JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2022

Brudd i lønnsforhandlingene til oljearbeidere

Forhandlingene for over 7000 oljearbeidere går til mekling. Partene klarte ikke å bli enige om en kompensasjon for ulempen oljearbeiderne hadde under pandemien, ifølge LO-forbundet Industri Energi.
For Norsk olje og gass er dette vårens første oppgjør. Sokkelavtalene forhandles fra 3. til 4. mai.

For Norsk olje og gass er dette vårens første oppgjør. Sokkelavtalene forhandles fra 3. til 4. mai.

Arkivfto: Erlend Angelo

tonje@lomedia.no

– Arbeidsgiverne nekter å ta ansvar for den ulempen som ble påført de offshoreansatte for å holde aktiviteten oppe på norsk sokkel gjennom pandemien. Norsk olje og gass forlangte at vi skulle frafalle krav knyttet til dette. Det kunne vi ikke akseptere, sier Lill-Heidi Bakkerud, som leder forhandlingene for Industri Energi, i en pressemelding.

Avtalene for operatør-, boring- og forpleiningsansatte, de såkalte sokkelavtalene, forhandles parallelt mellom Norsk olje og gass og arbeidstakerorganisasjonene. Arbeidstakerorganisasjonene Industri Energi, SAFE og Lederne brøyt alle forhandlingene med arbeidsgiverne i Norsk olje og gass natt til torsdag.

Industri Energi har 4300 medlemmer på disse avtalene. Totalt er det snakk om rundt 7300 oljearbeidere.

Dato ikke satt

Forhandlingene går dermed til mekling hos Riksmekleren. Og det er ennå ikke satt dato for dette.

– Det har vært krevende forhandlinger fordi fagforbundenes forventninger til årets oppgjør er store. Likevel hadde vi tro på å komme i mål gjennom forhandlingene. Dessverre stiller ett av forbundene, Industri Energi, krav som ligger langt utenfor virkeområdet for avtalene, noe vi ikke kan akseptere, sier Elisabeth Brattebø Fenne, direktør for arbeidsliv og forhandlingsleder i Norsk olje og gass, i en pressemelding.

Norsk olje og gass har gjennom to dager med forhandlinger forsøkt å finne en løsning med de tre fagforbundene som har likelydende avtaler.

Ansatte på sokkelen

I fjor fikk de ansatte på sokkelavtalene en lønnsøkning på 20 100 kroner. De som er ansatt innen boring og forpleining, fikk også et etterslep på 5876 kroner. Flere tillegg ble da også løftet.

Forhandlingene på sokkelavtalene og oljeserviceavtalene omfatter primært arbeidstakere som jobber offshore.

De ansatte jobber i operatørselskap, med forpleining og som borepersonell i følgende bedrifter: Equinor ASA, ConocoPhillips Norge, Aker BP, Neptune Energy Norge, Lundin Energy Norway, Repsol Norge, Wintershall Dea Norge, Vår Energi, OKEA, KCA Deutag Drilling Norge AS, ESS Support Services AS, Sodexo Remote Sites Norway AS, Coor Service Management, 4Service Offshore Hotels AS.

Operatørselskap er de som har rett til å lete etter olje og gass i en blokk og bygge ut et felt for produksjon ved et funn. Operatøren opptrer gjerne på vegne av et partnerskap av selskaper.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse