Det er liten tvil om at det er god stemning i produksjonen hos Norske Backer AS. Her ser du Ole Kristian Såheim (t.h.) sammen med produksjonsformann Jo Christer Frysjøenden.
Kai Hovden
Norsk industri
Her lever de godt på en 100 år gammel idé: Det startet med elektriske kokeplater
Da Christian Backer gikk til patentkontoret med ideen sin, var han mest opptatt av komfyrer. Siden har varmeelementet fått utbredelse over hele verden – til særlig glede for moderne sambygdinger.
kai.hovden@lomedia.no
Norske Backer AS er tuftet på evnene til oppfinner Christian Backer fra Flisa i Innlandet. Han var en pioner innenfor elektriske varmeelementer, noe som fremdeles er kjernevirksomheten på Kongsvinger.
Der finner vi også Ole Kristian Såheim, bedriftens eneste FLT-medlem og ansvarlig for produktutvikling og sertifisering.
Egen prosess
Vi titter aller først Christian Backer litt i kortene, via vår mann – altså Såheim.
– Backer er mannen bak det som, helt til etter krigen, ble kalt Backer-elementet. Det er basert på en patent fra 1921, som senere har blitt komplettert og foredlet, forteller Såheim.
Ifølge selskapets egen historie, var Christian Backers mål å utvikle et produkt som kunne brukes som varmeelement i en elektrisk kokeplate. Og dermed skape et alternativ til gass- og vedkomfyren.
Mer enn hundre år senere er det liten tvil om at han har lykkes.
Startet i Canada
Varmeelementer, basert på Backers opprinnelige idé, benyttes i dag i alt fra varmtvannstanken du har hjemme til kompliserte systemer i offshoreindustrien.
– Etter å ha studert og forsket på varmeelementer i Trondheim, flyttet Backer til Canada med en idé i kofferten. Der fikk han stablet litt industri på beina, og utviklet altså det moderne varmeelementet, forklarer Såheim.
Søt musikk ble det også da Backer traff sin fremtidige kone. Hun var svensk, og etter krigen flyttet familien til hennes hjemsted, Skåne.
– Der hadde Christian en svoger som gjorde det stort innen industrien, og slik ble Backer etablert nettopp i Skåne i 1947. Fabrikken her på Kongsvinger var den første som ble etablert utenfor Sverige, og den åpnet i 1969.
Dermed var ringen så å si sluttet, med start på Flisa og fabrikk på Kongsvinger bare 50 kilometer lenger sør.
Verdensledende
I dag er Norske Backer AS en del av det svenske konsernet Nibe, som har produksjon på alle kontinenter bortsett fra Afrika.
Her sammenstilles motstandstråd med tilkoblingspinner og mantelrør. Alt klargjøres for fylling av magnesitt i fyllmaskinen.
Kai Hovden
– Den årlige omsetningen i konsernet ligger på nærmere 40 milliarder kroner. Det har til sammen mer enn 20.000 ansatte og er verdensledende på elektrovarme, forteller Såheim.
Til sammenligning omsetter fabrikken på Kongsvinger, iberegnet en ørliten avdeling i Moss, for 112 millioner, og virksomheten sysselsetter 57 ansatte.
Såheim antar at det var av mer enn sentimentale grunner til at Backer kom tilbake til Innlandet.
Varmeelementer underveis i produksjonsprosessen. U-bøyde elementer.
Kai Hovden
– Statens Industrivekstanlegg (SIVA) la nok også litt til rette for at det skulle etableres industri her i distriktet. Men Christian var fremdeles i live, så vi kan ikke se bort fra at han ønsket ideen sin tilbake til røttene, sier han.
I tillegg er det relativt tørre innlandsklimaet på Kongsvinger en fordel for produksjonen.
Her bøyes det varmeelementer.
Kai Hovden
– Kjernene i varmeelementene er omsluttet av magnesitt. Dette er et nesten støvaktig mineral som har svært lett for å ta til seg fuktighet. Derfor er det viktig å ha kontroll på luftfuktigheten før elementene forsegles, forklarer Såheim.
Skreddersøm – i metall
Hovedproduktene i dag er noe annet enn elektriske varmeplater, slik Christian Backer ivret for.
Norske Backer leverer skreddersydde elektriske oppvarmingsløsninger, og det via skreddersøm tilpasset kundenes behov.
Her loddes varmeelementer i flens.
Kai Hovden
Kort fortalt fikser Norske Backer oppvarmingsbehov. Det kan være alt fra å varme opp luft til væske, gass eller andre materialer eller stoffer.
– Ettersom vi også har en mekanisk avdeling, kan vi produsere tilpasset kundenes behov. Det betyr av vi kan levere komplette enheter inkludert styringssystemer, og vi klarer å holde leveringstidene nede ettersom vi styrer hele prosessen selv, sier Såheim.
Lekkasjetesting av nylig loddet varmekolbe.
Kai Hovden
– Det skal være ganske komplisert dersom vi ikke klarer å levere innen rundt to måneder. Mer kompliserte løsninger kan ta to til tre måneder. Og vi leverer kvalitet – det har vi fått klare tilbakemeldinger på fra bransjen, legger han til.
Mye handler om behovsavklaring når kundene kommer til Kongsvinger-bedriften.
– Det er ikke alltid kundene vet hva de trenger, og da er det opp til oss å avklare behovene og finne den beste løsningen, forteller Såheim.
På store industriprosjekter kan det være en langvarig prosess å finne ut av hva behovet faktisk er, og for fagfolkene hos Norske Backer kan det også innebære en del voksenopplæring av kundene.
Varmeelementene går sin gang gjennom produksjonslinjen. Her forsegles de.
Kai Hovden
Avklaring og kreativitet innenfor ofte svært strengt regulerte sertifiseringsrammer er derfor hverdagen for folk som Såheim.
Orden i papirene
Som nevnt er produktutvikling og sertifisering Såheims område, altså i grenselandet mellom praktisk kreativitet og byråkratisk perfeksjon.
FORKLARER FUNKSJONENE: Ole Kristian Såheim peker og forklarer. Her ser du mantelrør i kobber og motstandstråd med påkoblinspinner som er sammenstilt og fylt med magnesitt.
Kai Hovden
– Sertifisering er avgjørende for at vi skal kunne levere til blant annet olje- og gassindustrien. Her blir våre produkter installert i miljøer med risiko for høy eksplosjonsfare, og det er naturlig nok derfor strenge krav å forholde seg til, sier han.
Elektrisk isolerende og sterkt varmeledende mineral som fylles i varmeelementene.
Kai Hovden
Noe som er spesielt viktig i Såheims arbeide er sertifiseringene. Dette gir bedriften mulighet til å levere løsninger til blant annet olje- og gassindustrien, hvor eksplosjonssikkerhet er helt avgjørende.
Nemko og Det Norske Veritas er dermed sparringpartnere for Såheim, noe han medgir ikke nødvendigvis er et tema å gå i dybden på i lystige lag.
Disse verktøyene brukes til bøying av varmeelementer.
Kai Hovden
– Jeg skal innrømme at det til tider er veldig tørt, særlig for meg som kommer fra en praktisk bakgrunn. Men det gjør ikke arbeidet mindre viktig, understreker han.
Flere bein å stå på
Backer Switch er et annet konsept som er utviklet i Kongsvinger-bedriften.
Forseglede elementer montert i flens. Fra dette stadiet kalles de varmekolbe.
Kai Hovden
– Det handler om å hjelpe kunder til å konvertere til elektrovarme i sine virksomheter. Typisk er at de bytter fra for eksempel gass- eller oljefyring, og det er ikke alltid bedriftene er klar over at de har et elektrisk alternativ, sier Såheim.
Ole Kristian Såheim forklarer om EX-sertifiserte elektriske varmluftsbatterier for bruk offshore.
Kai Hovden
Andre smarte løsninger er å utnytte energien som oppstår når vi bremser bevegelsen på for eksempel kraner og vinsjer, til å generere elektrisitet som sendes til en bremsemotstand.
Her ser du Ex-sertifiserte sikkerhetstermostater og -temperaturbegrensere montert i EX-sertifisert varmluftsbatteri som skal monteres og brukes innen HVAC offshore.
Kai Hovden
– Der du tidligere brukte mekaniske bremser på vinsjer, kan du erstatte dette med et system der den genererte elektrisiteten forbrukes i en elektrisk motstand. Denne bremsemotstanden er enkelt forklart et stort varmeelement, som igjen kan brukes til oppvarming, forklarer Såheim.
Ribbe- og glattrørsovner av denne typen brukes ofte til oppvarming i for eksempel barnehager.
Kai Hovden
Mekanisk avdeling var tidligere en nabobedrift. Men da eieren så på muligheten for å trekke seg tilbake, endte det med at Norske Backer kjøpte virksomheten.
– På mekanisk kan vi vannskjære, maskinere, drive med platebearbeiding, sveising og montasje. Med på kjøpet fikk vi også Avinor som kunde. Mekanisk hadde fra før levert produkter til flyplasser, og vi har nå produsert sikkerhetssluser, banene du legger plastbakken på når du sender håndbagasjen til skanning og tavlesystemer til Avinor, kan Såheim fortelle.
Vannskjæring er en av flere oppgaver som utføres i mekanisk avdeling.
Kai Hovden
Den lille tremannsavdelingen i Moss har spesialisert seg på nisjeprodukter.
– De er spesialisert på småsaker som blant annet varmeelementer til plastproduksjon. Her er det mange Petter Smart-løsninger de har vært flinke til å selge inn i markedet, sier Såheim.
Sveising er en kunst, og den behersker folkene i Backers mekaniske avdeling. Her ser du gjennomstrømmere/varmevekslere under produksjon. Disse skal etter hvert sammenstilles med egenproduserte varmekolber.
Kai Hovden
Med så mange bein å stå på ser fremtiden særdeles lys ut hos Norske Backer – snart 103 år etter at Christian Backers patent ble godkjent.
Verktøyene og kaffekoppen er på plass.
Kai Hovden