JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO-kongressen

Slik blir LOs politikk fra 2025 til 2029. Her er de viktigste vedtakene

AFP-ordning og penger til Rødt. Det er litt av LOs nye politikk.
Peggy Hessen Følsvik (t.v) har vært LO-leder siden 2021. Etter kongressen tar Kine Asper Vistnes over klubba og toppjobben i LO.

Peggy Hessen Følsvik (t.v) har vært LO-leder siden 2021. Etter kongressen tar Kine Asper Vistnes over klubba og toppjobben i LO.

Brian Cliff Olguin

Saken oppsummert

aslak@lomedia.no

LO-kongressen har staket ut kursen for de fire neste årene fram til 2029. Etter fem dager med debatt har delegatene funnet løsninger på de store stridsspørsmålene på kongressen.

Vi har gått gjennom vedtakene fra delegatene. Dette er de viktigste:

Valg av ny LO-ledelse

Kine Asper Vistnes går fra å være nestleder i Fellesforbundet til å bli ny LO-leder. 48-årige Vistnes var valgkomiteens eneste kandidat etter at Styrkes Frode Alfheim trakk sitt kandidatur. 

Utskiftningene på toppen var rekordstor. Sju av ni personer i LO-ledelsen er nå uten erfaring fra å lede organisasjonen med over én million medlemmer.

Valgkomiteens innstilling, som også ble vedtatt av kongressen, betyr at LO-ledelsen vil bestå av ni og ikke åtte personer som i forrige kongressperiode.

Det ble stilt et benkeforslag mot Frode Engen fra Arbeidsmandsforbundet som LO-sekretær, men Markus Hansen fra EL og IT Forbundet – tidligere Rødt-topp – tapte kampen.

Disse skal lede LO de fire neste årene:

• Kine Asper Vistnes, Fellesforbundet, leder (ny), 48 år

• Henriette Jevnaker, Fagforbundet, 1. nestleder (ny), 49 år

• Are Tomasgard, Styrke, 2. nestleder (gjenvalg), 57 år

• Ingerid Marie Utvik, NTL, 1.-sekretær (ny) 48 år

• Fawsi Adem, HK (ny) 40 år

• Trude Tinnlund, Fellesforbundet, (gjenvalg) 57 år

• Katrine Haugland Martinsen, FO (ny) 51 år

• Odd Haldgeir Larsen, Fagforbundet, (ny) 64 år

• Frode Engen, Arbeidsmandsforbundet, (ny) 49 år

Penger til Rødt – mindre til Sp

Pengegave til Rødt for første gang siden LO-kongressen i 2013, samtidig som Sp får 1,5 millioner kroner og ikke 3 millioner kroner som var LO-sekretariatets forslag. 

Det ble utfallet av LOs tradisjon for å gi penger til rødgrønne partier på venstresiden. 

LO-sekretariatet hadde innstilt på å gi til sammen 29 millioner kroner til Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, men ingenting til Rødt.

Et klart flertall i salen gikk til slutt inn for å gi 1,5 millioner kroner til partiet.

Sekretariatet hadde innstilt på å gi Senterpartiet 3 millioner kroner, men kongressen valgte å halvere dette beløpet – fra 3 millioner kroner til 1,5 millioner kroner.

Beløpet på 29 millioner kroner til de rødgrønne fordeler seg dermed slik:

Ap 20 millioner kroner, Sp 1,5 millioner kroner, SV 6 millioner kroner og Rødt 1,5 millioner kroner.

Ikke lenge etter advarte Frp-lederen mot alliansen mellom LO, Ap og Rødt.

LOs 36. kongress er over. 315 delegater har meislet ut LOs nye politikk.

LOs 36. kongress er over. 315 delegater har meislet ut LOs nye politikk.

Brian Cliff Olguin

Kompromiss om AFP

Et av de store stridstemaene på LO-kongressen var AFP (avtalefestet pensjon).

Den nye ordningen for denne tidligpensjonen (Avtalefestet pensjon) betyr at man opparbeider seg rettigheter til AFP basert på antallet år i virksomheten, ifølge LO-kongressens vedtak.

Det er dette Fagforbundet har kalt en opptjeningsordning. Per i dag er AFP en kvalifiseringsordning. Forslaget fra redaksjonskomiteen lød slik:

«Arbeidstakere som har fylt femti år skal opprettholde rettigheter som følger av dagens ordning. De vil også kunne motta AFP etter dagens ordning hvis de har minst 18 års opptjening i tariffbundet virksomhet samlet og har minimum 7 år mellom 50 og 62 år.»

LO ønsker også å gi mulighet for AFP til uføre, basert på opptjening fram til de blir uføre.

Fagforbundets Odd Haldgeir Larsen kaller innstillinga et kompromiss, men vedgår samtidig at forbundet hans har fått det som de ønsker.

Flertall for Israel-boikott

Et overveldende flertall på LO-kongressen stemte for en skjerpet politikk mot Israel. 240 av delegatene stemte for økonomisk boikott. 69 stemte mot.

LO-ledelsen vil ha kulturell, akademisk og sportslig boikott av israelske aktører som støtter opp under okkupasjonen, men de ønsket ikke økonomisk boikott.

Uttalelsen går dermed lenger enn det LO-ledelsen ønsket seg. 

Hvis okkupasjonen av palestinske områder ikke opphører innen september i år, som FNs generalforsamling har krevd, bør Norge ta initiativ til en internasjonal boikott, heter det i vedtaket.

LO bruker også ordet «folkemord» om det som den palestinske sivilbefolkningen blir utsatt for. 

Mindretallet i redaksjonskomiteen ville heller ikke bruke ordet folkemord, men heller formuleringen «ufattelige lidelser».

Vedtaket innebærer at LO vil arbeide for at dette er noe regjeringen skal følge opp. Ap-leder Jonas Gahr Støre har understreket at partiet hans er uenig.

LO sa nei til kraftige strømforslag

Delegater fra Fellesforbundet forsøkte å få LO-kongressen med på å skjerpe kraftpolitikken, men fikk ikke støtte.

Mens forslaget som lå på bordet hadde som sitt viktigste budskap at kraftproduksjonen må opp, var opposisjonen opptatt av å sikre politisk kontroll over krafta.

Forslaget fra komiteen til handlingsprogram og politisk uttalelse som ble lagt fram for kongressen, fikk også flertall.

Her er de viktigste formuleringene: 

• LO mener at det må utvikles konkrete tiltak for å sikre forutsigbare og konkurransedyktige kraftpriser

• Det må utredes om et statlig strømkjøpsselskap kan være et virkemiddel

• LO mener det må være et mål at Norge gjenetablerer konkurransedyktige kraftpriser

• LO mener at erstatning av de to eldste danmarkskablene bør inngå i en helhetsvurdering knyttet til realisering av havvindparker med forbindelser til Norge og utlandet

Fellesforbundet-forslagene som det ble votert over, gikk på krav om å ta strøm av børs, reforhandling av kabelavtalene, elektrifisering av sokkelen med havvind og å ikke innføre EUs fornybardirektiv. Alle disse led altså nederlag. 

Komiteen gikk heller ikke inn for at LO skal jobbe for å få Norge ut av Acer, EUs energibyrå.

Omstridt vedtak gjort på e-post

Via e-post har LO-sekretariatet vedtatt at ansvaret for lønnsforhandlingene til ansatte i sykehusene, på jernbanen, kultursektoren, NRK og Avinor flyttes umiddelbart.

Under LO-kongressens nest siste dag ble beslutningen om å flytte forhandlingsområdet for Spekter-bedriftene fra LO Stat til LO sentralt debattert.

Imidlertid viste det seg at debatten ble tatt uten at viktig informasjon var klart for alle: 

Forhandlingsområdet var allerede flyttet. Vedtaket ble gjort av sekretariatet på e-post.

Hvorfor forslaget fra forbundet Creo ble avvist, begrunner LOs Julie Lødrup slik:

– Prosessen er kommet veldig langt med flere som allerede har byttet jobb. Og det er allerede vedtatt at forhandlingsområdet er flyttet til LO umiddelbart, sier hun.

Før LO-kongressen sendte Creo sendte inn forslag om å oppheve vedtaket om å flytte forhandlingsområdet for Spekter-bedriftene fra LO Stat til LO sentralt.

Dette forslaget ble avvist, men Creos nestleder Cathrine Nyheim valgte å opprettholde forslaget under kongressen. Også dette forslaget ble avvist.

LO skal vurdere eget boligbyggelag

LO-forbundet Handel og Kontor har foreslått at LO skal utrede et eget boligbyggelag som skal bygge, selge og leie ut rimelige boliger til arbeidsfolk i hele landet.

LO-kongressen vedtok at forslaget skal oversendes til LOs sekretariatet. Det betyr at det kan settes i gang en utredning av et LO-boligbyggelag i løpet av kongressperioden 2025–2029.

Warning