Gyver løs på arbeidslivet
Sunniva Ørstavik retter blikket mot norsk arbeidsliv når hun nå går løs på sitt andre år som ombud.
Saken oppsummert
christina.halvorsen@anb.no
Sunniva Ørstavik har nå vært likestillings- og diskrimineringsombud i ett år. Hun er særlig fornøyd med alle debattene som har rast i året som har gått.
– Jeg synes det hadde vært stille rundt likestillingsdebatten lenge, men det siste året har vært et år da likestilling har blitt debattert mye, sier Ørstavik til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).
Hijab og pappaperm
Hun nevner debattene om hijab i politiet, likelønn og pappapermisjon som eksempler på saker folk har engasjert seg i.
– Debattene har gått kontinuerlig, skapt diskusjoner i Stortinget og vi har også hatt et kvinnepanel som har satt mange viktige saker på dagsorden. Ingunn Yssen og Marie Simonsen har skrevet boka «Bråk», og det mener jeg illustrerer noe av det vi trenger. Den største trusselen vi har er at folk synes likestilling er litt avleggs og kjedelig og at mange tror vi har kommet i mål. Derfor blir det viktig for meg nå å skape nye verktøy og måter å snakke om likestilling og mangfold på. Det nytter ikke at regjeringen sier «dette høres fint ut», dersom ikke folk der ute er med, ivrer Ørstavik.
Arbeidsliv og offentlige tjenester
Likestilling er langt fra oppnådd, mener ombudet.
– Det er mye som har stått på stedet hvil i årevis. Det gjelder blant annet likelønn mellom menn og kvinner og folk med nedsatt funksjonsevne sin tilgang til arbeidslivet, sier Ørstavik.
Når hun nå går inn i sitt andre år som ombud, retter hun blikket blant annet mot nettopp norsk arbeidsliv.
– Vi har allerede fått til mye i år, men vi må tettere inn i arbeidslivet. Nå inviterer vi til et bredt samarbeid, fordi arbeidslivet er en arena som på mange måter sitter med nøkkelen til å fremme likestilling og hindre diskriminering. Jeg skal samarbeide med blant annet KS og NHO for å etablere gode plattformer for samarbeid og engasjement, sier Ørstavik.
Tar tak i det offentlige
Offentlige tjenester er også en arena Ørstavik nå retter blikket mot.
– Noe av det som bekymrer meg mest er mangel på likeverdige tjenester i det offentlige. Det kan dreie seg om noe så konkret som fysiske barrierer. Vi vet for eksempel også at innvandrere har større risiko for å få psykiske lidelser, men at de har mindre sjanse enn andre til å få hjelp, sier Ørstavik, som nå vil sette i gang både forskning og samarbeid med norske helsestasjoner.
Vil høre ungdom mer
Ungdom blir også et satsingsområde for Ørstavik i det kommende året.
– Vi må greie å engasjere de unge, og jeg holder på å sette ned et ungdomspanel som skal gi meg råd om hva som er viktig for dem. Vi har masse eksempler på ungdom som sier de oppfatter seg som likestilt, men likevel føler seg urettferdig behandlet. Det handler altså om hvilke merkelapper de setter på tingene. Utfordringen vår blir dermed å finne noen nye virkemidler og nye måter å snakke på, sier Ørstavik.
– For meg blir 2011 et år der det blir viktig å skape engasjement for å få til endringer, sier Ørstavik. (ANB)


Nå: 0 stillingsannonser