JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Joar bistår klubbløse SL-medlemmer i lønnsforhandlinger og arbeidsforhold

Joar Brakstad er grunnskoleansvarlig i SL Møre og Romsdal. Han oppfordrer alenemedlemmer til å ta kontakt hvis de trenger hjelp.
Joar Brakstad er lektor med tillegg og har jobbet på skolen i fjorten år.

Joar Brakstad er lektor med tillegg og har jobbet på skolen i fjorten år.

Sidsel Valum

sidsel@lomedia.no

De som er eneste medlem av Skolenes landsforbund (SL) i grunnskolen i Møre og Romsdal, trenger ikke stå alene verken i lønnsforhandlinger eller i vanskelige saker på arbeidsplassen.

– Jeg bistår medlemmer i grunnskolen som trenger det. Men vi er avhengig av at de henvender seg til oss, sier Joar Brakstad.

Han er grunnskoleansvarlig i styret til SL Møre og Romsdal. I skolen snakker med ham på landsstyremøtet til SL i mars hvor han møter som vara for Sissel Stokke.

Klubben vokser

Til daglig jobber Joar som lærer og kontaktlærer for 10. trinn på Sunndal ungdomsskole på Sunndalsøra hvor han i år underviser i norsk, KRLE, kunst- og håndverk og arbeidslivsfag.

Han er lektor med tillegg og har jobbet på skolen i fjorten år.

Lærerutdanninga har han fra fireårig allmennlærerutdanning på Høgskolen i Volda. I tillegg har han en mastergrad i sosiologi og fagdidaktikk fra Universitetet i Bergen (UiB) og dessuten tilleggsutdanning i tysk og norsk.

Joar jobbet som lærer i flere skoler i Bergen og på Lofthus etter at han var ferdig utdanna lærer før han flyttet tilbake til Møre og Romsdal.

i Sunndal kommune har SL rundt 30 medlemmer og av dem jobber omtrent halvparten på Sunndal ungdomsskole.

– Vi har den største klubben og vokser jevnt og trutt, sier Joar.

Fikk på plass verneombud og HMS

– Det er SL-klubben på Sunndal ungdomsskole som har kjempet fram at skolen nå har eget verneombud og et avvikssystem som i dag fungerer og blir brukt, sier Joar.

Han legger til at lærerne i dag har en arbeidstid i tråd med lærernes arbeidstidsavtale (SFS 2213) og at de får utbetalt de ulike tilleggene de skal ha som for eksempel overtidstillegg.

At SL-klubben har kjempet fram mange saker som er viktige for lærerne, mener han er forklaringen på at klubben vokser.

Joar har vært plasstillitsvalgt på skolen og hovedtillitsvalgt men synes det er viktig at tillitsvervet går på omgang.

– Da får flere deltatt på tillitsvalgtskolering. Når en har fullført trinnskoleringen, mener vi det er viktig at andre får muligheten. Da får vi flere på skolen som er skolert, sier han.

Fruktdyrking på egen gård

Joar kommer fra bygda Vistdal i det som tidligere var Nesset kommune før sammenslåingen med Molde.

I dag bor han i det tidligere kommunesenteret i gamle Nesset kommune, Eidsvåg, og reiser daglig til og fra Sunndalsøra med buss.

I Eidsvåg kjøpte han og ektefellen en gård i 2020 hvor de bor sammen med sine fire barn. Planen på sikt er å drive med fruktproduksjon.

– Vi holder på å etablere forsøksbasert fruktproduksjon. Det finnes epleproduksjon i Trøndelag men ikke i stor skala i Møre og Romsdal, forteller han.

De har plantet rundt ett tusen epletrær og skal i år plante mellom to og tre hundre epletrær i tillegg. Målet er produksjon av eplemost, cider og eplesyltetøy.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse