JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brudd på menneskerettigheter ikke rettet opp

Innsatte fengslet politikerne

Innsatte fikk lite konkrete lovnader, men klarte å sjokkere politikerne på et annerledes valgmøte.
FENGSELSDEBATT: Petter Eide, SV, holder et engasjert innlegg om menneskerettigheter og hva som er viktig for de innsatte. Seher Aydar, for Rødt, t.v.

FENGSELSDEBATT: Petter Eide, SV, holder et engasjert innlegg om menneskerettigheter og hva som er viktig for de innsatte. Seher Aydar, for Rødt, t.v.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Politikerne fikk mange inntrykk med seg hjem, men de innsatte følte de fikk lite ut av politikerne på det spesielle valgmøte.

– Det blir mye snakk og lite konkret. Vi fikk lite svar på spørsmålene vi stilte, sier Sandra (38).

– Så sier man heller ikke i et møte med 45 innsatte at man ønsker seg strengere fengselsstraffer heller, poengterer hun.

FENGSELSDEBATT: Sandra har bestemt seg for hvem som skal få hennes stemme, men det vil hun ikke ut med.

FENGSELSDEBATT: Sandra har bestemt seg for hvem som skal få hennes stemme, men det vil hun ikke ut med.

Sissel M. Rasmussen

Tre ankepunkter mot regjeringens ostehøvelkutt i ny rapport

Uten kvinnelig lege

Derimot responderte politikerne med en dose sjokk under spørsmålsrunden hvor de innsatte fikk spille hovedrollen. Gjennomgangstonen var misnøye med helsebehandlingen og lang innetid i helgene. Dette til tross for at Bredtveit fengsel og forvaringsanstalt fikk refs av Sivilombudsmannen etter et besøk i mars i fjor. Da ble det konkludert med at det bør legges til rette for at innsatte som av ulike grunner har et ønske om kvinnelig fastlege, får tilgang til dette i fengselet. Det ble vist til at de har andre helseplager enn menn. De sliter i større grad med angst, alvorlig depresjon og selvmordstanker.

Rapporten sa at innsatte ved to av fem avdelinger tilbringer størsteparten av helgene på sin egen celle, isolert fra andre på grunn av lav bemanning. Kun fem timer per dag kunne de på disse avdelingene den gang ta del i et fellesskap til tross for at de ikke soner med restriksjoner. Den europeiske torturkomiteen (CPT) har påpekt i sine standarder at innsatte burde få minst åtte timer utetid fra cella i løpet av en dag.

• Lest denne? «Det har gjort meg godt å komme i fengsel»

Ta opp bruddene

– Vi fikk bekreftet en del av bruddene på menneskerettigheter som er tatt opp i rapporten fra Sivilombudsmannen. Det er litt ulike betraktninger her om hvordan det er fulgt opp. Fengselsledelsen sier at alt er fulgt opp. Innsatte hevder at lite er rettet opp. Det har jeg lyst til å se litt nærmere på, sier Petter Eide til LO-Aktuelt.

Andrekandidaten til SV i Oslo syntes det var lærerikt å få et innblikk i hverdagen i fengselet.

– For det første var dette veldig lærerikt. Vi fikk innsyn i noen hovedutfordringer og en del enkeltskjebner. Det skal jeg ta med meg videre, sier Petter Eide.

– Også er det klart at mange er bekymret for ettervern. Når de har sonet ferdig ramler de ofte tilbake i gamle og dårlige nettverk. Flere fortalte meg det. Det er vi også nødt til å se nærmere på, sier Petter Eide.

Også Guri Melby (V) syntes møtet var lærerikt.

– Her har vi tydeligvis en stor jobb å gjøre. Det er noe helt annet å prate med innsatte enn å lese rapporter, sier Melby.

– Det er nyttig å høre historiene som fortelles. Å høre at de føler seg fysisk og psykisk nedkjørt og savner kvinnelig lege. Det skal vi ta med oss videre. Helsetilbudet skal være det samme om du sitter i fengsel eller ikke, sier Guri Melby til LO-Aktuelt.

PERSONLIG KONTAKT: Venstres Guri Melby får høre om hvordan kvinnene har det på Bredtveit. Katrine Tivander Hansen (t.v.) og Lilly Martine.

PERSONLIG KONTAKT: Venstres Guri Melby får høre om hvordan kvinnene har det på Bredtveit. Katrine Tivander Hansen (t.v.) og Lilly Martine.

Sissel M. Rasmussen

Her soner Norges ti heldigste innsatte

Belagt med tabu

– Det må til større bevilgninger, større samfunnsengasjement og bli slutt på at soning skal være belagt med skyld og skam. Det må ufarliggjøres. Det kommer tross alt et liv etter soning også, sier Grethe Sofie Frog, som sitter på en mindre dom.

Nevnte Sandra, som sitter på en 13 år lang dom, har både vært innsatt i fengsel for menn og kvinner, og sitter nå på Bredtveit. I ordinære fengsler blir kvinnene innestengt når menn har aktiviteter.

Frustrasjonen er desidert størst over helsetilbudet. 45 innsatte på lukket avdeling og 19 innsatte på åpen soning har en mannlig lege.

Og både innsatte som hevder de er soningsudyktige, som er psykisk syke og funksjonshemmede hevder de har et dårlig tilpasset helsetilbud.

– Fengselsstraffen skal være så lik som mulig uavhengig av om du er mann eller kvinne, slår Guri Melby fast.

– Kvinner i fengsel er en utfordring. Menn får et bedre tilbud, mener også Heidi Lunde Nordby (H).

– Det er mange veier inn og må være mange veier ut av fengselet. Men det skal uansett være lik straffegjennomføring for kvinner som menn, mener hun.

Kvinnefengselet i Sarpsborg vil ha slutt på fire kvinner på cella

Har forståelse

Det er bydel Bjerke som har ansvaret for helseforholdene i fengselet. Nestleder på Bredtveit, Doris Bakken, er fornøyd med samarbeidet med helseavdelingen.

– De aller fleste i fengselet har et bra tilbud. Vi kan ikke gå inn på forhold for en enkelt innsatt. Jeg kan imidlertid bekrefte at legen knyttet til fengselet er en mannlig lege, sier Doris Bakken til LO-Aktuelt.

– Helse er veldig viktig for de innsatte. De som sitter i varetekt har krav på egen fastlege, men det har ikke de som sitter på dom, sier Bakken, som har forståelse for at de innsatte føler seg isolert i fengsel og at de føler at de får liten kontakt med omverdenen.

Fengselsleder Nils Leyell Finstad ved Bredtveit satte veldig stor pris på at politikerne stilte opp til møtet i en travel hverdag, og uten den store arenaen. Han er også glad for at alle innsatte som ønsket det fikk være med på møtet og si akkurat hva de ville fortelle politikerne.

Bakgrunnen for den lange innlåsingen i helgene, er ifølge fengselslederen endring i arbeidstidsbestemmelsen som førte til turnusomlegging for noen år siden med kortere vakter i helgene.

Han benekter at han har uttalt at avvikene til Sivilombudsmannen er endret på alle punkter, men poengterer at fengselet har gitt et svar på alle punkter.

– Dessverre har vi ikke klart å innrette oss i forhold til innlåsingen på to av fem avdelinger i helgene i tråd med Sivilombudsmannens anbefalinger. Mer fellesskap hadde vært ønskelig. Etter Sivilombudsmannens besøk har vi utvidet fellesskapet i disse to avdelingene med en time og 20 minutter mer fellesskap i helgene, til seks timer og 20 minutter. Men vi er fullt klar over at dette ikke er en heldig situasjon, sier Leyell Finstad.

Når det gjelder spørsmålet om den mannlige legen mener han kjemi og egnethet kan være viktigere enn kjønn.

– Samtidig har jeg også forståelse for at den enkelte føler det er problematisk at det er en mannlig lege, men helseavdelingen henviser alltid til kvinnelig gynekolog om det er ønskelig og kvinnelige sykepleiere kan til enhver tid være med på konsultasjonene hos fengselslegen, sier Leyell Finstad.

I disse yrkesgruppene sover de ansatte dårligst

Kvinner soner under tøffere forhold enn menn

Fengsel i det fri - kvinnelige innsatte

Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse