Nedbemanning
Arbeidsgiver sier alle må søke på stillingene sine på nytt. Er det lov?
LO-advokat Imran Haider svarer.
Colourbox.com
red.loaktuelt@lomedia.no
SPØRSMÅL: Arbeidsgiver skal gjennomføre en nedbemanningsprosess, og alle bes om å søke på stillingene i ny organisasjon. Er det mulig å gjennomføre nedbemanning på en slik måte?
SVAR: Det du omtaler dreier seg om såkalt «fristilling». Det var mer utbredt tidligere, men forekommer fortsatt fra tid til annen.
Fristilling innebærer at arbeidsgiver pålegger opphør av arbeidstakers arbeidsplikt. Lønnsutbetalingene fortsetter. Stillingene i ny organisasjon lyses ut, og de ansatte gis mulighet til å søke på stillingene.
I praksis er det gjerne snakk om å søke på egne stillinger. Personene som ikke får stillingene etter en søknadsprosess, anses som overtallige og blir gjerne sagt opp.
Fristilling er problematisk av flere grunner.
For det første har arbeidstakere i henhold til arbeidsavtalen rett til å utføre arbeidsoppgavene i stillingene sine. Styringsretten gir ikke arbeidsgiver tilstrekkelig hjemmel til opphør av arbeidsplikten. Opphør av arbeidsplikten vil kunne være urettmessig endringsoppsigelse.
For det andre kan fristilling innebære tilsidesettelse av saksbehandlingsreglene og de vurderingene som ifølge oppsigelsesreglene skal tas i en nedbemanningsprosess.
Ved en nedbemanningsprosess skal ansatte vurderes opp mot hverandre etter noen kriterier. Utvelgelseskretsen er normalt hele virksomheten, og ansiennitet, kompetanse og sosiale forhold er sentrale kriterier i valget mellom flere ansatte. Før en eventuell oppsigelse skal også arbeidsgiver vurdere om det foreligger annet passende arbeid.
En vurdering av hvem som skal tilbys en stilling etter en søknadsprosess, er en annen type vurdering enn hvem det er saklig å si opp.
Det er derfor en reell fare for at det kan skje utskiftinger av arbeidstakere som det ikke er grunnlag for å si opp.
Plikten til å tilby annet passende arbeid før en eventuell oppsigelse vil også kunne bli skadelidende i en prosess med fristilling.
Fristilling vil altså kunne bety omgåelse av stillingsvernsreglene, og er ikke å anbefale.
Mer du lurer på? Her kan du finne flere spørsmål og svar