Brudd i kommuneoppgjøret for LO og YS. Fare for storstreik
LO Kommune bryter forhandlingene med arbeidsgiverne KS i lønnsoppgjøret for kommuneansatte. Oppgjøret går nå til mekling. Dermed er det fare for storstreik i kommunene i slutten av mai.
BLE IKKE ENIGE I FORHANDLINGENE: – Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier Mette Nord.
Alf Ragnar Olsen
Saken oppsummert
per.flakstad@fagbladet.no
sidsel@lomedia.no
– Vi er skuffet over at vi ikke greide å nå fram til enighet. Vårt krav var at hele laget av ansatte skal få økt kjøpekraft, og at de med minst må få mest. Dette var det ikke mulig å få til i forhandlingene med KS, sier Fagforbundets leder Mette Nord som har vært forhandlingsleder for LO Kommune.
I tillegg til LO Kommune har også YS Kommune brutt forhandlingene, mens arbeidstakerorganisasjonene Unio og Akademikerne ble enige med KS.
– Tilbudet fra KS var ikke godt nok for våre viktige yrkesgrupper. Avstanden mellom partene var for stor til å fortsette, sier Trond Ellefsen, leder i YS kommune.
– Vi beklager at LO og YS ikke kunne akseptere et resultat som vi mener også er godt for deres medlemmer, sier arbeidslivsdirektør i KS, Tor Arne Gangsø.
• LO Stat brøt forhandlingene. De tre andre enige med staten
Fare for streik
Oppgjøret for medlemmene av LO og YS går nå til mekling hos Riksmekleren. Oppstart er 6. mai og har frist 27. mai. Lykkes man ikke å nå fram til enighet der, vil det være streik for LO Kommunes 190.000 medlemmer.
Oslo kommune er et eget tariffområde, og er ikke en del av KS-oppgjøret.
• Einige i forhandlingane: Minst 20.100 kroner meir til tilsette i Oslo kommune
– Vi håper å komme fram til et resultat under meklingen som øker medlemmenes kjøpekraft. Dersom vi ikke kommer i mål, vil vi ta i bruk det kraftigste virkemiddelet vi har. Da blir det streik, sier Mette Nord i en pressemelding.
– De lavest lønna rammes hardest av de økte prisene. Vi har sagt at vi vil øke medlemmenes kjøpekraft, og det kravet holder vi fast ved, sier forbundsleder Mette Johnsen Walker i Skolenes landsforbund (SL) i en uttalelse på forbundets hjemmeside
Hun har representert Skolenes landsforbund i forhandlingene sammen med første nestleder Jon Oddvar Holthe og andre nestleder Bodil Gullseth.
Vil løfte hele laget
– Kommunesektoren er avhengig av hele laget av ansatte. Det gjelder en rekke grupper som blant andre helsearbeidere, lærere, renholdere, sosialarbeidere, kulturarbeidere, ansatte i kollektivtrafikken, barnehageansatte, de som jobber med samfunnssikkerhet og beredskap, sier Mette Nord.
– Kommuneansatte opplever økte krav og press i sin arbeidshverdag. Derfor har vi vært tydelig i vårt krav om at de også skal sikres økt kjøpekraft i årets oppgjør, sier hun.
Unio sa ja
– Vår ambisjon var å få mer enn frontfagsrammen. Det viste seg dessverre ikke å være mulig, sier Unios forhandlingsleder Geir Røsvoll. Likevel valgte de å akseptere tilbudet fra KS.
– Det er svært viktig for våre medlemmer at de har mer å rutte med etter et lønnsoppgjør, og med en reallønnsøkning på over halvannen prosent i år så vil dette lønnsoppgjøret merkes i lommeboka.
For Unios grupper, blant andre sykepleiere og lærere er det avtalt sentrale tillegg på mellom 15.200 og 21.200 kroner med virkning fra 1. mai.


Nå: 0 stillingsannonser