JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar

Hvilke rettigheter har du ved overtallighet? Her får du svar

Jeg er midt oppi en prosess omkring overtallighet. Hva er avgjørende for det som skjer med meg framover? Hvor lang tid framover har jeg rettigheter? spør en bekymra lærer.
Ved overtallighet har arbeidsgiver plikt til å forsøke å finne annen egnet jobb til deg. Det er en av bestemmelsene du finner i Arbeidsmiljøloven.

Ved overtallighet har arbeidsgiver plikt til å forsøke å finne annen egnet jobb til deg. Det er en av bestemmelsene du finner i Arbeidsmiljøloven.

Colourbox.com

Slik svarer 2. nestleder Bodil Gullseth i Skolenes Landsforbund:

Det er leit å høre at det blir overtallighet på arbeidsplassen din. Ved overtallighet skal blant anna arbeidsmiljølovens kapittel 15 følges. I § 15–1 står det:

«Før arbeidsgiver fatter beslutning om oppsigelse, skal spørsmålet så langt det er praktisk mulig drøftes med arbeidstaker og med arbeidstakers tillitsvalgte, med mindre arbeidstaker selv ikke ønsker det.»

Både grunnlaget for oppsigelsen og eventuell utvelgelse blant flere ansatte av hvem som skal sies opp, skal drøftes.

Jan-Erik Østlie

Rettigheten til drøftinger og informasjon er dekket i diverse paragrafer i hovedavtalen. Det er viktig at den tillitsvalgte er med i prosessen fram mot å avgjøre hvor stor nedbemanning bedriften skal gjennomgå.

Videre skal det være en bemanningsplan som viser en kartlegging av hvorfor det skal nedbemannes og på hvilken måte.

Hva slags kompetanse må sikres i bedriften framover? Det må gjøres en grundig kartlegging av de ansattes kvalifikasjoner, kompetanse og sosiale forhold i tillegg til ansiennitet før drøftinger gjøres i prosessen.

En saklig totalvurdering skal gjøres ut fra objektive kriterier.

Det må også gjøres en interesseavveining mellom virksomhetens behov og de ulempene en oppsigelse vil påføre den tilsatte.

Dette innebærer at arbeidsgiver kan måtte strekke seg ekstra langt for å finne alternativer til oppsigelse, for eksempel dersom den tilsatte har høy alder, eller dersom vektige sosiale hensyn gjør seg gjeldende.

Det er viktig at man arbeider mye med utvalgskriteriene tidlig i prosessen. Disse må ha så stor grad av objektivitet som mulig.

Om du er en av dem som blir overtallig, er det arbeidsmiljølovens kapittel 14 som skal følges videre.

Om du har vært ansatt i minst 12 måneder i løpet av de to siste årene, har du fortrinnsrett til ansettelse i samme virksomhet dersom det blir en stilling ledig som du er kvalifisert for.

Ved overtallighet har arbeidsgiver plikt til å forsøke å finne anna egna jobb til deg. Dette kan medføre at du får et anna arbeidssted enten i kommunen eller i fylkeskommunen.

Om du ikke får tilbud om en anna jobb, har du ett års fortrinnsrett fra og med at oppsigelsestida di går ut.

Det vil være viktig å samarbeide med din tillitsvalgte framover. Har du en arbeidsplasstillitsvalgt, er det denne som støtter deg, hvis ikke tar du kontakt med fylkeslaget.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse