JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeiderpartiets landsmøte:

Arbeiderpartiet vil bruke 10 milliarder kroner på en stor tannhelsereform. – De er ute av kontroll, svarer Høyre

Ap har vedtatt at tannhelse skal likestilles med andre helsetjenester. Det vil koste mer enn 10 milliarder kroner å gjennomføre.
Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Sissel M. Rasmussen

helge@lomedia.no

Helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol advarte mot det kostbare forslaget, men Agder Ap fikk flertall på landsmøtet.

I vedtaket slår Ap fast at de:

• vil styrke det forebyggende arbeidet for god folketannhelse

• vil utvide den offentlige tannhelsen for unge voksne, (med mål om å likestille den med andre helsetjenester)

• vil styrke og forenkle ordningene for refusjon gjennom folketrygden til diagnoser som gir dårlig tannhelse, for eksempel de som har overlevd kreft

• vil bedre ordningene for dem som ikke har råd til nødvendig tannhelsebehandling.

Stortingsrepresentant Tellef Inge Mørland sitter i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, og er fra Agder. Det var hans fløy som vant fram – Ap går nå inn for en stor tannhelsereform.

– Det er viktig at vi har noen tydelig politiske saker som kan vise hvor Arbeiderpartiet vil de nærmeste årene. Dette er en visjon som bidrar til å utjevne forskjeller. Tannhelse er en av de feltene hvor vi ikke er i mål, sier Tellef Inge Mørland til FriFagbevegelse.

– Dette er noe som virkelig engasjerer folk. Hvis vi legger en strategi kan det være en veldig god sak for oss. Spørsmålet blir hvordan vi kan fase inn tannhelse som en del av resten av helsetjenestene. Det er flertallet på landsmøte enig med oss i, sier Tellef Inge Mørland til FriFagbevegelse.

p

Stor oppslutning

En undersøkelse som Opinion utførte for FriFagbevegelse i oktober 2018 viste at hele ni av ti nordmenn vil ha tannhelse inn i det offentlige helsetilbudet. Mange er villig til å betale mer skatt for at det offentlige skal ta regninga for tannhelsa.

Vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte ble fattet med knapp margin. 146 stemte for, mens 138 stemte for redaksjonskomiteens innstilling. I vedtaket heter det at Arbeiderpartiet skal ha som mål om å likestille tannhelse med andre helsetjenester.

– Vi har jo vedtatt dette en gang før, i 2009. Det er viktig at partiledelsen bidrar til å legge trykk på dette. Det er en langsiktig målsetning. Bare i det siste alternative budsjettet har Arbeiderpartiet lagt inn en halv milliard ekstra til dette. Vi mener vi må begynne med de mest utsatte gruppene. Vi har utvidet for de yngste med gratis tannhelse og reduserte priser. Kreftoverlevende får ettervirkninger med utfordringer i munnhulen samtidig som de kanskje ikke har muligheten til å stå i arbeid. Den gruppen har vi allerede lagt inn i budsjettet vårt. Jeg mener vi er på vei. Men så er det klart at dette vedtaket innebærer et stort løft i tillegg til dette, sier Tellef Inge Mørland.

p

Har vært en pine

Aps tannhelse-løfter har vært en pine for partiet i mange år. Under tiden i regjering ble partiet kritisert for ikke å følge opp vedtaket fra landsmøtet i 2009 og 2011, da Ap-landsmøtet gikk inn for at tannhelse skulle bli et offentlig ansvar.

• I 2013 ble vedtaket reversert.

• I 2015 ble det vedtatt å sette et tak for egenbetaling og la staten ta 75 prosent av de overskytende utgiftene.

• I 2017 ble dette igjen reversert til at man skal gå skrittvis fram og prioritere de med svakest tannhelse først.

• Så – i 2019 – ble det altså et helt annet vedtak igjen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tellef Inge Mørland vant tannhelsekampen på landsmøtet.

Tellef Inge Mørland vant tannhelsekampen på landsmøtet.

Helge Rønning Birkelund

Et dyrt løft

Finanspolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Rigmor Aasrud, må finansiere dette dyre løftet når budsjettene legges fram.

– Dette er et dyrt vedtak som vi nok må bruke noen år på å klare å gjennomføre, sier Rigmor Aasrud til FriFagbevegelse.

– 10 milliarder kroner er kostnaden?

– Ja, svarer hun.

– Vi må fortsette den skrittvise jobben vi har begynt på. Dette er ikke bare å innfase over natten. Det vil ta tid og må også kanskje gå på bekostning av andre ting, sier hun.

– Vi har gjort mye på tannhelse. Mange milliarder mer blir brukt til dette. Mange nye grupper har fått dekning av tannhelse. Skal vi gjøre det for alle må vi tenke oss godt om hvordan vi kan lage refusjonsordninger, sier Rigmor Aasrud.

p

– Svært uklokt

Høyres helsepolitiker, Sveinung Stensland, mener det med økende utfordringer innen helsetjenesten og en aldrende befolkning er svært uklokt å likestille tannhelse økonomisk med andre helsetjenester ved å bake det inn i egenandelsordningen.

– Dette vil koste minst 12 milliarder og innebære et stort press på helsetjenesten for øvrig. Ap synes å være ute av kontroll. Selv deres egen helsetalsperson advarte mot dette, sier Sveinung Stensland til FriFagbevegelse.

Annonse

Flere saker

Annonse