JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Koronakrisen i fengslene

Virustrusselen svekker miljøarbeidet i Bergen fengsel

Tett kontakt med innsatte har skapt ro og sikkerhet i Bergen fengsel. – Det som skjer nå er synd, sier fengselsbetjent Preben Semshaug Klausen (47).
Fengselsbetjent Preben Semshaug Klausen ser at miljøarbeidet lider under koronakrisen.

Fengselsbetjent Preben Semshaug Klausen ser at miljøarbeidet lider under koronakrisen.

Stine Aasland

edv@lomedia.no

Fengselsbetjentene i Bergen fengsel, en høysikkerhetsenhet, må holde to meters avstand til innsatte. Det gjør det så vidt mulig å ta en prat inne på rommene. Tiden til prat er også kraftig redusert.

– Før satt vi gjerne inne på en boenhet og så på tv eller spilte kort med innsatte. Nå går vi bare inn på boenheten hvis det er noe konkret de trenger hjelp til, forteller Preben Semshaug Klausen (47), nestleder i Norsk Fengsel og Friomsorgsforbund avdeling Bergen fengsel.

De prater med innsatte, men i mye mindre grad enn før koronakrisen.

– Det er synd, for det har blitt en måte å jobbe på som gir godt utbytte og som vi liker.

Bergen fengsel er blant landets største med 258 plasser. I tillegg til en ordinær restriktiv avdeling, består fengselet av en rekke småhus.

Bergen fengsel er en høysikkerhetsenhet med små bofellesskap foruten en ordinær restriktiv avdeling.

Bergen fengsel er en høysikkerhetsenhet med små bofellesskap foruten en ordinær restriktiv avdeling.

Kriminalomsorgen

Klausen arbeider i disse bofellesskapene, der de innsatte bor seks og seks sammen. Stikkord har vært tett involvering og aktivt miljøarbeid.

– Det skaper mer ro på avdelingen og økt forståelse mellom innsatte og ansatte. Både for oss og dem har det bidratt til økt sikkerhet.

Fram til for tre uker siden.

Korona bremser rehabiliteringen

Skolevirksomheten i fengselet er stengt, også de fleste arbeidsplassene. Bare kjøkken og renhold er i gang. Samtalegrupper om rus og sinnemestring går på lavbluss. Gymsal og treningsrom som var i bruk hele dagen, er stengt.

Besøksforbudet rammer kvinnefengselet ekstra hardt

Luftingen skjer om ettermiddagen og kvelden, bare på fotballbanen og bare i grupper på fem. Det betyr at fengselsbetjentene bruker mye lengre tid på å avvikle luftetiden, og innsatte tilbringer mer tid innendørs. På den restriktive A-avdelingen betyr det mer isolasjon på cellene.

– De innsatte tar koronatiltakene med fatning, selv om det er kjedelig og kjipt å måtte være så mye i ro. De er akkurat like bekymret som andre for sine pårørende i risikogruppa. Mange har gamle foreldre, sier Klausen.

Bergen fengsel har også mange innsatte i risikogruppa. Som et smitteverntiltak løslot Kriminalomsorgen fram til torsdag denne uka nærmere 200 innsatte i hele landet. Men mange kan ikke slippes ut av hensyn til sikkerheten.

– Folk her er bekymret for hva som vil skje hvis viruset skulle spre seg i fengselet. Det er veldig utsatt. Smittes noen i ett bofellesskap, er det stor sjanse for alle der får det.

Renholdet, som de innsatte sørger for selv, er derfor trappet opp. Korridorer og fellesrom vaskes flere ganger per dag.

Økt fare for psykiske plager

Fengselet ha kjøpt inn fem nye filmkanaler slik at tiden skal gå litt fortere. Ipader settes opp for videosamtaler for å lette kontakten med pårørende.

– Det er svært viktig at de nå har kontakt med barn, familie og kjæreste, sier Klausen.

Isolasjon på cella er en betydelig helseutfordring i mange av fengslene. Det kan bli verre under restriksjonene.

Norske fengsler er smittebomber, sier SV-politiker

– Hele fengselet har fokus på psykisk helse nå. Jeg tror de fleste avdelinger har noen de følger litt ekstra opp i forhold til hva som har vært vanlig.

Ansatte går foreløpig vanlig turnus, men fagforeningene har godkjent 12-timersvakter hvis det skulle bli nødvendig. Enkelte pliktårsbetjenter som var ferdige i desember er hentet inn for å fylle opp vakter. Øvelser er innstilt. Nøkler vaskes i rødsprit. Alle kontaktpunkter vaskes flere ganger i døgnet. Spritdispensere er satt ut.

– Foreløpig har vi tilstrekkelig med smittevernutstyr. Det siste vi hørte var at de ansatte skal få spesiallagede, vaskbare buffer av ull som tar 80-90 prosent av virus.

Annonse
Annonse