JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagforening:

Norsk Fysioterapiforbund vurderte å melde seg inn i LO

Norsk Fysioterapiforbund er misfornøyd med sin hovedorganisasjon Unio. Men landsmøtet sa nei til et forslag om å vurdere medlemskapet.

Hanna Alice Johnsen

helge@lomedia.no

Etter det FriFagbevegelse erfarer, er det to forhold som har vært utløsende for at mange i Norsk Fysioterapiforbund (NFF) har ønsket en revurdering av forbundets medlemskap i Unio.

Av forbundets 10 000 medlemmer er hver fjerde medlem privatpraktiserende. De har gitt uttrykk for usikkerhet knyttet til hvor mye de får igjen for å være tilknyttet Unio, i form av både tilbud og støtte. De mener Unio er for dominert av ansatte i offentlig sektor.

Brøt ut i 2011

I 2011 brøt manuellterapeuter ut av Norsk Fysioterapiforbund, og dannet et eget forbund under LO-paraplyen. Med god hjelp blant annet fra LO-systemet vant de fram i sin kampsak, og fikk retten til dobbeltautorisasjon sammen med naprapater, osteopater og paramedisinere.

At de klarte det nettopp med hjelp fra LO, er lagt merke til blant de selvstendige fysioterapeutene.

Den såkalte dobbeltautorisasjonen innebærer en offentlig godkjenning og definisjon av eget yrke, og er en anerkjennelse av yrkesgruppen for manuellterapeuter.

Det er nettopp endringene innen helseprofesjonen den siste tiden, som ledet fram til ønsket fra forbundsstyret til Norsk Fysioterapiforbund (NFF) om å vurdere en eventuell utmelding av Unio.

Opplever liten støtte

Forslaget ble opprinnelig fremmet av NFFs faggruppe for idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin, men senere også støttet av forbundsstyret.

Forslaget lød som følger: «NFF skal i kommende landsmøteperiode vurdere om medlemskap i hovedsammenslutningen Unio er det beste for NFF, og samtidig vurdere om andre hovedsammenslutninger kan være aktuelle». De som omtales som andre, er LO.

En av årsakene til ønske om en revurdering, skal være at «Unio ikke har, eller har noe ønske om, å støtte privat næringsdrift på den måten vi driver i NFF» heter det i begrunnelsen.

«Mangelen på støtte fra Unio føyer seg inn i en rekke av utfordringer som tidligere har blitt belyst tydelig gjennom organisasjonsgjennomgangen gjort i 2020/-21 og fra innspill fra «Næringspolitisk Råd» med flere», heter det videre.

Privatpraktiserende fysioterapeuter mener det er uholdbart at selvstendig næringsdrivende skal ha liten støtte for å kunne oppnå sine mål og muligheter.

«Uten en tydelig plassering i NFF, et styrket og oppbygd sekretariat, kan man risikere at denne delen av forbundet ikke fungerer optimalt for våre medlemmer», skriver faggruppen i sin begrunnelse for forslaget.

«Enten må Unio forandre seg til det bedre, hvis ikke må våre medlemmer få et bedre tilbud andre steder», hevder faggruppen, som ønsker en gjennomgang av tilknytningen til Unio, en vurdering av utmelding samt se på «alternative muligheter for å knytte seg opp mot andre hovedorganisasjoner som kan gi et betydelig bedre tilbud til våre medlemmer enn det Unio gjør i dag».

Vurdere verdien

Forbundsstyret i NFF mener det er viktig som organisasjon å vurdere hva som til enhver tid er best for fysioterapeuter som profesjon, samt for fysioterapi som fag.

«Det er viktig å vurdere verdien av medlemskap i Unio i hele sin bredde, både i forhold til medlemmer som er ansatte og medlemmer som er selvstendig næringsdrivende. Vurderingen må inneholde en konsekvensvurdering av alle relevante områder for NFF og NFFs medlemmer», var begrunnelsen for at forbundsstyret støttet forslaget under behandlingen på landsmøtet.

Men forbundsstyret ble altså nedstemt. 30 stemte for ikke å vurdere en eventuell utmelding, mens 23 stemte for forbundsstyrets innstilling.

Forbundsleder i Norsk Fysioterapiforbund, Gerty Lund, bekrefter overfor FriFagbevegelse at det har vært stilt spørsmål om hvorvidt Unio er rette hovedorganisasjonen for dem.

– Forbundet organiserer både ansatte og selvstendig næringsdrivende fysioterapeuter. Blant de selvstendig næringsdrivende har det vært stilt spørsmål om Unio er rette hovedorganisasjonen for dem. Unio har hovedtyngden av medlemmene sine som ansatte innen offentlig sektor, sier hun i en kommentar til FriFagbevegelse.

Hun mener det uansett er sunt å gjøre en vurdering av hva som er best for medlemmene totalt sett med jevne mellomrom. 

Skepsis til LO

På spørsmål om hva som gjorde at forslaget ble nedstemt, svarer hun at flertallet er skeptisk til om den mest aktuelle hovedorganisasjonen (LO) vil ivareta de med høyere utdanning godt nok.

Akademikerne er ikke en aktuell hovedorganisasjon, så lengde de kun tar inn forbund med krav om 5-årig utdanning.

– For de offentlig ansatte er det et svært godt samarbeid mellom de ulike forbundene i Unio-familien, sier Gerty Lund.

FriFagbevegelse har vært i kontakt med Unio. De har ikke noen kommentarer til debatten, men er fornøyde med vedtaket til NFF.

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, med i alt 14 medlemsforbund. Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund er de to definitivt største.

Norsk Fysioterapiforbund har vært tilknyttet Unio siden 2001.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største arbeidstakerorganisasjon og har rundt 970 000 medlemmer i 2022.

LO er en samling av 26 fagforbund. Hver enkelt arbeidstaker er medlem i ett av fagforbundene, som igjen er tilsluttet hovedorganisasjonen LO.

Kilde: Store norske leksikon

Warning
Annonse
Annonse

Unio er Norges største hovedorganisasjon for arbeidstakere med høyere utdanning, med i alt 14 medlemsforbund. Utdanningsforbundet og Norsk Sykepleierforbund er de to definitivt største.

Norsk Fysioterapiforbund har vært tilknyttet Unio siden 2001.

Landsorganisasjonen i Norge (LO) er Norges største arbeidstakerorganisasjon og har rundt 970 000 medlemmer i 2022.

LO er en samling av 26 fagforbund. Hver enkelt arbeidstaker er medlem i ett av fagforbundene, som igjen er tilsluttet hovedorganisasjonen LO.

Kilde: Store norske leksikon