JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget utvider kvelden fra klokka 21 til klokka 23

Arbeidsdagen utvides fra 1. juli. Kvelden vil vare til klokka 23

Fra 1. juli utvides arbeidsdagen. Fra denne datoen er det lov å jobbe fram til klokka 23.
Stortinget utvider kvelden fra klokka 21 til klokka 23

Stortinget utvider kvelden fra klokka 21 til klokka 23

Sissel M. Rasmussen

frode@lomedia.no

lene.svenning@lomedia.no

Om to uker blir det en stor endring i arbeidsmiljøloven. Fra 1. juli utvides arbeidsdagen med to timer. Dagens lov sier at nattarbeid starter klokka 21. Arbeid etter 21 er bare lov hvis arbeidets art gjør det nødvendig.

Alt annet lønnsarbeid er forbudt etter klokka 21.

Stortingsflertallet, med Høyre og Frp i spissen, utvider nå grensa med to timer.

Arbeidstakeren må ta initiativ til det, og avtalen med arbeidsgiveren må være skriftlig.

Så mye feriepenger har du rett til

Gå tidlig, jobbe når unga har lagt seg

Det borgerlige stortingsflertallet hevder at flere og flere arbeidstakere ønsker muligheten til å gå tidlig fra jobb for å være sammen med familien, for så å ta opp arbeidet senere på kvelden. Det bør loven åpne for, mener disse partiene. De peker imidlertid på at arbeidstakere kan føle seg presset til å jobbe på kveldstid. Det skal altså bøtes på med krav om at avtaler om kveldsarbeid skal gjøres skriftlig, og etter initiativ fra arbeidstakerne.

Mindretallet i komiteen, Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet, deler skepsisen fra arbeidstakerorganisasjonene. LO, Unio og YS har nemlig advart mot å endre loven.

• Følg oss på Facebook

Bekymra for helsa

– Reg­je­rin­gens for­slag om at ar­beids­ta­k­ere et­ter eget ønske kan fors­ky­ve ar­beids­ti­da kan vir­ke ri­me­lig. Men en re­gel­mes­sig fors­kyv­n­ing av ar­beids­ti­da til et­ter klok­ka 21 om kvel­den kan ha hel­se­mes­si­ge ne­ga­ti­ve kon­sek­ven­ser. Det er den en­kel­te som vil få ans­va­ret for og sik­re at be­last­nin­gen ik­ke blir for stor. Og når ar­bei­det kry­per inn på hjem­mea­re­naen, vis­kes gren­se­ne mel­lom ar­beid og pri­vat­liv ut. Re­gel­mes­sig ar­beid et­ter klok­ka 21 vil og­så in­nebæ­re krav om tilg­jen­ge­lig­het fra både ar­beids­gi­v­ere og kol­le­ger, ad­var­te Peg­gy Hes­sen Følsvik, nestleder i LO, arbeids- og sosialkomiteen under høringen 25. april.

Både Følsvik og Aps og SVs representanter i komiteen pekte på at det allerede finnes muligheter for fleksibilitet i arbeidsmiljøloven.

Kritikerne peker også på at en med dette forslaget risikerer å bryte hviletidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Det skal være minst 11 timers hvile mellom to arbeidsøkter, med mindre det foreligger en avtale med tillitsvalgte om noe annet.

De som tjener mest, får også trene mest

Bedre vern for varslere

Regjeringen styrker samtidig vernet av varslere i norsk arbeidsliv med flere endringer i arbeidsmiljøloven.

– Nå får vi et bedre varslervern i norsk arbeidsliv. Det er viktig både for samfunnet, virksomhetene og ikke minst for varslerne selv, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Fra neste måned pålegges virksomheter med fem ansatte eller flere å utarbeide egne varslingsrutiner. Det settes dessuten et minimumskrav til hva disse rutinene skal inneholde. I tillegg får innleide arbeidstakere et utvidet varslervern. Til sist rydder regjeringen opp i uklarheter om taushetsplikt, og fastslår i lovendringen at myndighetene skal holde varslerens identitet hemmelig.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver for tillitsvalgte i alle LO-forbund.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse