JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

laster inn

Brian Cliff Olguin

Fagbevegelsen

Ansatte i LO-forbund er splittet: – Lojaliteten til eget forbund er sterkt

Ansatte i LO-systemet gjør noe de aldri ville tillatt for sine egne medlemmer.

lene@lomedia.no

brian@lomedia.no

– Tariffavtaler er ikke følelser, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).

Vel, det er det delte meninger om.

Før i tida organiserte HK bare de kontoransatte i fagbevegelsen.

De andre – faglige sekretærer, saksbehandlere og rådgivere – var medlemmer i det forbundet de var ansatt i.

De hadde som oftest bakgrunn som tillitsvalgte i samme forbund.

Nå organiserer HK alle arbeidstakergrupper. Tariffavtalen HK har med Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF), som forbundene er medlem i, gjelder alle ansatte.

Likevel er mange ansatte i fagbevegelsen fortsatt medlemmer i det forbundet de jobber i. De har egne klubber og egne avtaler med arbeidsgiveren sin.

Hvorfor er det sånn? Her forteller de om det, og HK-tillitsvalgte forteller om hva de mener om situasjonen.

Brian Cliff Olguin

Fellesforbundet: – Mange føler sterk lojalitet til sitt eget forbund

– Vi faglige sekretærer har gjerne bakgrunn fra Fellesforbundet og har gått gradene som tillitsvalgte før vi ble ansatt i forbundet. Mange føler sterk lojalitet til eget forbund, forklarer Endre Lie.

Han er leder i Fellesutvalg for faglige sekretærer, rådgivere og regionale verneombud (FUSS) i Fellesforbundet.

– Når vi blir ansatt, blir vi godkjent som tillitsvalgte av forbundsstyret. Da kan vi inngå avtaler på vegne av forbundet. Derfor er det naturlig at de faglige sekretærene er organisert i Fellesforbundet, sier han.

Lie avviser at denne gruppa blir pålagt å være medlemmer i Fellesforbundet.

– Det har jeg aldri hørt om. Arbeidsgiver har ingenting med hvor du er organisert.

Å bytte forbund er utenkelig for Endre Lie.

– Ville dere vurdert et bi-medlemskap i HK, hvis det fantes et tilbud om det?

– I utgangspunktet har vi ikke noe ønske om det.

Jane Handelsby, HK-klubbleder i Fellesforbundet, understreker at samarbeidet med FUSS er godt.

Hun anerkjenner at FUSS-medlemmene føler tilhørighet til Fellesforbundet. Likevel skulle hun ønske at alle var medlemmer i HK.

– Selv om samarbeidet med FUSS er godt, har vi en følelse av at vi i HK-klubben er et B-lag blant de ansatte. Alle er jo like viktige for å få til resultater. Men det føles ikke alltid sånn.

Jane Handelsby.

Jane Handelsby.

Brian Cliff Olguin

Organisering i Fellesforbundet:

I Fellesforbundet er de ansatte medlemmer i to forbund – enten i Fellesforbundet eller i HK.

Hundre ansatte i Fellesforbundet er medlemmer i sitt eget forbund. De har sin egen organisasjon: Fellesutvalg for faglige sekretærer, rådgivere og regionale verneombud (FUSS).

45 av de ansatte er medlemmer i HK.

Landsoverenskomsten mellom HK og AAF gjelder for alle ansatte i Fellesforbundet. I tillegg har både FUSS og HK-klubben særavtaler med Fellesforbundet.

Brian Cliff Olguin

Fagforbundet: – Vi er stolte av at vi har en egen fagforening.

Seniorrådgiver og virksomhetstillitsvalgt Lene-Britt Johannesen og Unni Bjerregaard Moe, også tillitsvalgt i Fagforbundet Ansatte (FA), forteller at de fleste medlemmene deres er tidligere tillitsvalgte i kommunene.

Hovedtyngden av FAs medlemmer er faglige rådgivere.

– Det handler om å ikke miste bakgrunnen sin, om kultur og identitet, mener Moe.

De to mener HK-klubben og FA bør kunne leve greit side om side og respektere hverandre.

– Kunne bi-medlemskap være en løsning?

– Det er jeg usikker på, det har ikke vært noe tema. Løsningen er å leve med dette og ikke problematisere det. Jeg er opptatt av at de ansattes valg blir respektert og at vi får ro. Ellers går det ut over arbeidsmiljøet, sier Moe.

Organisering i Fagforbundet:

I Fagforbundet, Norges største forbund, er de ansatte organisert i to forbund – HK og Fagforbundet.

De ansatte som er medlemmer i Fagforbundet har sin egen landsomfattende fagforening – på linje med alle andre fagforeningene i forbundet. Den heter Fagforbundet Ansatte (FA) og har 190 medlemmer.

HK-klubben har om lag 200 medlemmer.

FA har en egen tariffavtale med Fagforbundet. Den er nesten identisk med tariffavtalen mellom HK og AAF. På toppen av det har FA og HK-klubben en felles særavtale med Fagforbundet som sikrer at alle ansatte har like vilkår. Begge har også en felles særavtale med Fagforbundet som ivaretar medbestemmelse mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver.

Brian Cliff Olguin

Også Fagforbundet: – Å sitte på samme side av bordet som arbeidsgiveren virker merkelig for meg

Halvparten av de 390 ansatte i Fagforbundet er medlemmer i HK. Linn Schive, HKs klubbleder, mener at alle ansatte i Fagforbundet burde være i HK.

– For meg er det en «nobrainer». Å sitte på samme side av bordet som arbeidsgiveren virker merkelig for meg. Hvem skal klubben anke til hvis de ikke når igjennom i forhandlinger? Til forbundsledelsen?

De ansatte i Fagforbundet har like lønns- og arbeidsvilkår uansett om de er medlemmer i HK eller Fagforbundet.

Ikke alle tidligere tillitsvalgte er medlemmer i FA.

Magnus Langstrand jobber som spesialrådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Han er medlem i HK, men han har lang fartstid som medlem i Fagforbundet.

Langstrand har nemlig bakgrunn som hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Ringerike kommune.

Da Langstrand ble ansatt som rådgiver i Fagforbundets kompetansesenter for Østlandet i 2018, beholdt han medlemskapet i nettopp Fagforbundet.

Han ble overført fra sin tidligere fagforening til fagforeningen Fagforbundet Ansatte.

Magnus Langstrand.

Magnus Langstrand.

Brian Cliff Olguin

– Jeg tenkte ikke noe mer over det. Det er vanlig at rådgiverne i kompetansesentrene er medlemmer i Fagforbundet, sier han og trekker på skuldrene.

Året etter begynte han å jobbe i Fagforbundets forhandlingsenhet. Kort tid etter stakk HKs klubbleder innom kontoret til Langstrand og ville ha ham som medlem.

– Jeg fikk raskt en forståelse for at det var i HK jeg måtte være medlem, jeg synes det er underlig å være medlem hos min egen arbeidsgiver.

Langstrand byttet forbund.

– Det var helt uproblematisk. Flertallet i avdelingen min er HK-medlemmer, sier han.

– Litt vondt i hjertet å ikke være medlem i HK

Karianne Hansen Heien er samfunnsviter, HK-medlem og jobber som spesialrådgiver i Fagforbundet. Det har hun gjort siden hun var nyutdannet i 2007. Heien ble raskt medlem i HK. Hun har vært leder i HK-klubben i Fagforbundet og var streikeleder under konflikten i 2014.

Fra 2017 til 2019 jobbet Heien imidlertid som forbundssekretær i El og IT forbundet. Da ble hun medlem i nettopp El og IT forbundet, selv om det også var en HK-klubb der.

– Årsaken til at jeg meldte overgang var at lønna mi ble forhandlet fram mellom husklubben og ledelsen i El og IT forbundet. Men det gjorde litt vondt i hjertet å ikke være medlem av det forbundet som har retten til å organisere de som jobber i fagbevegelsen, sier hun.

Karianne Hansen Heien.

Karianne Hansen Heien.

Brian Cliff Olguin

Heien understreker at hun likte jobben i El og IT forbundet, men hun synes ikke det er riktig å være medlem hos sin egen arbeidsgiver. Heller ikke at det finnes to klubber som organiserer ulike grupper ansatte i forbundene.

– Vi som jobber i fagbevegelsen skal jobbe for en solidarisk lønnspolitikk hvor vi ser alle, fra topp til bunn. Det får man ikke gjort i forbund med husklubber. At de lavest lønte er medlem i HK, mens de høyest lønte er medlem i det forbundet de er ansatt i, strider mot mine tanker om solidaritet, sier Heien.

– Vi jobber for en uavhengig fagbevegelse, sier hun.

Brian Cliff Olguin

Forbundet Styrke: – Får ikke en oljearbeider som begynner å jobbe i forbundet til å melde seg inn i HK.

Einar Olsvik er leder i fellesklubben i Forbundet Styrke. Den består av både ansatte som er medlemmer i nettopp Forbundet Styrke og i HK. Kunne han og de andre Styrke-medlemmene tenke seg å gå over til HK?

Olsvik rister på hodet.

– Det handler om tilhørighet. Å være medlem i Forbundet Styrke er en del av vår identitet. Du får ikke en oljearbeider som begynner å jobbe i forbundet til å melde seg inn i HK. Det skjer ikke.

– Men hva om HK tilbød et bi-medlemskap, slik at dere som er medlem i Styrke også var medlemmer
i HK?

– Det har jeg spurt HK-ledelsen om. Jeg ville stått først i køen! Og 80 prosent av medlemmene hadde slått følge, tror jeg.

Å betale en skjerv kontingent til HK ville også gitt Olsvik bedre samvittighet.

– Vi skal jo egentlig være organisert i HK, dette er deres virkeområde. Med et bi-medlemskap kunne vi benyttet oss av HKs apparat. Det bør HK ta initiativ til.

Organisering i Forbundet Styrke:

Fagforbundet Styrke er et resultat av sammenslåingen mellom Industri Energi (IE) og Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) i 2023.

Én gruppe av de ansatte er medlemmer i nettopp Styrke, resten er medlemmer i HK.

De ansatte fra gamle IE har en felles klubb og en felles særavtale som de forhandler med arbeidsgiveren om. Klubblederen er fra Styrke, de har flest medlemmer, nestlederen er fra HK. Det har klubben nedfelt i vedtektene sine.

Nå snakker fellesklubben med HK-klubben i tidligere FLT om å fusjonere.

Brian Cliff Olguin

Handel og Kontor: – Vi ønsker at alle som jobber i forbundene skal være medlemmer hos oss.

– Det er vi som har tariffavtalen for foretakene i arbeiderbevegelsen. Det er resultatet av en teigdeling mellom forbundene. Vi ønsker at alle som jobber i forbundene skal være medlemmer hos oss.

Det sier Christopher Beckham, leder i HK. Han er oppgitt over dagens situasjon.

– For mange av de ansatte som har bakgrunn som tillitsvalgte handler medlemskapet i eget forbund om følelser og identitet, forteller de til HK-Nytt. Har du ingen forståelse for det?

– Tariffavtaler er ikke følelser, svarer Beckham tørt.

Under lønnsoppgjøret mellom HK og AAF i november ble partene enige om å sette ned et utvalg som blant annet skal foreslå tiltak og samarbeidsformer som sikrer dem begge høy organisasjonsgrad.

– Hensikten vår er at HK skal være det foretrukne forbundet i fagbevegelsen, sier HK-lederen.

LO-lederen: – Det er organisasjonsfrihet

Temaet var oppe til debatt under HKs landsmøte i september og skapte høy stemning i salen. Da LO-leder Peggy Hessen Følsvik var på talerstolen, sa hun dette:

– Jeg har bare lyst til å minne oss alle sammen om at det er organisasjonsfrihet i dette landet. Så får vi ta det derfra og fortsette å jobbe med de spørsmålene som kan være utfordrende for oss.

Det ble ikke tatt godt imot.

– Det var en veldig uheldig uttalelse som satte fyr på HK-medlemmene i fagbevegelsen. De mener at LO-ledelsen ikke skjønner hva dette dreier seg om, sier Beckham.

Landsmøtet vedtok dette: «Fagbevegelsen anerkjenner ikke husklubber fordi det undergraver tariffavtalene. Derfor skal vi heller ikke anerkjenne husklubber i fagbevegelsen». Landsmøtet besluttet også at HK skal organisere flere ansatte og opprette flere avtaler i fagbevegelsen de neste årene. Nå skal HKs forbundsstyre diskutere hvordan de skal få til det.

– Kan tilbud om bi-medlemskap være en løsning?

– Forbundene kan tilby bi-medlemskap til sine ansatte. Det kunne vi levd med. Men hovedmedlemskapet må være hos oss. Det er vi som har tariffavtalen og organisasjonsretten, gjentar Beckham.

Handel og Kontor i fagbevegelsen:

Handel og Kontor (HK) organiserer 1.300 ansatte i LO, LO-forbundene, flere fagforeninger, Arbeiderpartiet, SV, Rødt og deres ungdomspartier, i tillegg til ulike organisasjoner.

HK har en egen tariffavtale, Landsoverenskomsten, med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening.

lene@lomedia.no

brian@lomedia.no

– Tariffavtaler er ikke følelser, sier Christopher Beckham, leder i Handel og Kontor (HK).

Vel, det er det delte meninger om.

Før i tida organiserte HK bare de kontoransatte i fagbevegelsen.

De andre – faglige sekretærer, saksbehandlere og rådgivere – var medlemmer i det forbundet de var ansatt i.

De hadde som oftest bakgrunn som tillitsvalgte i samme forbund.

Nå organiserer HK alle arbeidstakergrupper. Tariffavtalen HK har med Arbeiderbevegelsens Arbeidsgiverforening (AAF), som forbundene er medlem i, gjelder alle ansatte.

Likevel er mange ansatte i fagbevegelsen fortsatt medlemmer i det forbundet de jobber i. De har egne klubber og egne avtaler med arbeidsgiveren sin.

Hvorfor er det sånn? Her forteller de om det, og HK-tillitsvalgte forteller om hva de mener om situasjonen.

Brian Cliff Olguin

Fellesforbundet: – Mange føler sterk lojalitet til sitt eget forbund

– Vi faglige sekretærer har gjerne bakgrunn fra Fellesforbundet og har gått gradene som tillitsvalgte før vi ble ansatt i forbundet. Mange føler sterk lojalitet til eget forbund, forklarer Endre Lie.

Han er leder i Fellesutvalg for faglige sekretærer, rådgivere og regionale verneombud (FUSS) i Fellesforbundet.

– Når vi blir ansatt, blir vi godkjent som tillitsvalgte av forbundsstyret. Da kan vi inngå avtaler på vegne av forbundet. Derfor er det naturlig at de faglige sekretærene er organisert i Fellesforbundet, sier han.

Lie avviser at denne gruppa blir pålagt å være medlemmer i Fellesforbundet.

– Det har jeg aldri hørt om. Arbeidsgiver har ingenting med hvor du er organisert.

Å bytte forbund er utenkelig for Endre Lie.

– Ville dere vurdert et bi-medlemskap i HK, hvis det fantes et tilbud om det?

– I utgangspunktet har vi ikke noe ønske om det.

Jane Handelsby, HK-klubbleder i Fellesforbundet, understreker at samarbeidet med FUSS er godt.

Hun anerkjenner at FUSS-medlemmene føler tilhørighet til Fellesforbundet. Likevel skulle hun ønske at alle var medlemmer i HK.

– Selv om samarbeidet med FUSS er godt, har vi en følelse av at vi i HK-klubben er et B-lag blant de ansatte. Alle er jo like viktige for å få til resultater. Men det føles ikke alltid sånn.

Jane Handelsby.

Jane Handelsby.

Brian Cliff Olguin

Organisering i Fellesforbundet:

I Fellesforbundet er de ansatte medlemmer i to forbund – enten i Fellesforbundet eller i HK.

Hundre ansatte i Fellesforbundet er medlemmer i sitt eget forbund. De har sin egen organisasjon: Fellesutvalg for faglige sekretærer, rådgivere og regionale verneombud (FUSS).

45 av de ansatte er medlemmer i HK.

Landsoverenskomsten mellom HK og AAF gjelder for alle ansatte i Fellesforbundet. I tillegg har både FUSS og HK-klubben særavtaler med Fellesforbundet.

Brian Cliff Olguin

Fagforbundet: – Vi er stolte av at vi har en egen fagforening.

Seniorrådgiver og virksomhetstillitsvalgt Lene-Britt Johannesen og Unni Bjerregaard Moe, også tillitsvalgt i Fagforbundet Ansatte (FA), forteller at de fleste medlemmene deres er tidligere tillitsvalgte i kommunene.

Hovedtyngden av FAs medlemmer er faglige rådgivere.

– Det handler om å ikke miste bakgrunnen sin, om kultur og identitet, mener Moe.

De to mener HK-klubben og FA bør kunne leve greit side om side og respektere hverandre.

– Kunne bi-medlemskap være en løsning?

– Det er jeg usikker på, det har ikke vært noe tema. Løsningen er å leve med dette og ikke problematisere det. Jeg er opptatt av at de ansattes valg blir respektert og at vi får ro. Ellers går det ut over arbeidsmiljøet, sier Moe.

Organisering i Fagforbundet:

I Fagforbundet, Norges største forbund, er de ansatte organisert i to forbund – HK og Fagforbundet.

De ansatte som er medlemmer i Fagforbundet har sin egen landsomfattende fagforening – på linje med alle andre fagforeningene i forbundet. Den heter Fagforbundet Ansatte (FA) og har 190 medlemmer.

HK-klubben har om lag 200 medlemmer.

FA har en egen tariffavtale med Fagforbundet. Den er nesten identisk med tariffavtalen mellom HK og AAF. På toppen av det har FA og HK-klubben en felles særavtale med Fagforbundet som sikrer at alle ansatte har like vilkår. Begge har også en felles særavtale med Fagforbundet som ivaretar medbestemmelse mellom tillitsvalgte og arbeidsgiver.

Brian Cliff Olguin

Også Fagforbundet: – Å sitte på samme side av bordet som arbeidsgiveren virker merkelig for meg

Halvparten av de 390 ansatte i Fagforbundet er medlemmer i HK. Linn Schive, HKs klubbleder, mener at alle ansatte i Fagforbundet burde være i HK.

– For meg er det en «nobrainer». Å sitte på samme side av bordet som arbeidsgiveren virker merkelig for meg. Hvem skal klubben anke til hvis de ikke når igjennom i forhandlinger? Til forbundsledelsen?

De ansatte i Fagforbundet har like lønns- og arbeidsvilkår uansett om de er medlemmer i HK eller Fagforbundet.

Ikke alle tidligere tillitsvalgte er medlemmer i FA.

Magnus Langstrand jobber som spesialrådgiver i Fagforbundets forhandlingsenhet.

Han er medlem i HK, men han har lang fartstid som medlem i Fagforbundet.

Langstrand har nemlig bakgrunn som hjelpepleier og hovedtillitsvalgt i Ringerike kommune.

Da Langstrand ble ansatt som rådgiver i Fagforbundets kompetansesenter for Østlandet i 2018, beholdt han medlemskapet i nettopp Fagforbundet.

Han ble overført fra sin tidligere fagforening til fagforeningen Fagforbundet Ansatte.

Magnus Langstrand.

Magnus Langstrand.

Brian Cliff Olguin

– Jeg tenkte ikke noe mer over det. Det er vanlig at rådgiverne i kompetansesentrene er medlemmer i Fagforbundet, sier han og trekker på skuldrene.

Året etter begynte han å jobbe i Fagforbundets forhandlingsenhet. Kort tid etter stakk HKs klubbleder innom kontoret til Langstrand og ville ha ham som medlem.

– Jeg fikk raskt en forståelse for at det var i HK jeg måtte være medlem, jeg synes det er underlig å være medlem hos min egen arbeidsgiver.

Langstrand byttet forbund.

– Det var helt uproblematisk. Flertallet i avdelingen min er HK-medlemmer, sier han.

– Litt vondt i hjertet å ikke være medlem i HK

Karianne Hansen Heien er samfunnsviter, HK-medlem og jobber som spesialrådgiver i Fagforbundet. Det har hun gjort siden hun var nyutdannet i 2007. Heien ble raskt medlem i HK. Hun har vært leder i HK-klubben i Fagforbundet og var streikeleder under konflikten i 2014.

Fra 2017 til 2019 jobbet Heien imidlertid som forbundssekretær i El og IT forbundet. Da ble hun medlem i nettopp El og IT forbundet, selv om det også var en HK-klubb der.

– Årsaken til at jeg meldte overgang var at lønna mi ble forhandlet fram mellom husklubben og ledelsen i El og IT forbundet. Men det gjorde litt vondt i hjertet å ikke være medlem av det forbundet som har retten til å organisere de som jobber i fagbevegelsen, sier hun.

Karianne Hansen Heien.

Karianne Hansen Heien.

Brian Cliff Olguin

Heien understreker at hun likte jobben i El og IT forbundet, men hun synes ikke det er riktig å være medlem hos sin egen arbeidsgiver. Heller ikke at det finnes to klubber som organiserer ulike grupper ansatte i forbundene.

– Vi som jobber i fagbevegelsen skal jobbe for en solidarisk lønnspolitikk hvor vi ser alle, fra topp til bunn. Det får man ikke gjort i forbund med husklubber. At de lavest lønte er medlem i HK, mens de høyest lønte er medlem i det forbundet de er ansatt i, strider mot mine tanker om solidaritet, sier Heien.

– Vi jobber for en uavhengig fagbevegelse, sier hun.

Brian Cliff Olguin

Forbundet Styrke: – Får ikke en oljearbeider som begynner å jobbe i forbundet til å melde seg inn i HK.

Einar Olsvik er leder i fellesklubben i Forbundet Styrke. Den består av både ansatte som er medlemmer i nettopp Forbundet Styrke og i HK. Kunne han og de andre Styrke-medlemmene tenke seg å gå over til HK?

Olsvik rister på hodet.

– Det handler om tilhørighet. Å være medlem i Forbundet Styrke er en del av vår identitet. Du får ikke en oljearbeider som begynner å jobbe i forbundet til å melde seg inn i HK. Det skjer ikke.

– Men hva om HK tilbød et bi-medlemskap, slik at dere som er medlem i Styrke også var medlemmer
i HK?

– Det har jeg spurt HK-ledelsen om. Jeg ville stått først i køen! Og 80 prosent av medlemmene hadde slått følge, tror jeg.

Å betale en skjerv kontingent til HK ville også gitt Olsvik bedre samvittighet.

– Vi skal jo egentlig være organisert i HK, dette er deres virkeområde. Med et bi-medlemskap kunne vi benyttet oss av HKs apparat. Det bør HK ta initiativ til.

Organisering i Forbundet Styrke:

Fagforbundet Styrke er et resultat av sammenslåingen mellom Industri Energi (IE) og Forbundet for ledelse og teknikk (FLT) i 2023.

Én gruppe av de ansatte er medlemmer i nettopp Styrke, resten er medlemmer i HK.

De ansatte fra gamle IE har en felles klubb og en felles særavtale som de forhandler med arbeidsgiveren om. Klubblederen er fra Styrke, de har flest medlemmer, nestlederen er fra HK. Det har klubben nedfelt i vedtektene sine.

Nå snakker fellesklubben med HK-klubben i tidligere FLT om å fusjonere.

Brian Cliff Olguin

Handel og Kontor: – Vi ønsker at alle som jobber i forbundene skal være medlemmer hos oss.

– Det er vi som har tariffavtalen for foretakene i arbeiderbevegelsen. Det er resultatet av en teigdeling mellom forbundene. Vi ønsker at alle som jobber i forbundene skal være medlemmer hos oss.

Det sier Christopher Beckham, leder i HK. Han er oppgitt over dagens situasjon.

– For mange av de ansatte som har bakgrunn som tillitsvalgte handler medlemskapet i eget forbund om følelser og identitet, forteller de til HK-Nytt. Har du ingen forståelse for det?

– Tariffavtaler er ikke følelser, svarer Beckham tørt.

Under lønnsoppgjøret mellom HK og AAF i november ble partene enige om å sette ned et utvalg som blant annet skal foreslå tiltak og samarbeidsformer som sikrer dem begge høy organisasjonsgrad.

– Hensikten vår er at HK skal være det foretrukne forbundet i fagbevegelsen, sier HK-lederen.

LO-lederen: – Det er organisasjonsfrihet

Temaet var oppe til debatt under HKs landsmøte i september og skapte høy stemning i salen. Da LO-leder Peggy Hessen Følsvik var på talerstolen, sa hun dette:

– Jeg har bare lyst til å minne oss alle sammen om at det er organisasjonsfrihet i dette landet. Så får vi ta det derfra og fortsette å jobbe med de spørsmålene som kan være utfordrende for oss.

Det ble ikke tatt godt imot.

– Det var en veldig uheldig uttalelse som satte fyr på HK-medlemmene i fagbevegelsen. De mener at LO-ledelsen ikke skjønner hva dette dreier seg om, sier Beckham.

Landsmøtet vedtok dette: «Fagbevegelsen anerkjenner ikke husklubber fordi det undergraver tariffavtalene. Derfor skal vi heller ikke anerkjenne husklubber i fagbevegelsen». Landsmøtet besluttet også at HK skal organisere flere ansatte og opprette flere avtaler i fagbevegelsen de neste årene. Nå skal HKs forbundsstyre diskutere hvordan de skal få til det.

– Kan tilbud om bi-medlemskap være en løsning?

– Forbundene kan tilby bi-medlemskap til sine ansatte. Det kunne vi levd med. Men hovedmedlemskapet må være hos oss. Det er vi som har tariffavtalen og organisasjonsretten, gjentar Beckham.

Handel og Kontor i fagbevegelsen:

Handel og Kontor (HK) organiserer 1.300 ansatte i LO, LO-forbundene, flere fagforeninger, Arbeiderpartiet, SV, Rødt og deres ungdomspartier, i tillegg til ulike organisasjoner.

HK har en egen tariffavtale, Landsoverenskomsten, med Arbeiderbevegelsens arbeidsgiverforening.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i handel, kontor, luftfart og reiseliv, finans, forlag, media, samferdsel og organisasjoner.

Les mer fra oss