JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fengselsband

Musikk kan endre livet for mange innsatte

«Welcome to the Hotel California. Such a lovely place, such a lovely place.» Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen følger intenst med på at damene i fengselsbandet henger med i hver bidige note når bandet har kolleger på besøk.
MED PÅ NOTENE: Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen viser med hele kroppen hvor damene i fengselsbandet skal være med i låtene.

MED PÅ NOTENE: Musikkterapeut Venja Ruud Nilsen viser med hele kroppen hvor damene i fengselsbandet skal være med i låtene.

Arash Nejad

23.04.2018
09:35
21.08.2023 17:14

Skumringen presser seg mot de sikrede vinduene på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt. 15 av medlemmene i Skjetten Dur og Moll har akkurat sjekket inn. Noen av dem besøker kvinnefengselet for fjerde gang. De tre mannfolka i koret er gjengangere, nå godblunker de til damene som gamle kjente.

«Mirrors on the ceiling, the pink champagne on ice

And she said: We are all just prisoners here, of our own device.»

Jovisst har musikken kraft til å rive ned murer mellom mennesker. I kveld skal innsatte og koret fra Sjetten opptre sammen.

Fengselsband tjuvstartet Notodden bluesfestival

27 år på Bredtveit kvinnefengsel

Drivkraften bak Musikk i fengsel og frihet (MIFF) er musikkterapeut Venja Ruud Nilsen. Hun etablerte tilbudet på Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt i 1991. I fjor høst fikk hun Kai Zahls ærespris for 27 års utrettelig innsats for det musikalske endringsarbeidet.

Nilsen er universitetslektor ved Fagseksjon for musikkpedagogikk og musikkterapi ved Norges musikkhøgskole. Hun ser på musikken som et tryllemiddel.

– Gjennom fellesskapet som oppstår, kan vi starte et terapeutisk forandringsarbeid. Deltakerne har med seg disse erfaringene i livet etter soningen, forteller hun.

Bandet øver fem timer i uka. Av 54 innsatte, er det en elev som skal ta eksamen Vg1 programfag i utdanningsprogram for musikk ved Grønland voksenopplæring, som har ansvaret for skoletilbudet på Bredtveit.

Av de sju som startet undervisningen i fjor høst, har to flyttet til andre soningssteder og to er løslatt. De to andre i gruppa er ikke norske statsborgere - og kan ikke gå opp til eksamen.

SISTE FORBEREDELSER: Skjetten dur og moll varmer stemmene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen rigger på plass instrumentene.

SISTE FORBEREDELSER: Skjetten dur og moll varmer stemmene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen rigger på plass instrumentene.

Arash NejaD

Musikk er ukas høydepunkt

Elevene, som går opp som privatister, har ti timer undervisning i uka. Fem timer på videregående og fem timer i koret. I tillegg er det strakstimer for dem som trenger individuelt tilrettelagt undervisning. De som tar eksamen er også med i bandet, og skal ha hovedinstrument, biinstrument, musikkteori, sangundervisning og samspill.

I fengselet er det lange dager. Undervisningen er ukas høydepunkt. I forskningsrapporten «Rocka stabilitet», som By- og regionsforskningsinstituttet (NIBR) publiserte i 2006, forteller deltakerne at de gjennom øvingene har utviklet sosiale og musikalske ferdigheter som har styrket selvfølelsen, og at det er et fristed.

– Musikk gir innsatte mulighet til å komme på beina, ta ansvar for hverandre og samarbeide, sier Nilsen.

Sandra på Bredtveit: «Det har gjort meg godt å komme i fengsel»

Musikalsk gjestebud

En time før konserten travler Venja Ruud Nilsen gjennom korridorene, inn og ut av låste dører, nøklene henger i en sort skinntaske på hofta. En diskret og praktisk løsning for å gjennomføre ufravikelige rutiner. Nå skal hun hente musikkinstrumentene i gymsalen, som også er rommet hvor musikkundervisningen foregår. Rommet er i en annen bygning med låste porter i mellom. Slagverk og bass, gitar og keyboard bæres ut av rommet før døra låses.

– Kriminalomsorgen har blitt mer og mer opptatt av innholdet i soningen. Da jeg startet var man ikke så opptatt av at de innsatte skulle bli den beste versjonen av seg selv ved løslatelsen, sier Nilsen.

I gymsalen, som fungerer som konsertsal, varmer Skjetten Dur og Moll stemmebåndene med folkemusikkgruppa Vamps váre «Liten fuggel», mens Nilsen rigger på plass instrumentene.

– Dette er noe vi ser fram til. Det er godt å synge sammen med dem. Bandet blir bedre og bedre, det er morsomt å følge med på utviklingen deres, sier dirigent Nora Wifstad.

Vokalist og gitarist Sandra pynter bordene med hjerteservietter og syrlige hjerte-snop. Hun beveger seg raskt rundt med krykkene til hjelp.

Hun forteller at musikken er et hvilested i en hverdag med trøstesløse rutiner. Sandra har sonet fire år av dommen på 13 år. Om en måned skal hun gå opp som privatist.

Sandra er overbevist om at musikken blir en del av livet også etter at hun flytter ut fra Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt.

– Jeg håper jeg kan bli medlem i Venjas Harem, som er bandet utenfor murene, men det er langt fram.

(Artikkelen fortsettet under bildet.)

SISTE FORBEREDELSENE: Damene i fengselsbandet stemmer instrumentene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen sjauer rytmeinstrumentene.

SISTE FORBEREDELSENE: Damene i fengselsbandet stemmer instrumentene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen sjauer rytmeinstrumentene.

ARASH NEJAD

Prosjekt på sultegrensen

De fleste steder i landet blir MIFF definert som prosjekt, noe midlertidig, og med et lappeteppe av finansieringskilder, med den usikkerheten det innebærer.

I den tidligere omtalte NIBR-rapporten omtales MIFF som empowerment, den dokumenterte at deltakernes mestringsevne økes. Forskningssjef Hilde Lorentssen skriver i rapporten «… På denne bakgrunn anbefales det at «Musikk i fengsel og frihet» opphører å være et prosjekt og gjøres permanent gjennom forutsigbare organisatoriske og finansielle rammer...»

Det var i 2006. Etter at Høyre og FrP inntok regjeringskontorene høsten 2013 har støtten til MIFF blitt kuttet fra 2 600 000 kroner til 1 838 000 kroner i 2017. I samme perioden har stedene som tilbyr MIFF økt fra 45 til 52.

Ved Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt har Grønland voksenopplæring ansvaret for undervisningstilbudet, med den stabiliteten og forutsigbarheten det innebærer.

INSPIRERENDE SAMSPILL: Det er ikke ofte damene i fengselsbandet synger og spiller sammen med kolleger utenfra.

INSPIRERENDE SAMSPILL: Det er ikke ofte damene i fengselsbandet synger og spiller sammen med kolleger utenfra.

Arash Nejad

Blodfeminist og forbilde

Nå kommer Bredtveit-beboerne sigende inn i den provisoriske konsertsalen, diskret fulgt av to fengselsbetjenter. Publikummet slår seg ned ved bordene, betjentene setter seg i sofaen. Sandra kaster krykkene, setter seg på gulvet og stemmer gitaren. De tre andre medlemmene av husbandet finner plassene sine. Slår nølende noen akkorder, ser sjenerte over mot gjestene fra Skjetten. Christina synger sin egen sang, «Hard to breathe». Den såre stemmen formidler teksten om savnet etter frihet.

Skjetten Dur og Moll stemmer i på «Nothing Compares 2 U». Venja Ruud Nilsen danser, slår an akkordene. Damene i bandet ler, publikum jubler.

– Jeg er opptatt av å være en bra kvinnelig rollefigur. Damene her syns det er kjedelig å være streit. Jeg er streit, og jeg har det gøy. Dette er feministisk arbeid.

Snart er den timelange konserten over. Bandet småprater med kollegene utenfra.

– Takk for besøket, sier Sandra til dirigenten og kormedlemmene.

– Takk for at vi fikk komme. Det er alltid så god stemning her, sier Nora Wifstad, før hun og koret låses ut i friheten.

Publikum rusler sakte ut av konsertsalen. Damene har ingen hast.

Damene har kunstnernerver

Nilsen rigger ned instrumentene, finner nøklene og tar fatt på ryddingen.

– Det er gøy for damene å synge med et ordentlig kor, som synger flerstemt og med mannsstemmer. Damene har kunstnernerver, er nervøse for å opptre for et publikum. Når det går bra, gir det en mestringsfølelse, en følelse som kan spre seg til andre området i livet.

«Last thing I remember, I was Running for the door

I had do find the passage back To the place I was before

Relax, said the night man, We are programmed to receive.

You can check-out any time you like, But you can never leave!»

KUNSTNERNERVER: Damene i fengselsbandet syns det er skummelt å opptre for et publikum utenfra. Mestringen over å lykkes gir dem selvtillit.

KUNSTNERNERVER: Damene i fengselsbandet syns det er skummelt å opptre for et publikum utenfra. Mestringen over å lykkes gir dem selvtillit.

Arash Nejad

Les også:

Diddi (4 mnd) gjør livet lysere for innsatte på Bredtveit

Innsatte på Bredtveit fengslet politikerne

{"404478":{"type":"m","url":"/image-3.404478.70ab4a4a37","cap":"SISTE FORBEREDELSENE: Damene i fengselsbandet stemmer instrumentene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen sjauer rytmeinstrumentene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404488":{"type":"m","url":"/image-3.404488.0e7123b03f","cap":"SISTE FORBEREDELSER: Skjetten dur og moll varmer stemmene mens musikkterapeut Venja Ruud Nilsen rigger på plass instrumentene.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404493":{"type":"m","url":"/image-3.404493.1a1dd3c50a","cap":"KUNSTNERNERVER: Damene i fengselsbandet syns det er skummelt å opptre for et publikum utenfra. Mestringen over å lykkes gir dem selvtillit.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"404494":{"type":"m","url":"/image-3.404494.2b2f77d4bc","cap":"INSPIRERENDE SAMSPILL: Det er ikke ofte damene i fengselsbandet synger og spiller sammen med kolleger utenfra.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"93","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"fb":[{"type":"f2","title":"Musikk i fengsel og frihet (MIFF) ","closed":false,"place":"27 år på Bredtveit kvinnefengsel"},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Musikk i fengsel og frihet (MIFF)

• Gir musikkopplæring og -aktiviteter under og etter soning.

• Landsomfattende tilbud etablert i alle landets fylker

• Har opplæringstilbud i over 40 fengsler, i ettervernet og som del av fritidsmusikklivet 13 steder i landet.

• Målsetting er å bygge en bro mellom soning og tiden etter løslatelse. Deltakerne blir fulgt tett opp etter løslatelsen for at de skal bli bedre rustet til å mestre fritiden og hindre tilbakefall til rus og kriminalitet.

• Har rundt i landet gitargrupper for nybegynnere og bandgrupper for deltakere som går videre fra gitargruppa.

• Bandmedlemmer rekrutteres blant innsatte som har hatt stabilt oppmøte, og som sitter på lange dommer. Det gis også individuell undervisning.