MÅ VENTE: Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo vil prioritere ideelle aktører i velferden, og får lange juridiske prosesser i fanget.
Scanpix/STEIN J. BJØRGE
Oslo vil kutte ut kommersielle sykehjem, men EU-regler skaper problemer
Byrådet i Oslo vil at ideelle organisasjoner skal starte flere nye sykehjem. Forslaget møter motstand.
yngvil@lomedia.no
Prosjektet er lagt på is fordi NHO Service og Handel hevder det er i strid med EØS-avtalen.
I dag er ESA i Oslo og møter kommunen og Nærings- og fiskeridepartementet om saken. Nærings- og fiskeridepartementet støtter Oslo kommune.
– Det er problematisk at det raskt blir svært krevende juridiske prosesser når vi forsøker å finne løsninger som gjør det mulig å prioritere ideelle aktører, sier Inga Marte Thorkildsen (SV), eldrebyråd i Oslo.
I desember i fjor, noen uker før det nye EU-direktivet for offentlig kjøp av tjenester trådte i kraft i Norge, inviterte byrådet i Oslo de ideelle organisasjonene til anbudskonkurranse om bygg og drift av 3-5 sykehjem. De kommersielle fikk ikke delta, noe som er i tråd med lovnadene fra det rødgrønne byrådet og deres samarbeidspartnere Rødt og KrF. Ingen kommersielle skal drive sykehjem i Oslo når kontraktene deres utløper, er mantraet derfra.
• Det kan blir flertall på Stortinget for å begrense profitt på velferden
Kontrakt på over 2 milliarder kroner
Anbudsutlysningen fikk NHO Service til å se rødt igjen. Store kommersielle velferdskonsern som Aleris og Attendo er medlemmer hos dem. Det handler om store penger.
To milliarder kroner ligger i potten bare for byggdelen av kontrakten, ifølge anbud365.no. Driftstilskudd kommer i tillegg.
De klagde til ESA, som overvåker at EØS-landene overholder EØS-avtalen. Mens ESA arbeidet med en annen klage fra NHO Service knyttet til kjøp av barnevernstjenester, fikk ESA snusen i Oslo kommunes anbudskonkurranse om sykehjem som de kommersielle ikke fikk være med på. NHO Service klagde på også dette. Da startet ESA en egen undersøkelse som fortsatt pågår.
• Følg oss på Facebook
NHO: – Private bør behandles likt
– Hvorfor klagde dere på dette, Anne-Cecilie Kaltenborn, administrerende direktør i NHO Service og Handel?
«Når tjenestene leveres av private, så bør de behandles likt - uavhengig av eierform», svarer hun på epost til FriFagbevegelse.
Både kommersielle og ideelle aktører er «private». Forskjellen er at de kommersielle har et mål om å tjene penger på driften. Det har ikke de ideelle.
Kaltenborn sier at utgangspunktet for anskaffelsesreglene er at man skal behandle tjenesteytere likt, og at de derfor ønsket å få forskjellsbehandlingen rettslig belyst.
«ESA er en instans som behandler slike saker, og det er naturlig å be om deres vurdering», skriver Kaltenborn.
ESA er i Oslo
Det er ingen formell frist for når ESA må konkludere i saken, opplyser kommunikasjonssjef i ESA, Anne Marte Vestbakke til FriFagbevegelse.
ESA er i Oslo torsdag og fredag for å snakke med Næringsdepartementet om klage fra NHO Service. Også jurister fra Oslo kommune skal svare på spørsmål fra ESA.
• Åge (76) hadde levende spyfluelarver i såret da han døde. NB! Sterke bilder
Oslo: Sykehjemsanbudet er ikke omfattet av EØS-avtalen
Sykehjemsanbudet i Oslo er rett og slett unntatt fra EØS-avtalen, hevder Oslo kommune og får støtte fra Næringsdepartementet. Det viser departementets svar til ESA fra mars i år.
Kommunen sier anbudet er unntatt fordi tjenestene de skal kjøpe i konkurransen innebærer «offentlig myndighetsutøvelse». Det betyr for eksempel tvungen helsehjelp eller tvungen pleie og omsorg.
Anbudet dreier seg om 400 langtidsplasser i sykehjem. Rundt 80 prosent av beboerne som har langtidsplass i sykehjem i dag er demente og bor i avlåste avdelinger. Kommunen antar at andelen beboere på sykehjem som har kognitiv svikt eller demens vil øke i framtiden.
I sykehjem må ansatte regelmessig bruke tvang mot en del beboere av hensyn til deres egen helse, skriver Oslo kommune i en redegjørelse til Næringsdepartementet fra februar i år. For eksempel kan det være beboere som vil forlate sykehjemmet, men som ikke klarer å ta vare på seg selv utenfor institusjonen. Andre eksempler er beboere som nekter å ta medisin de trenger, eller motsetter seg å bli vasket eller stelt når manglende hygiene medfører alvorlig fare for sin helse.
Hva hvis ESA sier nei?
– Hva gjør du hvis ESA konkluderer med at dette er i strid med EØS-retten, eldrebyråd Inga Marte Thorkildsen?
– Det er for tidlig å si helt sikkert. Byrådet har til hensikt å utnytte det handlingsrommet som faktisk finnes til å drive positiv særbehandling av ideelle aktører i velferden. Der har vi også et bredt flertall i bystyret med oss, bestående av byrådspartiene (SV, Ap, MDG), Rødt og KrF, svarer Thorkildsen.
Tydeligere lovverk er på vei
Eldrebyråden i Oslo og flere med henne ønsker seg et tydeligere lovverk. Det er under arbeid. I Næringsdepartementet sitter byråkrater og studerer en rapport fra ekspert på EU-rett Karin Fløistad som de fikk på pulten i mars. På grunnlag av den skal de lage en veileder om hvordan det nye direktivet skal tolkes når det gjelder å tilrettelegge for ideelle aktører ved offentlig kjøp av helse- og sosialtjenester. Veilederen er planlagt ferdigstilt før jul, opplyser kommunikasjonsavdelingen i departementet.
• Les flere saker om fagbevegelsen, arbeidsliv og politikk på vår forside
DETTE ER SAKEN
• 19. desember 2016: Oslo kommune utlyste anbudskonkurranse for bygging og drift av 400 sykehjemsplasser i hovedstaden. Anbudet var forbeholdt ideelle aktører. De kommersielle velferdskonsernene fikk ikke være med.
• Selve byggekontraktene er verdt over 2 milliarder kroner. I tillegg kommer driftskontraktene.
• NHO Service klagde deretter Oslo kommune inn til ESA, som overvåker at EØS-landene overholder EØS-avtalen.
• 10. januar 2017: ESA ba Norge, ved Næringsdepartementet som representerer Norge overfor ESA, begrunne at konkurransen var forbeholdt ideelle aktører.
• 14. februar 2017 Oslo kommune mener anbudet om sykehjemmene er unntatt fra det nye EU-direktivet for offentlig kjøp av tjenester.
• Kommunen mener anbudet er unntatt fra direktivet fordi det i sykehjem med langtidsplasser er nødvendig bruk av tvang - såkalt offentlig myndighetsutøvelse.
• 1. mars 2017: Næringsdepartementet svarte ESA at den nødvendige bruken av tvang (såkalt myndighetsutøvelse) i sykehjem gjør at Oslo kommunes anskaffelse er unntatt EØS-reglene om fri konkurranse på tjenester.
• 26-27. oktober 2017: ESA er i Oslo for møter med Næringsdepartementet og Oslo kommune om saken.
• ESA har ennå ikke konkludert i saken og har ingen formell frist.
Kilder: Oslo kommune, anbud365.no, ESA, FriFagbevegelse, Næringsdepartementet
LES OGSÅ
• KrF og SV er misfornøyd med svaret fra regjeringen om velferdsprofitt
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB
Ansatte ved Oslo-sykehus krever at ledelsen går av
Et lønnstillegg på 3.000 euro for de tyske postansatte ble oppnådd i tolvte time, etter at de DHL-ansatte organisert i fagforbundet Verdi hadde signalisert stor streikevilje og stort engasjement.
DHL