JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klimakrise:

LO må lede an i den grønne omstillingen, mener forbundsledere

Forbundstoppene tror det er i LO-fellesskapet man finner den mest rettferdige grønne omstillingen.
OMSTILLING: NTL-leder Kjersti Barsok (f.h.), leder Frode Alfheim i Industri Energi og leder Richard Storevik i Fellesforbundet avdeling 5 debatterte grønn omstilling på Kartellkonferansen.

OMSTILLING: NTL-leder Kjersti Barsok (f.h.), leder Frode Alfheim i Industri Energi og leder Richard Storevik i Fellesforbundet avdeling 5 debatterte grønn omstilling på Kartellkonferansen.

Alf Ragnar Olsen

emeline@lomedia.no

LO Stats Kartellkonferanse er i gang og et av temaene er klimakrisen. I en av panelsamtalene diskuterer NTL-leder Kjersti Barsok, leder Richard Storevik i Fellesforbundet avdeling 5 og Frode Alfheim, forbundsleder i Industri Energi grønn omstilling. 

Rettferdig omstilling

Barsok starter med å poengtere at LO kan bidra til å gjøre den grønne omstillingen mer rettferdig. 

– ­Jeg tenker at den retningen LO har hatt i de siste kongressene viser at sektorene forstår og ser hverandre bedre. Kongressen har kommet fram til kompromisser og vedtak som trekker LO i en grønnere retning. LO kan være den stemmen som kan bidra til at omstillingen blir rettferdig. 

Alfheim ønsker også fart på en grønn omstilling, men det skal ikke gå på bekostning av arbeidsplasser. 

– Vi trenger også en nye industrier som gir arbeid til folk. 

Han understreker også at når de møtes i LO-kongressen må de lage kompromisser som alle kan leve med. 

– Sammen er vi sterke, sier Alfheim. 

Richard Storevik mener Norge ikke beveger seg fort nok i omstillingen, og legger til at han tror vi må betale litt mer for strømmen for å klare den.

Også han maner til samarbeid:

– Jeg tror en av nøklene er å finne løsningene sammen, med dialog mellom miljø og fagbevegelse kan man finne gode løsninger, sier han. 

Utålmodig etter omstilling

Barsok er utålmodig og sier at det er et helt annet tempo på grønn omstilling i resten av Europa. 

– Hvis vi ikke bidrar til den omstillingen, så omstiller de seg bort. Alle oljeproduserende land tenker at de skal ha den siste oljen. Jeg håper ikke det blir oss. 

Hun er helt klar på at den omstillingen som skal skje må være rettferdig og under dekke av velferdsstaten, der det skal være jobb å få også for de som er i berørte næringer.

Dessuten må offentlig sektor være en sterkere pådriver, både gjennom innkjøp, reguleringer og krav.

– Hadde blitt mørkt

Det er viktig å tenke seg om før man tar de endelige beslutningene når det kommer til energiforsyning, mener forbundslederen i Industri Energi.

Han konstaterer at det går seint med vindkraftutbygging til havs, og at Norge trenger mye kraft framover for å kunne omstille.

– Vi skal være himla glad for at vi fortsatt produserer olje og gass i Norge, sånn at vi faktisk kan eksportere gass til Europa. Hadde ikke vi gått inn med den gassen som ikke kommer fra Russland lenger, så hadde det vært kveld og mørkt i Europa. 

Han legger til at en energimangel i Europa også vil slå hardt inn i norsk industri.

Kjersti Barsok skyter inn: 

– Vi må kunne snakke om nødvendige klimatiltak selv om det er krig i Europa. Hvis ikke er det for sent.  

Annonse
Annonse