JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Klarspråk:

Thomas rapper mot egoisme og høyrebølge

Midt under korona-pandemien slipper den norske artisten Klarspråk ut et album med politiske hardtslående tekster mot høyresiden. Det kan slå begge veier, men den unge rapperen fra Asker lar det stå til.
RAPPER: Thomas Viken vil ha folk til å våkne opp politisk med sine sangtekster. Sjøl vpnet han blant annet ved lytting til Gatas Parlament.

RAPPER: Thomas Viken vil ha folk til å våkne opp politisk med sine sangtekster. Sjøl vpnet han blant annet ved lytting til Gatas Parlament.

Jan-Erik Østlie

nina.hanssen@lomedia.no

jan.erik@lomedia.no

Det er koronatid og påskeferie for de fleste av oss. Men rapperen Thomas Viten (30) med artistnavnet Klarspråk har i vår en annen agenda, nemlig å bruke sitt musikalske ståsted til å si noe politisk om høyreekstremisme, økonomisk kriminalitet, konsumerisme og mye om psykisk helse.

Med en bakgrunn som trommeslager har han skapt fengende og rytmisk interessant rap med morsomme, ironiske og politiske tekster sammen med produsenten Andreas Berge. Noen av tekstene er personlige, de er sugd ut av Vitens eget liv.

Ble provosert og venstreradikal

Når vi lytter til albumet hans «Min Agenda» som finnes på de fleste streamingstedene, skulle vi kanskje tro at det var en sint ung mann som vi møter på god avstand ved Holmen Fotballbane på Nesbru, ikke langt unna barndomshjemmet.

En mann i svarte klær og med fuck-kapitalismen som et kastemerke i panna.

Så kommer han slentrende i rød tømmerhoggerskjorte ala Haakon Lie.

Skjønt, den gamle arbeiderpartihøvdingen er neppe hans politiske forbilde – det kan være tvilsomt om han i det hele tatt har hørt om ham. Så feil kan vi altså ta. Allerede etter få sekunder deler han sin lune humor og refleksjoner om dagens Musikk-Norge. Og da han smiler og ler høyt, skjønner vi at dette er et tvers igjennom godt menneske. Helt ufarlig, men som vil noe mer enn bare å underholde oss med gode låter. Og både vi og kapitalismen overlever.

– Hvor radikal er du?

– Mener du hvilket parti jeg stemmer på? Vel, skal jeg si det da? Jo, det vil jeg – jeg stemmer Rødt, sier han.

-Du vokste opp i Asker i et konservativ miljø. Hvorfor ble du så venstreradikal?

– Ja, jeg vokste opp og spilte trommer, men allerede på ungdomsskolen kjente jeg meg uvel over hvordan motepress, pengepress og statusjag preget oss.

Det toppet seg da jeg møtte folk som hadde mer enn nok, men likevel klaget og hadde holdninger ovenfra og ned. Jeg fikk nok og begynte å interessere meg for motkulturen. Jeg ble mer bevisst på hvordan samfunnet fungerte. Jeg elsket å høre på musikk som formidlet venstreorienterte holdninger som det britiske punkrockbandet The Clash, Sex Pistols og andre venstreradikale band.

Gjennom tekstene deres lærte jeg mye om den britiske arbeiderklassen og lærte også en del om høyreekstreme som skremte meg. De åpnet en ny verden for meg som preget identiteten min og ga meg holdepunkter i livet. Smykke han bærer rundt halsen forteller også litt om hans nye liv. Det er laget av kreative folk på et FLOW-workshop i Oslo.

– Ja det var på en FLOW-camp som er et sånt hippiemiljø i Oslo som har inkludert meg. Jeg holdt konsert der engang da publikum spant med flammer etter musikken. Det var veldig fascinerende og utfordrende å huske tekstene, ler han. Oppholdet på Romerike Folkehøgskole på Jessheim var befriende. Senere reiste han til Trondheim for å studere sosiologi.

– Jeg trivdes veldig godt i Trøndelag, men skjønte raskt at jeg heller måtte satse på musikk. Derfor fullførte jeg Bachelor i musikkvitenskap i Trondheim før jeg begynte på mastergradsoppgaven i samme felt i Oslo.

– Ettersom jeg alltid har elsket å kombinere politikk og musikk, var det enkelt å velge politisk hipp hop som tema med fokus på Gatas Parlament. De var kontroversielle og tidlig ute med norsk rap før det eksploderte i Norge. Gatas Parlament ble kanskje aldri så store som Klovner i Kamp, men jeg ble imponert over hvordan de klarte å formidle et klart politisk budskap og få mye presseoppslag, sier han.

Liten, men tydelig

Selv har han ikke tenkt så mye på PR og mediestunt etter at han begynte å spille selv. I tre år har han gitt ut låter, men det er først nå han kjenner at han har selvtillit nok til å snakke med større skrift. Han fikk med seg to fra Gatas Parlament til å være med i musikkvideoen da han lanserte albumet.

Se video

– Jeg blir nok ikke så stor, men som akademiker hadde jeg en sterk trang til selv å formidle noe av det jeg sto for. Så nå er jeg klar for verden, sier han og smiler. I låten «Du må ikke sove» tar han et oppgjør med fremveksten av høyreekstreme bevegelser i Norge og Europa, samt kaoset rundt presidentvalget i USA. Antakelig sterkt inspirert av det berømte diktet til Arnulf Øverland med samme tittel.

Se video

– Det er veldig mange strømninger og ting som skjer globalt nå som ligner litt på hvordan det var i mellomkrigstiden, sier han og nevner blant annet voksende økonomisk ulikhet, populistiske bevegelser i fremmarsj og mennesker i maktposisjoner som ser ut til å utnytte fremmedfrykt.

– For meg har det aldri vært så viktig at jeg skal tjene penger på dette. Jeg vil bare bruke musikken for å få ut et politisk budskap, sier han.

-Hvorfor har du kalt deg selv Klarspråk?

– Det er ganske moro. Jeg satt egentlig bare å søkte tilfeldig på ulike artikler i norske Wikipedia. Så kom Klarspråk opp, og det er betyr jo at det skal være offentlig språk som er tydelig og enkelt å forstå. Det høres norsk ut, og jeg liker det, tenkte jeg. Viten er lei av at mye rap er på engelsk, han mener det mister sin særpregede norske kvalitet.

ANTIKAPITALIST: Væpna revolusjon kan Thomas Viken styre seg for, men han ønsker seg et annet samfunn.

ANTIKAPITALIST: Væpna revolusjon kan Thomas Viken styre seg for, men han ønsker seg et annet samfunn.

Jan-Erik Østlie

– Jeg er opptatt av norsk språk, ord og norsk kultur som kommer fram i min musikk, sier han. Den unge skjeggete mannen med fargerik T-skjorte er empatisk og lyttende og har glimt i øyet.

– Du kan godt også skrive at jeg er singel og på jakt etter koronafri kjæreste, sier han og ler igjen.

Alle bør organisere seg

Han tror hans ideologiske ståsted har mye til felles med folk flest i fagbevegelsen.

– Jeg mener alle i arbeidslivet burde fagorganisere seg da det er viktig i et demokrati. Ettersom jeg foreløpig har jobbet i butikk og kun hatt musikken som hobby, har jeg vært usikker på hvilket forbund som passer for meg. Men at det blir i LO, er en selvfølge, sier han.

Viten fikk ny jobb i en instrumentbutikk like før koronaen startet og har tenk å organisere seg hvis han har en jobb å komme tilbake til.

– Det er jo ekstremt vanskelig å leve av musikken alene, men det hadde vært moro å få spillejobber etter hvert. Særlig er det moro å spille for et publikum som har de samme verdiene og holdningene som meg. Har hørt det er bra publikum på Trondheimskonferansen og på LO sine arrangement, sier han og ler. Vel vitende om at han kanskje provoserer noen med sine venstreradikale tekster i en koronatid der kanskje folk vil ha positive oppmuntrende ord og toner.

– Politisk hiphop har jo endret og påvirket samfunnet, og kanskje treffer jeg med mine tekster. Eller så gjør jeg det ikke, sier han.

Ingen tilhenger av væpna revolusjon

– Jeg rapper om det som engasjerer meg. Men det er for ordens skyld sikkert greit å presisere at jeg ikke er for væpna revolusjon da, sier Viten lavmælt og smiler bredt.

Han innrømmer at det er spesielt å gi ut et album med politisk tyngde i en tid hvor det er så mye fokus på at hele nasjonen skal stå sammen.

– Jeg har sammen med Andreas Berge jobba svært lenge med dette albumet og ble i samarbeid med plateselskapet enig om at vi lanserer. Foreløpig har vi ikke fått mange følgere på sosiale medier, sier han, men han er glad for å høre at mange liker det han lager.

Hoppet av akademia

Det er lett å la seg sjarmere av den kloke reflekterte trommisen som nå vil erobre landet med norsk selvlaga rap.

– Det var spennende å forske på musikk, og det kan hende jeg går tilbake til akademia. Men akkurat nå må jeg bare få ut musikken fra kroppen og hode. Det er så givende å være i flow og skrive tekster som betyr noe og fremføre dem. Da er det som jeg mister begrep om tid og sted og bare flyter med, sier han.

– Jeg ser ikke på seg selv som en kommende rapstjerne, men føler meg privilegert som får jobbe med noe jeg brenner for.

Det var tøft å utgi album nå, men jeg håper mange får mulighet til å lytte på musikken i påskeferien, sier han.

Ifølge han finnes albumet på alle strømmetjenester, og der finnes det også noen musikkvideoer der han har fått hjelp fra blant annet Elling Borgersrud og Andre Alexander Molkom fra Gatas Parlament.

Aldri økonomisk motivert

Han forteller at han aldri har hatt økonomisk insentiv til å drive med musikk.

– Det er dessverre sånn at de som er i musikken for å tjene masse penger gjerne lager litt tynn kommersiell suppe som investorer vil ha. Slik fungerer dessverre kapitalismen. Musikere lager enkel lettfattelig musikk som kan spres så mye som mulig så at alle kan få avkastning. Så når suppa spilles ofte vil også radiokanalene spille sangen din. Jeg drømmer om en tid der det også er rom og plass til mer mangfold i musikk-norge. Jeg synes p13 spiller mye bra og skulle ønske de andre radiokanalene også hadde mer mangfold, sier han.

– Så du er kanskje ikke så glad i musikken som lages til Melodi Grand Prix?

– Ettersom Gatas Parlament deltok i Grand Prix i 2011 med låten «jobbe litt mindre, tjene litt mer» så tenker jeg at alle kan delta der. Kanskje jeg skulle levere en låt neste år? Sier han og ler igjen. Høyt! Klarspråk sin lune humør smitter over.

– Jeg føler jeg skrev låter som passet før koronaen kom og som vil passe etter koronaens tid. Håper vanlige folk tar seg tid til å lytte på mer enn det som spilles på radioen. Mulig det er tid for motiverende og positive låter så derfor føles det på en måte litt rart og feil å gi ut album med polemiske tekster, men det kanskje også er perfekt timing? Sier han.

-Hva nå?

– Nå er albumet ute og mulig for alle å lytte til. Jeg håper selvsagt folk liker det de hører. Foreløpig har jeg 200 følgere på Instagram og 300 på Facebook. Det er vel ikke mye å skryte av, sier han og ler høyt. Han er verken opptatt av materielle ting eller likes.

– Jeg har nå levert mitt første album og vil fortsette å lage musikk. Jeg er veldig opptatt av østlig filosofi, meditasjon og alt som kan redusere egoet vår og den tilhørende kapitalistisk kultur.

– Jeg er dypt uenig og fundamentalt mot hele kapitalismens vesen, jeg mener vi ikke må kjøpe alt som reklamene vil vi skal kjøpe. Sammen må vi lage et samfunn som ikke bare handler om materielle ting. Vi må begynne å tenke på noe som er større enn oss selv, sier Thomas Viten.

Før han ønsker oss alle en god påske!

KORONAFRI: Og fins det ei virusfri dame der dute, så er det bare å ringe.

KORONAFRI: Og fins det ei virusfri dame der dute, så er det bare å ringe.

Jan-Erik Østlie

Warning
Annonse
Annonse