JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Oppvekstvilkår og muligheter:

Advokat Trude Marie (53) vokste opp med å skjære torsketunger: – Vi kunne bli det vi ville, bare vi klarte oss selv

Hver for seg har de jobbet hardt, gjort karrierer og hatt egne ansatte. Far Thor (80) hoppet av skolen fordi han visste at han skulle bli fisker. Datteren Trude Marie (53) tok juristutdanning.
FAR OG DATTER: Thor og datteren Trude Marie fant ulike veier inn i arbeidslivet. Begge har klart seg godt i livet.

FAR OG DATTER: Thor og datteren Trude Marie fant ulike veier inn i arbeidslivet. Begge har klart seg godt i livet.

Alf Ragnar Olsen

06.11.2020
10:59
06.11.2020 12:09

Thor Einar Alf Wold gjorde ofte ugagn i siste skoletime, sånn at læreren ble forbanna nok til å kaste guttungen ut av klasserommet. Igjen var han fri som fuglen og kunne springe ned til det yrende livet på kaia.

Her var han allerede en liten arbeidskar, han fikk betalt for å skjære torsketunger, tre torskehoder for tørking, og for å renske og sortere fiskelever.

– Jeg har aldri hatt tanker for noe annet enn havet, forteller den pensjonerte fiskeren som fyller 80 år på nyttårsaften.

Les også: Foreldrenes utdanning påvirker barnas skoleprestasjoner og muligheter i arbeidslivet

Hardt arbeid

Han sitter ved kjøkkenbordet på Andenes i Nordland, i leiligheten han eier sammen med kona Anne-Grete. På andre siden sitter advokat-datteren Trude Marie Wold (53).

Når far og datter møtes, snakker de ofte om sport, men denne ettermiddagen prater de om valgene de tok, valg som påvirket skolegang og yrkesvei.

Faren hoppet av skolen fordi han visste at han skulle bli fisker, mens datteren etter hvert bestemte seg for å bli jurist. Hver for seg har de jobbet hardt, gjort karrierer og hatt egne ansatte, men noe åtte-til-fire-arbeid ble det aldri.

– Som 18-åring ville jeg ledd hvis noen fortalte meg at jeg skulle bli firebarnsmor og flytte tilbake til Vesterålen for å starte advokatfirma, men sånn ble det altså, sier Trude Marie Wold.

Hun vokste også opp med å skjære torsketunger. I 2002 startet hun Advokatfirmaet Wold på Sortland, og i vår ble hun valgt til nestleder i Advokatforeningen.

Droppet ut av utdanningen som 14-åring

Ekteparet Karl Wilhelm og Gudrun Wold, fiskearbeideren og syersken, hadde dårlig råd og bestemte seg for at det var den yngre sønnen Thor, og ikke datteren, som skulle få gå på realskolen, den tidas ungdomsskole.

Selv om Thor til tider var en rabagast, så var han en av de skarpeste i klassen og spesielt god i regning. Moren kjøpte inn bøkene han trengte til realskolen, men tre uker uti skoleåret hoppet fjortenåringen av. Båter fullastet med sei la til kai, og Thor ville heller sløye. Samme vinter ble han halvkar, lærling, på båten Rolf. Fra januar til mars tjente 14-åringen 8600 kroner på garnfiske. Til 1955 å være var dette fryktelig mye penger, mer enn det faren hans tjente på ett helt år som fiskearbeider nede på kaia.

Saken fortsetter under bildet.

TALSMANN: Thor Wold har en lun framtoning, men mangler ikke meninger. Han har vært lokalpolitiker for Senterpartiet og flerårig leder for Norges Råfisklag. Som fisker gikk han pǻ havet uansett vær.

TALSMANN: Thor Wold har en lun framtoning, men mangler ikke meninger. Han har vært lokalpolitiker for Senterpartiet og flerårig leder for Norges Råfisklag. Som fisker gikk han pǻ havet uansett vær.

Alf Ragnar Olsen

Roet seg ned

Som mange andre unge menn på den tiden dro Thor Wold noen år til sjøs, han var innom alle verdens fem kontinenter før han kom tilbake til Andenes igjen i 1962 som en litt roligere utgave av seg selv. Snart traff han Anne-Grete Bjørnstad fra Feiring i Akershus. Hun hadde halvårig praksis som tannlegeassistent i nord, en underlig reise vil mange si, for det var ikke mange «søringer» som dro til Nord-Norge på den tiden. Siden har de samarbeidet om den økonomiske delen av fisket. Selv beholdt hun jobben som tannlegeassistent.

– Fordi Anne-Grete var involvert i alle investeringene vi gjorde, har vi kommet dit vi er, forteller han.

En god debatt

Da Trude Marie og storebroren Geir Wilhelm, som i dag leder fiskefabrikken Vesteraalens, vokste opp, var særlig moren Anne-Grete tydelig på at de skulle gå på videregående skole. De fleste ungdommene gjorde det på 1980-tallet, men langt fra alle.

På naturfaglinja gikk «de som skulle bli noe», også Trude Marie.

– Men hva jeg gjorde der må fuglene vite, sier hun, som egentlig var interessert i samfunnsfag.

Etter ett år som pleieassistent ved et sykehjem i Oslo, bestemte hun seg for å ta opp samfunnsfag på en privatskole. Der ble hun inspirert av elever som ville bli advokater.

Mens de skulle studere i Oslo, søkte hun seg til Universitetet i Tromsø, en jordnær og inkluderende institusjon.

Hvorfor juss?

– Jussen følger deg fra vugge til grav, og jurister trengs over alt. Uten at vi tenkte over det var det nok mye juss i samtalene rundt middagsbordet her. Foreldrene mine var engasjerte på så mange felt. Jeg er glad i debatter, noe jeg trolig har etter han der, sier hun og nikker mot faren.

– Hvis jeg skulle valgt et annet yrke, så tror jeg også at jussen hadde vært noe for meg, da hadde jeg fått brukt kjeften litt, skyter Thor Wold inn.

Les også: Én er tidligere gruvearbeider og én er pilot. Bli kjent med LO-toppenes yrkesvalg

Tøff og seig

Han skuer utover sin gamle arbeidsplass, havet. Herfra er det kort vei ut til fiskefeltet, i februar kan det godt ligge ti båter rett her ute.

Han har vært pensjonist i åtte år, men har fortsatt rykte på seg for å være en av de tøffeste og seigeste, han som gikk på havet nesten uansett hvor høyt bølgene slo.

Thor kunne ro fiske etter klokka og fjellets formasjoner før ekkoloddet og de andre instrumentene kom. Selv var han aldri redd, men det hendte at familien fryktet for livet hans. For Thor Wold var havet spenning, og det var innbringende.

Han skaffet seg etter hvert en egen sjark og siden en større båt som han kalte opp etter faren, fiskearbeideren Karl Wilhelm. På det meste hadde Thor Wold fem-seks ansatte, og i de beste sesongene lå årslønna til hver av dem på rundt én million kroner.

Baby under kontorpulten

Hun har alltid fått mye støtte hjemmefra for valgene hun har tatt, og hun har fått økonomisk hjelp. Faren spanderte den første, svarte advokatkappa hennes.

Hva tenker du om hva hun har fått til?

– Det er fantastisk. Det er ikke så mange som klarer å skape fem-seks arbeidsplasser i et advokatfirma, så det er jeg veldig kry over.

– Firmaet bærer jo hans navn, og det er jo fra hans far igjen, og hans far, skyter hun inn.

I flere år var Trude Marie Wold alene med eldstegutten som nå er 30. Foreldrene la alltid egne planer til side når hun trengte hjelp med barnepass.

De tre guttene på 17, 15 og 12 ble alle født etter at hun startet firma, men å være borte fra jobben i et helt år var det aldri snakk om.

Babyene ble etter tur plassert i bilstol under kontorpulten mens hun vippet dem opp og ned med foten, og var hun i retten, fikk hun ammepause.

Saken fortsetter under bildet.

LETT: Skolearbeid og studier falt lekende lett for Trude Marie Wold. – Det gjorde også at jeg brukte strategien «skippertak» når det nærmet seg eksamen, sier hun.

LETT: Skolearbeid og studier falt lekende lett for Trude Marie Wold. – Det gjorde også at jeg brukte strategien «skippertak» når det nærmet seg eksamen, sier hun.

Alf Ragnar Olsen

Lange økter

Thor Wold var aldri hjemme med syke barn, for han rodde alle dager bortsett fra søndager. På den hardeste økta han kan huske, var de ute i nesten ett døgn. Da fikk de 17.000 kilo fisk som de sløyde selv, så var det middagspause midt på natta, og på'n igjen.

Denne måten å drive fiske på ble det satt en stopper for da systemet med kjøp og salg av fiskekvoter ble innført på 1990-tallet. Med ett mistet Thor Wold lysten til å drive på.

– Vi fikk ikke lenger lønn for innsatsen, og da var det heller ikke interessant. Folk flirte om du gikk på sjøen på uværsdager, når du like godt kunne vente til været ble fint igjen, sier han.

Naturlig utvikling

Her, i leiligheten de sitter nå, sto også huset som var Thors barndomshjem fram til han var ni år. En natt med et voldsomt uvær begynte det plutselig å brenne i flere av trehusene på kaia. Familien Wold kom seg ut av huset før det gikk opp i flammer, og Thors storesøster fikk berget skolesekken hans. Men da hun snudde seg vekk, tok han sjansen og kastet sekken inn i flammene. Han var rett og slett for urolig til å sitte på skolebenken.

Trude Marie Wold har også skjært sin andel torsketunger, men for henne ble det å ta utdanning en naturlig utvikling.

Tenker du at du har gjort en klassereise?

– Det er ganske langt mellom fiskeriene og jussen, uten at jeg liker å dele det inn i klasser. Vi kunne bli det vi ville, bare vi klarte oss selv. Jeg kan passe godt inn i finere jusmiljøer, men himmel - jeg passer godt inn her hjemme også, sier Trude Marie Wold, og ler mot faren.

anne.siri@lomedia.no

Jeg har aldri hatt tanker for noe annet enn havet.

Thor Wold, pensjonert fisker