Utdanning
Rio var skolelei – men fikk et kjempetips
På rett sted får nittenåringen både gode skussmål og eksamen bestått.
PÅ BYGGEPLASSEN: Fra venstre lærer Sjur Alvsåker, Rio Palmgren Nilsen og arbeidsleder Ove Nanser i Veidekke.
Ole Palmstrøm
Saken oppsummert
sidsel@lomedia.no
– Jeg blir så rastløs. Jeg er sånn at jeg får litt mark i rumpa av å sitte på skolen, forteller Rio Palmgren Nilsen.
Han droppa ut av videregående skole etter noen måneder i Vg1 på elektrofag.
Rio begynte isteden å jobbe da han var 17 år gammel, men ønsket å fullføre en utdanning etter å ha jobba som ufaglært på McDonalds og Kiwi.
Etter ett år på Skole på byggeplass, et femårig pilotprosjekt i Oslo, er han snart klar for å begynne i lære til høsten – i betongfaget.
SNART LÆRLING: Rio Palmgren Nilsen. (19) tar Vg1 og Vg2 på ett år.
Ole Palmstrøm
Tett oppfølging av lærere
Skole på byggeplass er et tilbud for unge i alderen 18–24 år som ikke har fullført videregående opplæring og som er motivert for fagutdanning i betongfag eller tømrerfag.
– Elevene har vært ute i praksis og møtte hverandre igjen for første gang da de kom tilbake hit i går. Da jeg kom hit klokka kvart over seks, var det allerede en elev her. Kaffen var satt på og det var skikkelig god stemning, forteller Sjur Alvsåker, som er en av lærerne.
Han har bakgrunn som betongarbeider med fagbrev og har utdanning som yrkesfaglærer.
Vi sitter på kjøkkenet rundt et stort bord i lokalene til Skole på byggeplass som Veidekke har på Ulven.
I et naborom sitter flere elever dypt konsentrert over PC-er ved rekker av pulter.
SISTE INNSPURT: Elever i Skole på byggeplass har nettopp fullført ti uker praksis i YFF (Yrkesfaglig fordypning). Nå skriver de en logg om hva de har gjort og lært i praksisperioden.
Ole Palmstrøm
– Vi har vært ute og besøkt dem enkeltvis på arbeidsplassene. Nå sitter de og skriver en logg om hva de har gjort og hva de har lært i praksisperioden. Da ser vi at effektivitet og akkord er noe de har plukka med seg. «Sykt effektivt», beskrev en av dem arbeidet som, forteller Per-Johan Heierstad, som også er lærer.
I Oslo er Skole på byggeplass et nytt tilbud som startet høsten 2024, men tilbudet har eksistert i andre deler av landet siden 1997.
– Jeg har jobba i Veidekke bestandig. Jeg var med og fødte Skole på byggeplass, forteller Heierstad, som jobbet med prosjektet noen år i oppstarten, og kom tilbake høsten 2024.
Skole på byggeplass
Veidekke har organisert prosjektet siden 1997 i samarbeid med andre EBA-bedrifter (bransjeforeningen Entreprenørforeningen – Bygg og Anlegg), videregående skoler og ulike offentlige instanser gjennom tidene.
Siden 1997 har Veidekke organisert 35 skoleklasser i seks fylker.
Over 350 personer har i perioden fått mulighet til fullverdig fagutdanning, og over 220 har i perioden startet som lærlinger i de store byggfagene.
Målgruppa er unge i alderen 18–24 år som ikke har fullført videregående opplæring og som er motivert for fagutdanning i betongfag eller tømrerfag.
Ungdom tas inn som elever i Vg2, uavhengig av om de har fullført Vg1.
Mellom 70 og 90 prosent har manglet fag fra Vg1 som har vært gjennomført via privatistordningen mens de går på Vg2. De siste fem årene har det vært gjennomført 150 privatisteksamener i Vg1 i byggfag underveis i Vg2. 149 av eksamenene ble bestått ved første forsøk.
Kilde: Skole på byggeplass (SPB)
Får gode skussmål
De fire første ukene av praksisperioden var Rio utplassert i Veidekke på en byggeplass på Økern.
De siste seks ukene har han vært utplassert i et byggeprosjekt på Vollebekk hvor Veidekke bygger fire leilighetsbygg for Fredensborg Bolig.
– Han får gode skussmål. Vi er veldig fornøyd med ham. Gutta også, sier Ove Nanser i Veidekke.
Han er arbeidsleder for rundt tjue fagarbeidere på forskaling og betong.
Rio har vært med på bygging av garasjeanlegg og boder under leilighetsbyggene. På byggeplassen peker han på hele ferdigstøpte vegger som heises med kraner fra lasteplanet til lastebiler.
På bakken står det store kasser med ferdige baderom pakket inn i plast. De skal monteres i leilighetene etter hvert som byggene reiser seg.
– Jeg begynte som læregutt sånn som han i 1982, forteller Ove Nanser.
Nå har han over førti år bak seg som betongarbeider.
– Nå vet du hva du skal gjøre de neste førti åra! sier han til Rio og ler.
PILOTPROSJEKT I Oslo er Skole på byggeplass et femåring pilotprosjekt. Her har Rio Palmgren Nilsen vært i praksis.
Ole Palmstrøm
Tar Vg1 og Vg2 på ett år
Rio var en av elleve elever på Skole på byggeplass i Oslo dette skoleåret. Noen av elevene hadde fra før fullført Vg1, mens andre, som Rio, ikke hadde noen skolegang utover grunnskolen. Gjennom Skole på byggeplass tar han Vg1 og Vg2 i løpet av ett skoleår.
Flere av elevene har fått signaler om at de får læreplass i bedriftene der de har vært utplassert i praksis. Målet er at alle etter at skoleåret er omme skal ut i to års læretid, og ta fag- og svennebrev i betongfaget eller tømrerfaget.
Elevene er registrert som elever på Kuben videregående skole. De står blant annet for undervisning og eksamen i fellesfagene.
– Jeg synes det har vært lagt opp til at det er helt mulig å gjennomføre. Det har vært ganske greit å komprimere to skoleår til ett, sier Rio.
Da vi møter ham igjen i begynnelsen av april, har Rio bestått flere eksamener med gode karakterer.
– Jeg hadde engelskeksamen i går og fikk en sekser, forteller han.
Tar opp nye elever
Det var en kamerat som gjorde Rio oppmerksom på Skole på byggeplass. Det er ikke et tilbud du kan søke på. De fleste elevene får plass via ungdomskontakter i Nav eller rådgivere på skolene i Oslo.
Til høsten skal det tas opp rundt femten nye elever.
– Vi skal ha to informasjonsmøter i løpet av våren på Kuben videregående skole for ungdomskontakter i Nav og rådgivere på forskjellige skoler. Etter det har vi intervjurunder med aktuelle kandidater, forteller Sjur Alvsåker.
Å ha en diagnose eller en dom står ikke i veien for å bli tatt opp som elev.
– Det viktige er at vi har trua på dem, sier Alvsåker.
– Vi må spørre om det er noe som står i veien for å gjennomføre. Vi ber dem være ærlige på om de for eksempel venter på å sone en dom. Det må vi få avklart, og så kan vi se på om det kan endres eller utsettes, sier lærer Per-Johan Heierstad.
– Hvordan blir det å ta farvel med disse gutta?
– Det blir bare hyggelig og litt vemodig. Litt som når unga flytter hjemmefra, sier Heierstad.


Nå: 0 stillingsannonser