Kampklar foran tariffoppgjøret 2012
Hovedtariffoppgjøret 2010 viste at kamp for prinsipper begeistrer de streikende og skaper oppslutning i befolkningen, mener John-Peder Denstad.
Saken oppsummert
Større kamp for prinsipper gir også tilbud om mer penger. Bedre garantibestemmelser og økt minstelønn var felles for bygningsarbeider-, renholdsarbeider- og kommunestreikene. Lønnsgarantibestemmelsene ble ikke særlig bedret men resultatet ga kraftig økte minstelønnssatser. Spedisjonsstreiken vant transportarbeiderne. Bruk av bemanningsbyrå skal minske. I overenskomstens omfangsbestemmelse er det tatt inn at den gjelder alle grupper og alt arbeid på godsterminalene. Normale fraværsmønster skal dekkes opp av fast ansatte. Tillitsvalgte skal kunne bistå innleide i arbeidsrelaterte spørsmål. LO kommune vant streiken for sentral lønnsdannelse, høye generelle tillegg og mot krav fra KS om at det meste av lønnsdannelsen skulle skje lokalt.
2012-oppgjøret må være forbundsvist, for å sikre gjennomføring av de ulike kravene, spesielt minstelønnsgarantiordninger. Kvinnelønna var 84,7 prosent av mannslønna i 2009, 85,0 prosent i 2010, opp 0,3 prosentpoeng. Med den farten nås likelønn om 50 år. Viktige krav er: 1) Stortinget må avsette ekstraordinære likelønnspotter i offentlig sektor, og arbeidslivets parter forhandler om fordelingen. Opptrappingsplaner må vedtas for flere oppgjør. 2) Garantiordninger i privat sektor, med opptrappingsplaner over flere oppgjør. I kampen mot lavlønn er viktigste krav lønnsgarantiordninger med reguleringsmekanismer for at blant annet renholdere, vektere, bussjåfører og ansatte i hotell og restaurant og handel skal komme ut av lavlønnsfella.
Lønningenes andel av verdiskapinga i privat næringsliv synker. Eierinntektene stiger. Kravet er kjøpekraftforbedringer for alle overenskomster. Midlertidig ansatte og bruk av innleid arbeidskraft svekker fagbevegelsens styrke og forhandlingsposisjon. LO-NHO-avtalen for «bemanningsbransjen» må erstattes med at innleide skal omfattes av omfangsparagrafene i overenskomstene. Vi er mot oppsplitting av arbeidsfellesskap og egen organisasjon som skjer når deler av virksomheter utskilles eller anbudsutsettes. LO-kongressen krevde streikerett ved tariffhopping. Det må settes makt bak kravet. Innleie, uorganiserte og bedrifter uten tariffavtale svekket virkningen av mange streiker i 2010. LO godtar aldri streikebryteri enten det gjøres av uorganiserte, innleide eller andre. Kampen mot streikebryteri må styrkes.
(Artikkelen sto på trykk i LO-Aktuelt nr. 15/2011)


Nå: 0 stillingsannonser