Lønnsoppgjøret 2022
Nesten 600 oljearbeidere kan gå ut i streik natt til søndag
Equinor-ansatte på Johan Sverdrup-feltet er blant dem som tas ut i streik, dersom meklingen med Norsk olje og gass ikke fører til enighet.
STREIK: Equinor-ansatte på Johan Sverdrup Feltsenters plattform P2 kan bli tatt ut i streik natt til søndag 12.juni.
Arkivbilde: Petter Pettersen
petter@lomedia.no
Industri Energi har meldt plassfratredelse for 573 medlemmer i forkant av meklingen om tariffavtale for operatør-, boring- og forpleiningsansatte – kalt sokkelavtalene.
Forbundet og Norsk olje og gass møtes hos Riksmekleren fredag denne uken, etter at de tidligere i vår brøyt forhandlingene om ny avtale.
Hvis partene ikke blir enige, tas oljearbeiderne ut i streik fra natt til søndag 12. juni.
Vil ikke ramme produksjonen
Sokkelavtalene gjelder for 4300 Industri Energi-medlemmer, og totalt rundt 7300 oljearbeidere.
De forhandles parallelt mellom Norsk olje og gass og arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi, SAFE og Lederne.
Uttaket fordeles mellom 251 ansatte i operatørselskapene Equinor og Aker BP, 276 i boreselskapet KCA Deutag og 46 ansatte i forpleiningsselskapene Ess Support Service og 4 Service Offshore Hotels.
– I første omgang av en eventuell streik tar vi ut et begrenset antall medlemmer, men vi kan trappe opp hvis det blir nødvendig, sier forbundsnestleder Lill-Heidi Bakkerud som leder forhandlingene i en pressemelding.
Hun presiserer at dette i utgangspunktet ikke vil ramme produksjonen på norsk sokkel.
Kommunikasjonsleder Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass sier de ser fram til meklingen, og håper de finner en løsning som er i tråd med frontfaget:
– Slik sikrer vi en god lønnsdannelse over tid, og at lønnsnivået i Norge ikke blir så høyt at det svekker konkurransekraften til bedriftene som eksporterer og konkurrerer internasjonalt.
Årets oppgjør for frontfaget endte på 3,7 prosent.
Gjelder ansatte på sokkelen
Avtalene for operatør-, boring- og forpleiningsansatte, de såkalte sokkelavtalene, forhandles parallelt mellom Norsk olje og gass og arbeidstakerorganisasjonene. Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass, og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.
Av arbeidstakerorganisasjonene er Industri Energi det største forbundet og har 4300 medlemmer på disse avtalene. I tillegg forhandler Norsk olje og gass med SAFE og Lederne.
I fjor fikk de ansatte på sokkelavtalene en lønnsøkning på 20 100 kroner. De som er ansatt innen boring og forpleining, fikk også et etterslep på 5876 kroner. Flere tillegg ble da også løftet.
De ansatte på sokkelavtalene jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i følgende bedrifter: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management, 4 Service Offshore Hotels AS.
Industri Energi har varslet plassfratredelse for følgende selskap og installasjoner:
Equinor: Njord A og Johan Sverdrup P2
Aker BP: Valhall
KCA Deutag: Oseberg B, Oseberg C, Oseberg Sør, Oseberg Øst, Ringhorne og Kvitebjørn.
Ess Support Services: «Safe Boreas»
4 Servise offshore Hotels: «Floatell Endurance» og «Floatell Superior»
Flere saker
Industri Energi har varslet plassfratredelse for følgende selskap og installasjoner:
Equinor: Njord A og Johan Sverdrup P2
Aker BP: Valhall
KCA Deutag: Oseberg B, Oseberg C, Oseberg Sør, Oseberg Øst, Ringhorne og Kvitebjørn.
Ess Support Services: «Safe Boreas»
4 Servise offshore Hotels: «Floatell Endurance» og «Floatell Superior»