JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever mindre klasser

Den eneste måten å sikre flere lærere i skolene på, er å lovfeste en nasjonal standard for hvor store klassene kan være.

Det mener Utdanningsforbundet.

– Det sies mye fint om skole i disse valgkamptider. Men det er lite konkret. Hvordan vil partiene skaffe flere lærere i skolen, slik nesten alle sier de vil?

Det spør Utdanningsforbundets leder Helga Hjetland. Fine ord i Soria Moria-erklæringen har ikke vært nok. Økt timetall i inneværende stortingsperiode gjør at behovet for lærere er like stort i dag som for fire år siden, tross en økning i rekrutteringen til yrket.

Det som gjør Hjetland bekymret, er at statlige overføringer til kommunene ofte blir brukt på helt andre områder enn skole. Derfor vil Utdanningsforbundet ha en nasjonal standard for antall elever per lærer.

– Det vil binde kommunene til å bruke pengene der de er tenkt, sier Hjetland til Dagsavisen.

Med det stiller hun seg bak SV, som har foreslått at en maksimalt 15 elever per lærer for trinnene 1-4, og 20 for trinnene 5-10.

Delte meninger

Arbeiderpartiet var eneste parti som stemte imot fjerning av klassedelingstallet, som sikret et tak for hvor mange elever som kunne gå i samme klasse, da Stortinget fjernet ordningen i 2003. På landsmøtet i år gikk Ap inn for å utvikle et nasjonalt rammeverk som sikrer økt lærertetthet i skolen. Likevel vil ikke Ap tallfeste et slikt rammeverk før valget.

Regjeringspartner Sp er imot en slik standard, noe som kompliserer diskusjonen i en rødgrønn regjering. En lovfestet, nasjonal standard vil gå på bekostning av kommunal selvråderett.

Rødt, som kan havne på vippen i Stortinget, vil derimot gå lenger enn SV. Rødt vil gjeninnføre klassedelingstallet.

Borgerlig motstand

Den borgerlige motstanden er sterk:

– Lærertettheten er ikke interessant før vi vet at det finnes nok flinke folk i yrket, sier Odd Einar Dørum, skolepolitisk talsmann i Venstre.

Han får støtte fra Høyre og Frp, mens KrF vil innføre et nasjonalt rammeverk.

– Forslaget er en «papirtiger», på den måten at det kun ses på ressurser som kastet inn, ikke hva som kommer ut i den andre enden. Vi må utdanne flere lærere før vi kan ansette flere i skolen, sier Ine Marie Eriksen Søreide, som er skolepolitisk talskvinne i Høyre.

– Dette forslaget fra SV er bare surr, saken er jo at det faktisk mangler lærere i Norge. Vi må øke rekrutteringen til yrket, det er jobb nummer en, sier Frps skolepolitiske talsmann Anders Anundsen. (ANB)

Annonse
Annonse