og DeepOcean.

Hele historien: Øyvind går til sak for å få betalt for å jobbe overtid

Uenige om lovverket

Akselsen er ROV-pilot og fjernstyrer farkoster som gjør ulike oppdrag under havoverflaten, altså «subsea». Når han har gjort jobben sin fra plattformer eller fra land har det ikke vært noen problemer med likebehandling. Det er når han har arbeidet fra skip at han som innleid, ikke har blitt behandlet likt med fast ansatte som gjør samme jobb. Ifølge dommen er det «ikke omstridt at de fast ansatte i Deep Ocean AS har vesentlig høyere lønn enn innleid personell».

Dommen slår også fast at arbeidsmiljøloven ikke gjelder for de to oljearbeiderne, og at likebehandlingsplikten i denne loven dermed ikke gjelder for dem.

Retten «er ikke nødvendigvis uenig» i Industri Energis syn på at arbeidsmiljøloven burde omfatte den aktuelle yrkesgruppen. Men retten uttaler i dommen at problemstillingen må løses ved lovendring, ikke rettsprosess.

– Det har ikke vært intensjonen med dagens lovgivning at bedrifter skal kunne fri seg fra rettighetene som ansatte har i ansettelsesavtalen, ved å leie dem inn framfor å ansette dem, sa advokat Karianne Rettedal i Industri Energi før rettssaken.

Aktuelt: Nesten 600 oljearbeidere kan gå ut i streik natt til søndag

Vurderer å anke

Industri Energi representerer de to arbeidstakerne og mener at de innleide skal behandles likt med andre i bransjen. De krevde at oljearbeiderne skulle få over 800 000 kroner hver i erstatning.

Rettedal mener retten ikke har vurdert Virkeområdeforskriften i skipsarbeiderloven riktig. Hun viser til at forskriften gir unntak for arbeidstakere som normalt har sitt arbeidsforhold regulert av arbeidsmiljøloven, og at Saga Subsea selv er underlagt arbeidsmiljøloven.

– Dersom dommen blir stående åpnes et nytt og betydelig marked for landbaserte bemanningsforetak. Andelen innleide med betydelig dårligere vilkår enn direkte ansatte øker, også i strid med lovgiverviljen, sier Ommund Stokka i Industri Energis ledelse i en kommentar.

Forbundet har ikke bestemt seg for om de vil anke avgjørelsen til lagmannsretten.

Arbeidsgiver tar selvkritikk

De to innleide oljearbeiderne har ikke blitt likebehandlet med fast ansatte når de har jobbet på skip. De har heller ikke fått goder fra sjømannslovgivningen, som for eksempel obligatorisk sjømannspensjon. Ifølge dommen erkjenner Saga Subsea «at det foreligger behov for å evaluere sin egen praksis og å etablere mer oversiktlige forhold for utleiepersonellet».

Saga Subseas advokat, Maria Oftedal, skriver i en epost at dommen, så langt de kan se, er klar på at det må en lovendring til for at saksøkernes og Industri Energis syn eventuelt skal vinne fram.

– Saga Subsea er fornøyd med resultatet i dommen, og med at retten er enig i at Saga Subsea sin praksis er i tråd med gjeldende rett, skriver Oftedal.

Likebehandling

Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.

Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.

Skipsarbeiderloven har ingen regulering av innleie eller krav om likebehandling.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Likebehandling

Bemanningsforetaket skal sørge for at utleid arbeidstaker minst sikres de vilkår som han/hun ville hatt dersom vedkommende var direkte ansatt i innleievirksomhet for å utføre samme arbeid.

Kravet om likebehandling fremgår av arbeidsmiljøloven § 14- 12 a.

Skipsarbeiderloven har ingen regulering av innleie eller krav om likebehandling.