JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
SOMMERKLAR: På første dag i sommerferien er Terje Tretnes snar med å gjøre klar elvebåten sin for å fiske laks i elvestrykene i Karasjok.

SOMMERKLAR: På første dag i sommerferien er Terje Tretnes snar med å gjøre klar elvebåten sin for å fiske laks i elvestrykene i Karasjok.

Privat

SL-tillitsvalgt og sametingspolitiker

Terje tar joiken med inn i klasserommet: – Jeg er stolt av at SL er det første fagforbundet som har likestilt samisk og norsk

Terje Tretnes er kjent som sametingspolitiker, musiker og formidler av samisk kultur. Han er med i valgkomiteen som skal foreslå hvem som blir etterfølgeren til Anne Finborud som forbundsleder i SL.

sidsel@lomedia.no

– I dag og i morgen gjør jeg klar elvebåten. Den skal pusses og beises, både innvendig og utvendig, sier Terje Tretnes, som I skolen snakker med på den første dagen i sommerferien hans i slutten av juni. Han forteller om kjempevær i Karasjok, uten vind, solskinn fra knallblå og skyfri himmel – òg null mygg. Nå er læreren, tillitsvalgte, lokalpolitikeren og musikeren klar for å nyte sommeren i Finnmark.

Terje Tretnes (60)
Sivilstatus: Gift, to barn
Arbeidsplass: Karasjok grunnskole
Tillitsverv: Plasstillitsvalgt, nestleder i SL Finnmark og med i styret til SL Karasjok

KULTURBÆRER: Terje Tretnes er kjent som formidler av samisk musikk og kultur.

KULTURBÆRER: Terje Tretnes er kjent som formidler av samisk musikk og kultur.

Privat

Glad i en joik

Alle som har vært så heldige å være i festlige lag med Terje Tretnes, vet at han gjerne tar en joik, og at han har en flott sangstemme. Så har han også en lang karriere bak seg som musiker og formidler av samisk kultur og musikk. Sammen med musikerkollega Halvdan Nedrejord reiste han i en årrekke omkring og holdt konserter med samisk musikk og joik gjennom det som før het Rikskonsertene.

– Nå har andre overtatt stafettpinnen gjennom Kulturtanken. Det er kulturformidling de lux, sier Terje.

Men det betyr ikke at han har lagt joiken på hylla. Til daglig jobber Terje som lærer på ungdomstrinnet i Karasjok, hvor han er kontaktlærer og klassekontakt for en klasse på åttende trinn som fra i høst begynner på niende trinn. Han underviser i samisk, matte, samfunnsfag, musikk – og da særlig samisk musikk og samisk musikkhistorie. Joiken tar han med inn i klasserommet.

– Joik er den eldste vokale musikktradisjonen vi har i Europa. Det er viktig at elevene får med seg historien, sier han.

Han har rene norskklasser og underviser ellers både i og på samisk. Fra høsten av kommer det også nytt samisk læreplanverk gjennom Fagfornyelsen.

– Bøygen er at vi ikke har nok lærebøker på samisk. Noen verk er blitt oversatt fra norsk, men det er ikke alltid like heldig, sier Terje, som forteller at han lager mye av undervisningsmateriellet selv, særlig det som brukes i musikk.

– Vi deler også litt med hverandre, og med samiske skoler i nabokommunene Tana og Kautokeino, forteller han.

Politiker

Terje Tretnes har lang fartstid som politiker. Han har sittet både i Sametinget og i kommunestyret i Karasjok. Han er nestleder i SL Finnmark og har vært plasstillitsvalgt for SL i Karasjok grunnskole i rundt ti år. Han er også medlem av styret til foreningen SL Karasjok, som har over 45 medlemmer og er i vekst.

– Vi har fått økt innmelding etter at studentmedlemmer kan få melde seg inn gratis, forteller han.

I begynnelsen av juni ble Terje valgt inn i valgkomiteen som i høst begynner arbeidet med å finne kandidater til vervene som forbundsleder, første og andre nestleder og forbundssekretærer som landsmøtet til sjuende og siste skal velge på landsmøtet i april neste år.

– Det kom som en bombe at Anne Finborud ikke tar gjenvalg. Vi begynner arbeidet i høst, og jeg tror nok det skal løse seg, sier han.

På forrige landsmøtet fikk SL Finnmark gehør for et forslag om at Skolenes landsforbund skal ha navnet også på samisk i logoen, noe som i dag er gjennomført. Vedtektene til forbundet er også utgitt på samisk.

– Jeg er stolt av at SL er det første fagforbundet som har likestilt samisk og norsk, og at jeg er med i et forbund som setter pris på mitt morsmål, andre forbund burde følge etter, sier Terje Tretnes.

– Vil bygge bro mellom ledelsen og lærerne

– Hvorfor SL?

– Ha, ha – jeg var politisk aktiv gjennom Samelista her i Karasjok da jeg begynte som lærer i 1997 – som ble forkortet SL – og tenkte at den forkortelsen kjenner jeg! Men, for å være seriøs, jeg leste meg opp. Jeg er ikke minst opptatt av at vi ikke skal ha trynetillegg, jeg ønsker at alt skal være flatt. Jeg har blant annet sittet i utvalg og jobbet for at alle skal ha lik lønn. Motparten vet at dette kommer når jeg deltar, men de har fått stor forståelse for det.

– Hva gir det deg å være tillitsvalgt?

– I det daglige forsøker jeg å bygge bro mellom rektor og ledelse og oss på gulvet i stedet for å være i opposisjon. Det er gi og ta. Jeg synes det er svært viktig å følge opp lokalt arbeidstidsavtalen SFS 2213.

– Største utfordringen som tillitsvalgt?

– Å rette opp mistolkninger og misforståelser. Av og til må jeg si til medlemmer at rektor faktisk har rett og har en styringsrett, det er ikke alltid så populært. Dessuten skulle jeg ønsket meg mer frikjøp til å kunne jobbe mer for medlemmene våre, særlig nå som vi begynner å bli så mange SL-medlemmer i Karasjok.

– Mener du at SL blir hørt og har gjennomslag?

– Vi får ikke alltid gjennomslag, men hørt blir vi! Vi har flinke folk sentralt, og våre medlemmer setter stor pris på at sentralt tillitsvalgte ofte kommer hit og holder kurs for oss.

Frykter kutt i skolebudsjettet

– Hvilke saker brenner du mest for å få gjennomført?

– Karasjok kommune har dårlig økonomi. Jeg frykter at kommunen nå vil skal spare penger ved å slå sammen klasser på tvers av språk og håper at klassene ikke blir større enn at vi klarer hanskes med det. Vi lærere må få være lærere, nå stilles det store krav alle veier.

– Hvilken bok leste du sist?

– Ungdomsromanen Mánoheahpe (på norsk Måneskinn) av den færøyske forfatteren Elin à Rovg, som jeg leste på samisk med klassen min.

– Hva gjør du i fritida for å hente nye krefter og inspirasjon?

– Jeg er mye ute i naturen og nå starter laksefisket. Vi fisker for matauk, for å få mat til vinteren. Vi fisker både ørret, sik og røye. Om høsten er det elgjakt. Ellers er jeg mye på hytta vår, og vi besøker slektninger på vidda som har rein. Jeg er ikke så glad i å plukke multer, men det gjør kona mi. Og joik blir det uansett hvor vi er!

FANGST: Terje Tretnes fisker året rundt for å fylle opp fryseboksen.

FANGST: Terje Tretnes fisker året rundt for å fylle opp fryseboksen.

Privat

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i skolesektoren.

Les mer fra oss