Skolenes landsforbund kritisk til å videreføre fraværsgrensa
Udir foreslår for Kunnskapsdepartementet å videreføre fraværsgrensa i videregående skole på ti prosent. Skolenes landsforbund (SL) mener den bør være 15 prosent.
Udir foreslår å videreføre fraværsgrensa i videregående skole på 10 prosent. Skolenes landsforbund (SL) er kritisk og ønsker en høyere fraværsgrense.
Colourbox.com
sidsel@lomedia.no
Utdanningsdirektoratet (Udir) har på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet sendt ut forslag til nye fraværsregler i videregående skole på høring. Høringen er nå avsluttet.
«De nesten 400 høringssvarene viser at det er vanskelig å finne fraværsregler som ivaretar alle hensyn», skriver Udir i en pressemelding.
Direktoratet anbefaler derfor å videreføre dagens fraværsgrense på 10 prosent, med mulighet til å unnta enkelte typer fravær. Udir foreslår også at flere innspill til fraværsreglene bør utredes nærmere.
SL ønsker høyere fraværsgrense
– Hva mener SL om forslaget fra Udir?
– Vi kunne tenkt oss noe høyere enn 10 prosent som fraværsgrense. Vi har foreslått en fraværsgrense på 15 prosent, der læreren har mer å si rundt fastsettelse av karakter, svarer første nestleder Jon Oddvar Holthe i en e-post.
Han legger til at SL er fornøyd med et forslag fra Udir om å utrede dokumentasjonkravet ved elevenes sjukefravær.
Udir anbefaler å utrede en ordning med egenmelding med kvote og at den bør sees i sammenheng med regjeringens gjennomgang av fastlegereformen.
Vil utrede øvre grense for fravær
Udir mener også at det bør utredes å sette en øvre grense for fravær. I dag kan elevene ifølge direktoratet ha ubegrenset med fravær unntatt fraværsgrensa, så lenge fraværet kan dokumenteres.
«Det er en verdi at elever kan få førerkortet, er politiske aktive, driver med hjelpearbeid og idrett. Dette er likevel aktiviteter som foregår i skoletiden og som i stor grad er styrt av andre enn skolen», skriver Udir i pressemeldingen.
– En øvre grense for dokumentasjon kan være så mangt, men i utgangspunktet må dokumentasjon iallfall ivareta elever som er syke og læreren må ha noe å si for om det er mulig å gi karakter på grunnlag av gyldig fravær, kommenterer første nestleder Jon Oddvar Holthe i SL.
Sårbare elever
Udir mener også at det bør utredes nærmere om det bør reguleres i opplæringsloven at elever med fravær blir fulgt opp med en oppfølgingssamtale.
Direktoratet viser til at utvidet rett til videregående opplæring med fullføringsreformen som trer i kraft 1. august i år og fylkeskommunens plikt til å følge opp fravær, vil kunne hjelpe elever med høyt fravær til økt nærvær og fullføring av videregående opplæring.