GLASSMESTERSVENN: Knut Fjærli og kollegene har kunnskap som ikke alle har.
Martin Guttormsen Slørdal
Tradisjonelt håndverk
De få som holder liv i glassmesternes uknuselige kunnskap
I Trondheim sitter en liten gjeng med fageksperter og holder en gammel, vernet håndverkstradisjon i live.
martin@lomedia.no
Å gå inn på verkstedet til Glassmaker'n i Trondheim er som å gå inn i en annen tid. Veggene er fylt opp med all slags verktøy, og i hver krik og krok finner du glass i tusen ulike former og farger.
Selv om både vegger og gulv er fullt av verktøy og maskiner, er det ikke så vanskelig å finne det du trenger. Bare du leter lenge nok.
Martin Guttormsen Slørdal
Blant alle raritetene her finner du også Knut Fjærli, glassmestersvenn og medlem av Fellesforbundet. Fjærli forteller at folk ofte blir imponert når de stikker hodet inn i kjellerlokalene.
– Kunder kommer hit fordi det ikke er så mange andre som kan gjøre den jobben vi gjør. Det handler om at det er mangel på kunnskapen om noe av det vi driver med, sier Fjærli.
Dette blyglasset er laget på skøy, forteller Robert Revdal. Grunnen til at håndverkere begynte med blyglass på 1600-tallet, var at de da kunne sette sammen større flater med glass. Bly er lett formbart og veldig bestandig. Revdal har gjort de fleste feil for å klare å lage et slikt håndverk, sier han.
Martin Guttormsen Slørdal
Her hos Glassmaker'n restaureres gamle vinduer med blyglass, verdifulle glassmalerier reddes, vinduskitt fra gamle vinduer fjernes og ny kommer på. De tilbyr også skreddersydd glass til bad og interiør.
Glassmester Robert Revdal har sett mye av arbeidslivet sitt gjennom glass. Revdal og kollegenes kompetanse er etterspurt fra hele landet.
Martin Guttormsen Slørdal
Kunnskapens far i kjelleren er glassmester og daglig leder Robert Revdal. Han henger nesten oppi hornet på veggen der. Neida, det gjør han ikke, men Revdal er en ringrev i glassmesterfaget, ifølge kollegene. Han er sønn av sin far og har vokst opp med glass i begge henda.
– Dette er et flott fag og det er behov for det i samfunnet vårt. Det er mange bygninger med blyglass og glassmalerier som må vedlikeholdes. Jeg er vel den som har høyest blyverdier i blodet av oss, fleiper Revdal.
Kristin Tuv Steinardatter er blyglasshåndverker, som er et vernet fag på lik linje med for eksempel smed og børsemaker. Hun har en sjelden kompetanse i arbeidslivet.
Martin Guttormsen Slørdal
Knut Fjærli står og tripper med kaffekoppen i hånda.
– Nå skal du få være med ut på en annen type jobb, sier han til fotografen.
Espen Smikkerud og Knut Fjærli har fått et oppdrag av den litt mer moderne sorten. Ferden går til Solsiden i Trondheim.
Martin Guttormsen Slørdal
Så setter han kursen mot Solsiden i Trondheim sentrum sammen med kollega og Fellesforbundet-medlem Espen Smikkerud. Der skal de glasse inn uteserveringene slik at trondheimerne kan ta seg en utepils i vinterkulda.
Debatt: Livet skjer, endringene kan være brutale, og vi er ofte ikke forberedt
Knut Fjærli, Kristin Tuv Steinarsdatter og Espen Smikkerud nyter lunsjen sammen med Adressa, sudoku og telefonen.
Martin Guttormsen Slørdal
Tradisjonelle håndverksfag
I Norge er det et politisk og kulturhistorisk ønske å ta vare på de små håndverksfagene.
40 fag står på listen over verneverdige håndverksfag i 2023.
Det er utfordrende å få kandidater til å søke seg til disse fagområdene.
Det er opprettet et eget opplæringskontor for små håndverksfag.
Kilde: Utdanningsdirektoratet, Wikipeda