JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja:

Nå kan Ap snu: Et solid landsmøte-flertall kan stemme mot oljeutvinning i nord

213 av 300 delegater på Arbeiderpartiets landsmøte i april ligger an til å stemme imot kompromisset om oljevirksomhet i Lofoten.
Ap-leder Jonas Gahr Støre kan vente seg et vedtak om vern av Lofoten på landsmøtet i april. Bildet er tatt under landsstyremøtet i begynnelse av februar.

Ap-leder Jonas Gahr Støre kan vente seg et vedtak om vern av Lofoten på landsmøtet i april. Bildet er tatt under landsstyremøtet i begynnelse av februar.

Sissel M. Rasmussen

04.03.2019
14:28
10.04.2019 20:37

Det viser en opptelling VG har gjort, etter at 10 av fylkeslagene har vedtatt enten varig vern av hele området eller sagt nei til konsekvensutredning. Opptellingen baserer seg på at delegatene fra de ti fylkene stemmer i tråd med vedtakene.

I 2017 gikk partiet inn for å verne mesteparten av Lofoten, Vesterålen og Senja, men åpne for konsekvensutredning av området kalt Nordland 6 sør for Lofoten og utsette beslutningen om områdene Nordland 7 og Troms 2.

Partileder Jonas Gahr Støre mener imidlertid fortsatt at kompromisset fra 2017 om delvis konsekvensutredning er godt.

– Jeg står på partiprogrammet som vi har vedtatt for perioden 2017–2021. Jeg mener vi fattet et godt og balansert vedtak i 2017. Her lar vi mulig konsekvensutredning i deler av områdene ligge, vi verner områdene rundt Lofoten og vi åpner for kunnskapsinnhenting i de sørligste områdene, i forlengelse av der det er aktivitet i dag, skriver Støre i en SMS til NTB.

Fagforeningstopp Roar Abrahamsen har meldt seg ut av Ap i protest

Diskutert i snart 20 år

Ap-lederen påpeker at dette er en spesiell sak som har vært diskutert i snart 20 år uten at det er igangsatt noen aktivitet – og at regjeringen i realiteten har lagt saken død i denne perioden.

– Denne saken kommer til debatt på landsmøtet, der vi har god tradisjon for å søke samlende løsninger, sier han.

Har advart Ap

Partilederen har fått med seg diskusjonene og vedtakene om saken på fylkesårsmøtene, senest i helgen.

– Jeg merker meg at vedtakene de aller fleste stedene understreker betydningen av olje- og gassnæringen – for arbeidsplasser, verdiskaping og teknologiutvikling. Kompetansen og fagfolkene i denne næringen er avgjørende for Norges industriutvikling framover, også for overgangen til fornybarsamfunnet, sier Støre.

Flere representanter for oljenæringen har advart Ap mot å skrote oljekompromisset. Leder Karl Eirik Schjøtt-Pedersen i Norsk olje og gass sier til NTB at han forventer at det ikke skapes usikkerhet om arbeidsplassene i næringen.

– Arbeiderpartiet gikk til valg på konsekvensutredning av områdene utenfor Lofoten og et stabilt og forutsigbart petroleumsskatteregime. Vi forventer at partiprogrammet står fast ut perioden. Dette gjelder Norges viktigste næring, og vi forventer at Arbeiderpartiet ikke skaper usikkerhet om arbeidsplassen til nesten 200.000 mennesker, sier Schjøtt-Pedersen.

I helgen advarte også Fellesforbundets leder Jørn Eggum mot å skape usikkerhet om partiets oljepolitikk.

– Fiendtlig

Energipolitisk talsmann Terje Halleland i Fremskrittspartiet mener det gamle industripartiet Ap nå begynner å få en fiendtlig innstilling til hele oljebransjen. Et nei til konsekvensutredning innebærer at man vil basere politikken på følelser istedenfor kunnskap, mener han.

– Vi vet at det er AUF som er pådriver, og mange henger seg på. Dette er bare starten. Dette kommer til å gå videre til nye områder de vil ha vern rundt. AUF jobber for en sluttdato, sier han.

– Et sånt vedtak er det samme som en styrt avvikling av velferdsstaten, hevder Halleland videre.

Flere miljøorganisasjoner er på sin side svært glade for vedtakene i Aps fylkeslag og håper landsmøtet følger opp.

– Med dette vedtaket viser disse fylkeslagene at de er på lag med fremtiden, sa Natur og Ungdoms leder Gaute Eiterjord søndag.

Oljeopprør i Ap: – Jeg begynner å miste følelsen av å være hjemme i partiet, sier verftsarbeider Richard

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

Følg oss på Facebook