JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter vedtak gir flere asylsøkere

Høyre og Fremskrittspartiet mener regjeringens kuvending i MUF-saken vil føre til økt tilstrømning av grunnløse asylsøkere til Norge.

– Inntrykket som skapes er at dem som ikke forholder seg til norsk lov belønnes med opphold, sier Høyres Bent Høie til NTB.

– Regjeringen gjør det klart for omverdenen at hvis man får avslag på opphold, er det bare å trenere saken til man får bli, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen.

Arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) medgir at regjeringen har et øye på signalene den sender når det nå endelig er avgjort at de 316 MUF-erne kan få bli i Norge.

– Det kan være at denne avgjørelsen blir misforstått i utlandet, men det er altså ikke slik at det er blitt lettere å få opphold i Norge. Vi har truffet et helt spesielt vedtak som gjelder en helt spesiell gruppe, sier Andersen.

– Skjærer igjennom

Arbeids- og inkluderingsministeren avviser at det er det sterke presset de siste ukene som har fått regjeringen til å snu.

– Jeg jobbet med denne saken lenge før jeg bestemte meg for å skjære igjennom. Staten har gjennom Utlendingsdirektoratets bidratt til å gi disse menneskene et betimelig håp om varig opphold i Norge. Saken har gått fram og tilbake i ti år. Det er på tide å la nåde gå for rett.

Beslutningen vekker glede hos MUF-ernes lokale støttespillere, blant dem Høyre-ordfører Bjørn Ole Gleditsch i Sandefjord.

– Det er gledelig at statsråden tar menneskelige hensyn. Norsk politikk er for rigid, når folk som er godt integrert blir sendt ut etter å ha vært i landet i lang tid, sier han.

Tidligere UDI-sjef Trygve Nordby finner også grunn til å rose regjeringen, samtidig som han refser Høyre og Bent Høie for historieløshet.

– Det var Høies regjering som i 2005 kom med forskriften som gjorde at alle som hadde fått seg arbeid, fikk bli. MUF-erne har vært utsatt for en konstant forskjellsbehandling i ti år. Likebehandling ville ha ført til at de fikk bli i Norge, både da de kom og ved flere anledninger senere, sier Nordby.

– Føler at jeg lever

Ismat Golli (28) er en av de 316 som skjuler seg bak den mystiske betegnelsen MUF-er. Han håper myndighetene nå mener alvor med løftet om varig opphold.

– Jeg føler at jeg lever igjen. Det betyr alt for meg og familien min å få bli, sier han.

Han satt i bilen da han fikk beskjeden om at MUF-erne på nytt skal få vurdert sine søknader om oppholdstillatelse.

– Jeg holdt på å kjøre av veien da jeg fikk beskjeden, men jeg er jo redd for at det bare er ord nok en gang. Jeg tør ikke helt å tro det før jeg står med papiret om varig opphold i hendene, sier han.

Diyar Barzangee (34) tør heller ikke slippe jubelen helt løs.

– Vi har jo fått tilsvarende beskjeder før. Men jeg håper jo det er alvor denne gang, sier Barzangee, og legger til at føler seg som en blomst som endelig har fått vann.

– Det er jubel i Tromsø i dag, sier ordfører Arild Hausberg (Ap), som har engasjert seg sterkt for kurdernes sak. Senest i forrige uke sendte han en henstilling om amnesti til regjeringen for to godt integrerte MUF-ere som er bosatt i byen.

– All ære til departementet som nå ser ut til å finne en fornuftig løsning, sier han. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse