JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Andre nestleder Bodil svarer

Må jeg si opp halve lærerjobben min?

Jeg har vært fullt ut sykmeldt fra jobb i ett år. Ved påsketider fikk jeg innvilga varig uføretrygd i 50 prosent av stillingen, og jeg er nå tilbake i halv stilling. Det ser ut til å gå greit. Nå ber skolen meg om å si opp den delen av stillinga som jeg er arbeidsufør i. Er det riktig? spør delvis uføretrygda lærer.
Nå ber skolen meg om å si opp den delen av stillinga som jeg er arbeidsufør i. Er det riktig? spør delvis uføretrygda lærer.

Nå ber skolen meg om å si opp den delen av stillinga som jeg er arbeidsufør i. Er det riktig? spør delvis uføretrygda lærer.

Colourbox

Slik svarer 2. nestleder Bodil Gullseth i Skolenes Landsforbund:

Bodil Gullseth, andre nestleder i Skolenes Landsforbund

Bodil Gullseth, andre nestleder i Skolenes Landsforbund

Jan-Erik Østlie

I slike saker pleier vi å anbefale medlemmer ikke å si opp selv, men dette er opp til den enkelte å vurdere.

Om du ikke selv sier opp, har arbeidsgiver rett til å gjennomføre en oppsigelse i den fasen du er i nå – det er ikke ulovlig. Oppsigelsen må imidlertid foregå i henhold til arbeidsmiljøloven. Arbeidsgiver må blant anna gjennomføre drøftingsmøter med deg, med støtte av tillitsvalgte om du ønsker det. Om en arbeidsgiver gjennomfører en oppsigelse, er det mange krav til dokumentasjon som må foreligge. Saklighetsvurdering og at det er gjennomført tilrettelegging for at du skal kunne jobbe mer, er to sentrale punkter.

En oppsigelse etter arbeidsmiljølovens § 15–7 (1) må være «saklig begrunnet i virksomheten, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold». Oppsigelse på grunn av sykdom er en oppsigelse på grunn av arbeidstakers forhold. Loven legger opp til en individuell vurdering basert på at den enkelte arbeidstakers behov må veies opp mot virksomhetens behov.

Det grunnleggende moment i saklighetsvurderingen er om tilretteleggingsplikten etter aml. § 4–6 er oppfylt, herunder at det ikke foreligger annen ledig passende stilling i virksomheten. Det er viktig at arbeidsgiver dokumenterer alt som er gjort og vurdert av oppfølging og tilrettelegging for å få den sykmeldte tilbake til arbeid. Dersom den sykmeldte har takket nei til en passende stilling, vil det normalt foreligge saklig grunn for oppsigelse.

Et annet viktig moment er hvilken prognose som foreligger for hel eller delvis friskmelding.

Det er viktig å huske at om du har en deltidsstilling, vil du ha rettigheter i forhold til fortrinnsrett til å utvide stillingen din om helsesituasjonen seinere vil tilsi at du kan jobbe mer.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse